Αρχειο

Η Μαρινέλα ως Σοφία Βέμπο στο Badminton

Το νέο πρόγραμμα του Badminton

A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νύχτες στο Badminton

Έβδομη θεατρική περίοδος για το Badminton, που περνά στην αντεπίθεση με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, με «έξυπνες» επιλογές ευρέως φάσματος και με καλό feedback από τις περσινές επιτυχίες-έκπληξη όπως ήταν ο «Αττίκ».

Έτσι, εκτός από τις μετακλήσεις σημαντικών συγκροτημάτων από άλλες χώρες, δίνεται φέτος έμφαση και στις μεγάλες ελληνικές μουσικοθεατρικές παραγωγές, οι οποίες ανέκαθεν ήταν στα ενδιαφέροντα του «κυρίου Badminton», Μιχάλη Αδάμ.

Με την ανακοίνωση του προγράμματός του για τη σεζόν ’12-’13, το Badminton τονίζει τις προθέσεις του, «να παραμείνει για πάντα ένα βήμα πολιτισμού και ψυχαγωγίας» και ότι ευελπιστεί «να συνδράμει στη δημιουργία του πολυπόθητου Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή».

Ας δούμε λοιπόν τι ετοιμάζει το Badminton για τη φετινή σεζόν:

  • 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: FUERZA BRUTA – LOOK UP! 

    Από τους δημιουργούς του De La Guarda, ρυθμικό και θεαματικό fun πάντα με τη συμμετοχή των θεατών (που πρέπει να κοιτούν ψηλά) και πολλά νερά…

  • 11-15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: GRIGOROVICH BALLET «Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ»

    Αρχή του χειμώνα, καιρός για ωραία παραμύθια. Μετά τα περσινά sold out με τον «Σπάρτακο» και τη «Λίμνη των Κύκνων» ο μεγάλος Ρώσος χορογράφος Γιούρι Νικολάεβιτς Γκριγκορόβιτς, παρουσιάζει την «Ωραία Κοιμωμένη».

  • 3-4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: BALLET FLAMENCO DE ANDALUCIA

    Το πολυβραβευμένο μπαλέτο, με οδηγό τον χορογράφο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Ruben Olmo παρουσιάζει τη νέα του δουλειά «Metáfora». Φλαμένκο μέχρι να πάρουν φωτιά τα σανίδια.

  • · 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
  • «ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ»
  • Πάντα τα τραγούδια από το μουσικό σύμπαν του Μάνου Χατζηδάκι θα είναι βάλσαμο στις καρδιές μας – ειδικά σε δύσκολους καιρούς, όταν αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Μία από τη σειρά συναυλιών «Τα Θέματα της Ελληνικής Μουσικής και του Ελληνικού Τραγουδιού», που επιμελείται ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, αφιερωμένη στον Έλληνα συνθέτη. Τραγουδούν: Καλλιόπη Βέτα, Χρήστος Θηβαίος, Ηλίας Λιούγκος, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Ορφέας Περίδης.
  • 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: «17:37 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – LA BOCA»

    Πολλοί θεατές που δεν πρόλαβαν να τη δουν ζήτησαν να επαναληφθεί κι έτσι, η παράσταση της Πέμης Ζούνη που εγκαινίασε την 7η θεατρική σεζόν του Θεάτρου Badminton στις 8 Σεπτεμβρίου επαναλαμβάνεται. Ένα από τα θέματα που εμπνέουν την Πέμυ Ζούνη: Ελλάδα και Αργεντινή, ένα λιμάνι, ένα ταξίδι στο χρόνο. Έξι πρόσωπα, ο καθένας με την ιστορία του και όπλα τους το τραγούδι και τον χορό: τάνγκο, ζεϊμπέκικο, μπάλος και τσακαρέρα. Συμμετέχουν γνωστά ζευγάρια της ελληνικής tango σκηνής.

  • · 19, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ & 3, 10 & 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΤΤΙΚ»

    Ο «Αττίκ» επιστρέφει στο Γουδή για πέντε μόνο Δευτέρες. 20μελής θίασος από γνωστούς ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές «αναζητούν τον Αττίκ», και μια ολόκληρη εποχή, τότε που η ευαισθησία είχε ένα ιδιαίτερο κοινωνικό προφίλ – σε παραλλαγές. Χιούμορ, ρομαντισμός, κείμενα και έρευνα του Λάμπρου Λιάβα, σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου, λαμπερή Νίνα Λοτσάρη, εξαιρετικοί Άγγελος Παπαδημητρίου και Άκης Σακελλαρίου και βέβαια η παντοτινή Ζωζώ Σαπουντζάκη.

