Αρχειο

Περίεργη υπόθεση βλασφημίας στο Πακιστάν

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
25573-59401.jpg

Ένοχη για βλασφημία βρήκε μια δεκακετράχρονη χριστιανή με διανοητικά προβλήματα, ένας Πακιστανός δικαστής στο Ισλαμαμπάντ, ορίζοντας ως εγγύηση για την αποφυλάκιση της ένα εκατομμύριο ρουπίες (περίπου δέκα χιλιάδες δολλάρια).

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, ένα οργισμένο πλήθος απευθύνθηκε στο αστυνομικό τμήμα, κατηγορώντας το κορίτσι ότι έκαψε σελίδες του Κορανίου. Η δεκατετρέχρονη συνελήφθη, ο δικηγόρος της αρνήθηκε τις κατηγορίες, οι ακτιβιστικές οργανώσεις επέμειναν για την αποφυλάκιση της, και τελικά αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση πολύ υψηλή για τα ποσοστά της χώρας, στην οποία οι περισσότερες οικογένειες έχουν εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα. Καλή εναλλακτική βέβαια, αν υπολογίσει κανείς ότι η συνηθισμένη ποινή για ανάλογα αδικήματα είναι ισόβια κάθειρξη. Η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο τους αυστηρούς Πακιστανικούς νόμους περί βλασφημίας, οι οποίοι σύμφωνα με τους ακτιβιστές στοχοποιούν συστηματικά τη μειοψηφία των χριστιανών (2-3 % επί του συνολικού πληθυσμού των 190 εκατομμυρίων) και δημιουργούν βεντέτες και προκαταλήψεις.

Στο σκιά της διαμάχης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη της δεκατετράχρονης συνελήφθη ένας ιερέας από την γειτονιά της. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα στο τζαμί της περιοχής, έβαλε τις καμένες σελίδες στην τσάντα του κοριτσιού, με σκοπό να διώξει τους χριστιανούς από τη γειτονιά. Ο ιερέας τώρα έχει βρεθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες όχι για…βλασφημία ο ίδιος.

Ο Ali Dayan Hasan, πρόεδρος της Human Rights Watch στο Πακιστάν, ελπίζει αυτό το παράδειγμα να σταθεί αφορμή για να αλλάξει ο σκληρός νόμος για τις βλάσφημες πράξεις. «Αυτός που θα έπρεπε να κατηγορηθεί, είναι ο ιερέας, για υποκίνηση της βίας απέναντι στην κοπέλα και την οικογένεια της»

 photo: Nathalie Bardou/Associated Press

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