Αρχειο

Ακατάλληλα τα μισά σχολικά κτίρια στην Ελλάδα

Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Σωματείο Εργαζομένων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: παραπάνω από τα μισά σχολικά κτίρια στην Ελλάδα, είναι κτισμένα πριν το 1980, με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό, ενώ το 25% των κτιρίων είναι κατασκευασμένα πριν το 1959, όταν δεν υπήρχε καν κανονισμός. Οι εικόνες με τα αυθαίρετα και τους μαθητές που δεν έχουν θέρμανση ή βάζουν κουβάδες για να μαζέψουν το νερό που τρέχει από το ταβάνι, είναι γνωστές. Σύμφωνα με το Βήμα, παρόλο που την τελευταία διετία παραδόθηκαν από τον ΟΣΚ 144 νέα έργα, οι συνδικαλιστές σημειώνουν ότι «το βασικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι η παλαιότητα πολλών σχολικών μονάδων και η πρόσθετη καταπόνησή τους από τους σεισμούς, γεγονός που θέτει ζητήματα τόσο όσον αφορά στην ασφάλεια και υγιεινή, όσο και στις συνθήκες εκπαίδευσης και διαμονής μαθητών, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού».

Σύμφωνα με το Σωματείο, ένας στους στους δύο εργολάβους περίπου προβαίνει σε διακοπή εργασιών στα κατασκευαζόμενα έργα αφού δεν πληρώνεται εγκαίρως, ενώ με τη λήξη των συμβάσεων του προσωπικού και τις συνταξιοδοτήσεις, οι υπάλληλοι έχουν μειωθεί κατά 65%. Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση του Οργανισμού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκε κατά 70%.

Οι συνδικαλιστές καταγγέλουν επίσης, ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε από τις συγκυβερνήσεις δεν απέδωσε καρπούς, διότι οι Δήμοι α) αδυνατούν οικονομικά να εκπληρώσουν τα προγράμματα αυτά και β) για κάθε 3 σχολεία που κατασκευάζουν οι Δήμοι, ο Οργανισμός κατασκευάζει 5, με καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.