  • 22-24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: MOSCOW STANISLAVSKY MUSIC THEATER - Giuseppe Verdi - LA TRAVIATA

    Από τις πιο γνωστές και συγκινητικές όπερες του Giuseppe Verdi, ανεβαίνει με μία ανατρεπτική ματιά από το Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας Stanislavsky & Nemirovich-Danchenko για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη. 150 άτομα, η συμφωνική ορχήστρα, η χορωδία, το μπαλέτο, οι σπουδαίοι λυρικοί τραγουδιστές της ιστορικής Όπερας της Μόσχας, μεταξύ των οποίων και την κορυφαία σοπράνο Hibla Gerzmava, σκηνικά που μας μεταφέρουν σε καμπαρέ, γκαλερί και βιτρίνες πολυτελείας με ψευτοαριστοκράτες και εμπόρους έργων τέχνης, σαν σε χολυγουντιανό φιλμ της δεκαετίας του 50.

  • 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: NATIONAL CHINESE ACROBATIC TROUP “SPLENDID” 

    Κίνα και ακροβάτες. Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πούμε; Και μάλιστα το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας. Η νέα παράσταση ονομάζεται «Splendid», και είναι ένα λαμπερό θέαμα με 50 ακροβάτες. Η παγκόσμια περιοδεία ξεκινά από το Θέατρο Badminton.

  • 11-13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: VOCAPEOPLE

    Α καπέλα συναυλία σε μία διαστημική εκδοχή, από 8 εξωγήινους (φιλικούς όμως) που παίζουν μουσική beat-box, μιμούμενοι με το στόμα τους ήχους μιας ολόκληρης ορχήστρας. Ταλέντο, ευρηματικότητα, εκπλήξεις και χιούμορ. Α, ναι. Και περισσότερα από 70 διάσημα hits γνωστά σε όλο τον πλανήτη.

  • · 19-20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
  • GALA BALLET DE L’ OPERA DE PARIS - «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΝΟΥΡΕΓΙΕΦ»
  • Γκαλά με πολλές από τις πιο σημαντικές χορογραφίες που έκαναν τον Rudolph Nureyiev γνωστό σε όλη την υφήλιο. Μεγάλα αστέρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού τιμούν τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Νουρέγιεφ (Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Μπαλέτου από το 1983 έως το 1989).
  • ΑΠΟ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: «ΟΙ ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ …ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ»

    Είναι η καταλληλότερη εποχή για την επανασύνδεση των «Αγάμων Θυτών». Η επικαιρότητα και οι εξελίξεις «εκλιπαρούν» για την λυτρωτική και ανελέητη σάτιρα, από αυτή που κάνουν καλά ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και η παρέα του. Μουσικοσατιρική υπερ-επιτυχημένη υπερπαραγωγή (40.000 θεατές στη Θεσσαλονίκη) που κατεβαίνει Γουδή.

  • ΑΠΟ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: «ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΑΔΝΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΤΑΥΡΩΝ» 

    Το πρώτο ελληνικό παιδικό έργο που ανεβάζει το Θέατρο Badminton. Μία πλούσια παραγωγή, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ηθοποιοί, καλλιτέχνες–εναέριοι ακροβάτες, τραγουδιστές, μουσικοί και οι άθλοι του μυθικού ήρωα Θησέα, το μεγάλο ταξίδι του στο νησί των Ταύρων και η συνάντηση των δύο πολιτισμών - από τη μια το μέτρο και ο λόγος της Αθήνας κι από την άλλη ο μυστικισμός και η πυγμή της Μινωϊκής θαλασσοκρατίας. Κείμενα του βραβευμένου ποιητή Στρατή Πασχάλη, σκηνοθεσία - χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου, υπέροχα σκηνικά και κοστούμια του Μανώλη Παντελιδάκη.

  • 22-24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: E. VAKHTANGOV THEATER - MIKHAIL LERMONTOV’S “MASQUERADE”

    Μετά την περυσινή τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία του «Θείου Βάνια», το Θέατρο Ε. Vakhtangov της Μόσχας επιστρέφει με την καταπληκτική παράσταση «Μασκαράτα» του Μιχαήλ Λέρμοντοφ. Αγία Πετρούπολη,1830. Δράμα ζηλοτυπίας που σοκάρισε την τσαρική λογοκρισία γιατί σκιαγραφεί αδυσώπητα την ρωσική αριστοκρατία.

