Αρχειο

Στο εδώλιο αύριο Παπαγεωργόπουλος και άλλοι 17 για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για αύριο μετατέθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης της υπεξαίρεσης 51,4 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Αρχικά υπήρχε πρόθεση η δίκη να αρχίσει σήμερα, ωστόσο, λόγω των στάσεων εργασίας δικαστών και εισαγγελέων, η δίκη θα αρχίσει αύριο στις 9.30 το πρωί.

Τα περιθώρια αναβολής της υπόθεσης είναι πολύ μικρά, καθώς συμπληρώνονται τα ανώτατα όρια προσωρινής κράτησης για δύο από τους εμπλεκόμενους, τον πρώην υπάλληλο της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτη Σαξώνη, καθώς και τον Μιχάλη Λεμούσια, πρώην γενικό γραμματέα του δήμου και στενό συνεργάτη επί χρόνια του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από τις δικαστικές αρχές, στο εδώλιο του δικαστηρίου θα βρεθούν συνολικά 18 άτομα: ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως ο «πρωταγωνιστής του σκανδάλου», ο Μιχάλης Λεμούσιας και οι τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Αθανάσαρος, Αναστάσιος Γερογιάννης και Μιχάλης Ζορπίδης.

Συγκατηγορούμενοι για την υπεξαίρεση - μαμούθ είναι 12 διοικητικοί υπάλληλοι και στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης, σε βάρος των οποίων κατά τη διάρκεια της ανάκρισης έχουν αποδοθεί ποινικές ευθύνες για τη μαύρη τρύπα στα ταμεία. Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας, καθώς και ηθικής αυτουργίας και συνέργειας στις παραπάνω πράξεις με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Την ίδια ημερομηνία έχει προσδιοριστεί να συνεκδικαστεί ουσιαστικά και η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του Παναγιώτη Σαξώνη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και αφορά την παράνομη νομιμοποίηση χρηματικού ποσού πάνω από 3.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι το διάστημα από τον Ιανουάριο του 1998 έως και το Δεκέμβριο του 2008 οι αδικαιολόγητες οικογενειακές καταθέσεις προσδιορίστηκαν στο ποσό των 2.074.053 ευρώ, ενώ το χρηματικό ποσό που φέρεται ότι νομιμοποίησε παράνομα μέσω του ΟΠΑΠ είναι, σύμφωνα με το βούλευμα, 1.065.554 ευρώ.

Οι ευθύνες που αποδίδονται

Για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

- Σκόπιμα ουδέποτε έλεγξε τον υπόλογο και συγκατηγορούμενό του Παναγιώτη Σαξώνη αντιπαραβάλλοντας τα χρήματα που του παραδίδονταν με τα στοιχεία χρέωσής του.

- Παρέλειψε εν γνώσει του να τηρηθεί το βιβλίο τρεχούμενων λογαριασμών, όμοιο με αυτό που τηρούν οι ΔΟΥ, απαραίτητο για την παρακολούθηση της κίνησης των λογαριασμών.

- Σκόπιμα επέτρεψε και ανέχθηκε να συντάσσονται πλασματικοί απολογιστικοί πίνακες, οι οποίοι στηρίζονταν σε πλαστά παραστατικά, την ύπαρξη των οποίων και αποδέχθηκε.

- Σκόπιμα ανέχθηκε να χρεώνεται με απλή απόδειξη είσπραξης, η οποία στο τέλος καταστρεφόταν.

- Ανέχθηκε το βιβλίο που ονομαζόταν «ημερολόγιο του διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας» να μην παρουσιάζει διαφάνεια.

- Επινόησε και καθιέρωσε τα β' χρηματικά εντάλματα (Β' ΧΕΠ), προκειμένου να διευκολυνθεί ο Παναγιώτης Σαξώνης να τοποθετεί ως συνημμένα ακόμη και πλαστά παραστατικά πληρωμής.

- Αποδεχόταν να περιορίζονται κατά το δοκούν ΧΕΠ κρατήσεων και να ακυρώνονται λόγω «οικονομικών δυσχερειών».

- Επέλεξε οι υπέρ τρίτων κρατήσεις να χρησιμοποιούνται ως μέσον εκταμίευσης χρημάτων μη νόμιμα και άμεσα (καταβολή μετρητών).

- Σκόπιμα δε μερίμνησε ώστε να λειτουργήσει και να στελεχωθεί το διπλογραφικό σύστημα στο δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και δυνατότητα ελέγχου των οικονομικών στοιχείων.

Στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Λεμούσια, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου καταλογίζουν ότι:

- Παρέλειψε εσκεμμένα να ελέγξει τις οικονομικές διευθύνσεις του δήμου εάν εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες διατάξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

- Προσυπέγραφε την ειδική εντολή του αντιδημάρχου Οικονομικών για μη καταβολή εισφορών και άρα γνώριζε ότι δεν αποδίδονται οι κρατήσεις.

- Παρουσία και άλλων υπαλλήλων πρότεινε να γίνει εισήγηση χρεών για να πληρωθεί σε δόσεις το ποσό του Παναγιώτη Σαξώνη που είχε διαπιστωθεί ότι δεν είχε αποδοθεί, χωρίς να ξαφνιαστεί και να αντιδράσει.

- Ενημερωνόταν για τα χρηματικά ποσά που λάμβανε από τα ταμεία ο Π. Σαξώνης χωρίς ποτέ σκόπιμα να ασκήσει έλεγχο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

- Μεταξύ άλλων δε μερίμνησε για την εφαρμογή του Διπλογραφικού Συστήματος.

- Ιδιοποιήθηκε χρήματα ενσωματώνοντας αδιακρίβωτο μέρος από το ποσό που υπεξαιρέθηκε στην προσωπική του περιουσία και πάνω από 150.000 ευρώ κατευθύνθηκαν προς ενίσχυση της παράταξης «Αναγέννηση».

Μέχρι σήμερα ο μοναδικός κατηγορούμενος που έχει αποδεχτεί μέρος των παράνομων πράξεων που του καταλογίζονται είναι ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί ενώπιον των δικαστικών αρχών ότι έχει υπεξαιρέσει χρήματα από τα ταμεία του δήμου, αλλά αμφισβητεί το ύψος του ποσού που του αποδίδεται με το κατηγορητήριο. Ωστόσο κάνει λόγο για ειδικές εντολές που δίνονταν «καρφώνοντας» τον Μιχάλη Λεμούσια, τον πιο στενό συνεργάτη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, με τον οποίο κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας εξετάστηκε κατ' αντιπαράσταση.

ΔΚ