Αρχειο

Βασανισμός Αιγύπτιου από δύο Έλληνες στην Ηλεία

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
25242-58844.jpg

Ακραίο περιστατικό ρατσιστικής βίας εκτυλίχθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Βουπρασία Ηλείας, με θύμα 22χρονο Αιγύπτιο που βασανίστηκε από δύο Έλληνες κατοίκους της περιοχής. Τα ακριβή αίτια και οι λεπτομέρειες του περιστατικού δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως, σύμφωνα ωστόσο με αστυνομικές πηγές, αλλά και με ρεπορτάζ του τοπικού ειδησεογραφικού σάιτ ilialive.gr, ο 22χρονος που διαμένει στη Νέα Μανωλάδα, φέρεται να επιτέθηκε με γροθιές σε έναν 35χρονο από την περιοχή της Βάρδας που οδηγούσε το αυτοκίνητό του και επέβαινε σε αυτό ένας 26χρονος. Στη συνέχεια οι δύο δράστες γρονθοκόπησαν και τραυμάτισαν τον 22χρονο στο κεφάλι, ενώ ο 26χρονος πήρε ένα σφυρί και τον χτυπούσε στα χέρια. Κατόπιν σφήνωσαν το κεφάλι του ανάμεσα το κεφάλι του στην πόρτα του αυτοκινήτου, ανάμεσα στο τζάμι και τη λαμαρίνα και έτσι να τον έσυραν για περίπου ένα χιλιόμετρο στο δρόμο.

Περίοικοι ήταν αυτοί που όταν είδαν τον 22χρονο να καταρρέει μετά το βασανισμό που υπέστη κάλεσαν το ΕΚΑΒ. Ασθενοφόρο μετέφερε το νεαρό Αιγύπτιο στο κέντρο υγείας Βάρδας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Ο 35χρονος εντοπίστηκε στη συνέχεια από τους αστυνομικούς του Α.Τ. Βάρδας, ενώ ο 26χρονος αναζητείται. Ο 22χρονος Αιγύπτιος στερείται ταξιδιωτικών εγγράφων και ως παράνομος στη χώρα μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο θα απελαθεί.

Τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας στη Νέα Μανωλάδα δεν είναι πρωτοφανή. Από την εποχή της απεργίας των μεταναστών που εργάζονταν στις καλλιέργειες φράουλας της περιοχής τα πνεύματα δεν έπαψαν να οξύνονται.

Το περιστατικό του Σαββάτου θα θυμίσει σε πολλούς ένα αντίστοιχο που συνέβη τον Ιούνιο του 2009. Τότε, δύο κτηνοτρόφοι, ηλικίας 31 και 24 ετών, γρονθοκόπησαν δύο μετανάστες από το Μπανγκλαντές και στη συνέχεια τους έδεσαν σε δίκυκλο και τους περιέφεραν στους δρόμους του χωριού.

Η κατάσταση στη Νέα Μανωλάδα παραμένει τεταμένη, καθώς τους τελευταίους μήνες είναι συχνά τα επεισόδια εις βάρος των αλλοδαπών. Στην περιοχή ζουν και εργάζονται, κυρίως στις καλλιέργειες φράουλας, χιλιάδες μετανάστες από χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Αίγυπτος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