  • ΑΠΟ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ: «ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΩ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ» 

    Μία μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή του Θεάτρου Badminton με τριάντα ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές για τα χρυσά χρόνια της ελληνικής επιθεώρησης. Σουξέ, έρωτες, διάσημα νούμερα, καυγάδες, σκάνδαλα και σκανδαλάκια, όλα επάνω στο σανίδι - από τα μέσα της δεκαετίας του 30 έως τις παραμονές της δικτατορίας του 67. Κείμενα – έρευνα Άγγελος Πυριόχος (ο άνθρωπος-αρχείο της ιστορίας της ελληνικής επιθεώρησης). Σκηνοθεσία – χορογραφίες, Φωκάς Ευαγγελινός, σκηνικά –κοστούμια, Εύα Νάθενα. Μουσική διεύθυνση - διεύθυνση της ζωντανής ορχήστρας ο μαέστρος Γιώργος Κατσαρός (πόσο πιο κατάλληλος;). Την παραγωγή υπογράφει ο Μιχάλης Αδάμ. Στον υπό διαμόρφωση 30μελή θίασο πρωταγωνιστεί σε ένα ρόλο έκπληξη ο Γιώργος Καπουτζίδης.

  • ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013-2014: ΒΕΜΠΟ-ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ BADMINTON

    Και μία έκπληξη: Ήδη έχει αρχίσει να προετοιμάζεται τον χειμώνα του 2013 η μεγάλη μουσικο-θεατρική παραγωγή αφιερωμένη στη ζωή και την προσωπικότητα της κορυφαίας Ελληνίδας τραγουδίστριας, της Σοφίας Βέμπο. Ένα πολυσύνθετο μιούζικαλ που παρακολουθεί την πορεία της: τα πρώτα βήματα στο θέατρο, τους αγώνες και την καταξίωσή της ως «εθνική τραγουδίστρια», τις διεθνείς περιοδείες με την αποθέωση το Carnegie Hall, τις καινοτόμες προσπάθειες στον χώρο της επιθεώρησης και της μουσικής σκηνής. Παράλληλα, ξεδιπλώνονται οι ιστορικές περιπέτειες του Ελληνισμού, με τη Σοφία να γίνεται η φωνή των Ελλήνων στους αγώνες, τους έρωτες, τις χαρές και τις λύπες: ο Μεσοπόλεμος, το έπος της Αλβανίας, η Κατοχή, η Αντίσταση, η Μέση Ανατολή, ο Εμφύλιος, η ταραγμένη δεκαετία του ’60, αλλά και το Πολυτεχνείο όπου η Βέμπο «εθνική μάνα» περιέθαλψε τους κυνηγημένους φοιτητές!..

    Πρωταγωνίστρια της παράστασης θα είναι η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού, η Μαρινέλλα, για την οποία η Βέμπο υπήρξε (από τα πρώτα βήματά της στη Θεσσαλονίκη) το απόλυτο ίνδαλμά της. Γι’ αυτό και η Μαρινέλλα επιστρέφει με μεγάλη συγκίνηση (ως «μαθήτρια») στη μελέτη των σπουδαίων τραγουδιών που ερμήνευσε η Βέμπο, για να τα ξαναφέρει στο σημερινό κοινό και ν’ αποδείξει τη διαχρονική δύναμη και γοητεία τους. Παράλληλα, θα ενσαρκώσει τη «θηριώδη» αλλά και τόσο ευαίσθητη προσωπικότητα της «τραγουδίστριας της Νίκης», φωτίζοντας και ορισμένες λιγότερο γνωστές πτυχές της μυθιστορηματικής ζωής της… Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η ίδια η Βέμπο είχε επισκεφτεί τη Μαρινέλλα στο κέντρο όπου τραγουδούσε δηλώνοντας δημόσια τον θαυμασμό για τις ερμηνείες της. 

    Και φυσικά θα υπάρχει ένα dream-team συντελεστών: Την ιστορική-μουσική έρευνα, την επιλογή των τραγουδιών και τα κείμενα υπογράφει ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και βαθύς γνώστης της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, συνεργάτης του θεάτρου Badminton και στη φετινή μεγάλη επιτυχία «Αναζητώντας τον Αττίκ».

    Η σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Φασουλή και η παραγωγή του Μιχάλη Αδάμ και του θεάτρου Badminton. ΜΜ