Αρχειο

Οι διαστημικές αποτυχίες κοστίζουν στη Ρωσία κύρος και χρήμα

Η δήλωση προέρχεται από τον πρωθυπουργό της χώρας Ντιμίντρι Μεντβέντεφ. Την εκφώνησε αναφερόμενος στην αποτυχία εκτόξευσης δύο δορυφόρων, τους οποίους η Ρωσία συγχρηματοδότησε από κοινού με την Ινδονησία, προκειμένου να αναπτύξει τις τηλεπικοινωνιακές της υπηρεσίες, γεγονός που επιτείνει τις αμφιβολίες περί επιχειρησιακής αξιοπιστίας της άλλοτε κραταιάς διαστημικής ρωσικής βιομηχανίας. Η ανώμαλη εκκίνηση του πυραύλου Proton τη Δευτέρα, έθεσε σε ανεξέλεγκτη τροχιά και προκάλεσε την απώλεια των δορυφόρων Express-MD2 της Ρωσίας, και Telkom-3 της Ινδονησίας.

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η δήλωση προέρχεται από τον πρωθυπουργό της χώρας Ντιμίντρι Μεντβέντεφ. Την εκφώνησε αναφερόμενος στην αποτυχία εκτόξευσης δύο δορυφόρων, τους οποίους η Ρωσία συγχρηματοδότησε από κοινού με την Ινδονησία, προκειμένου να αναπτύξει τις τηλεπικοινωνιακές της υπηρεσίες, γεγονός που επιτείνει τις αμφιβολίες περί επιχειρησιακής αξιοπιστίας της άλλοτε κραταιάς διαστημικής ρωσικής βιομηχανίας.

Η ανώμαλη εκκίνηση του πυραύλου Proton τη Δευτέρα, έθεσε σε ανεξέλεγκτη τροχιά και προκάλεσε την απώλεια των δορυφόρων Express-MD2 της Ρωσίας, και Telkom-3 της Ινδονησίας.

Η ρωσική Ομοσπονδία Διαστήματος Ροσκόσμος απέδωσε το συμβάν σε μηχανική βλάβη του ανώτερου τμήματος του πυραύλου, εννοώντας τυπικά ότι το σκάφος ακολούθησε λαθεμένη τροχιά. Ανάλογο περσινό πρόβλημα, είχε οδηγήσει στην απώλεια τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου κόστους 265 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Αγνοώ τα ακριβή αίτια της απώλειας των δορυφόρων μας», είπε ο Μεντβέντεφ στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου. Δεν ξέρω αν φταίει το ανώτερο τμήμα, κάποια μηχανική βλάβη, η παραδειγματική αδιαφορία ή όλα τα παραπάνω συνδυασμένα –αλλά δεν μπορούμε να το υποστούμε αυτό επιπλέον. Χάνουμε κύρος και δισεκατομμύρια ρούβλια».

Ο πρωθυπουργός ανέθεσε σε αξιωματούχους την επιστασία των μελλοντικών σταδίων του προγράμματος, αλλά και την αναλογούσα ανάθεση ευθυνών στους υπευθύνους του πρόσφατου φιάσκου. «Θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως προς το τι πρέπει να γίνει, αλλά και το ποιοι θα πρέπει να τιμωρηθούν», είπε.

Με τη Μόσχα να πασχίζει να ανακτήσει την αξιοπιστία της διαστημικής βιομηχανίας της, τέτοιου είδους αποτυχίες κοστίζουν πανάκριβα σε μια χώρα που ενορχηστρώνει το 40% των εκτοξεύσεων παγκοσμίως, γεγονός που μπορεί να επιφέρει πτώση της θέσης της στην αγορά, ιδιαίτερα εφόσον ανακύπτουν και νέοι ανταγωνισμοί, όπως ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Ariane.

ΔΚ