Αρχειο

Γλυπτά από photoshop και μελάνι

Το μαγικό πορτφόλιο του Alberto Seveso

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπήκε στις γραφικές τέχνες από παρακατιανούς, αδρεναλιδικούς παραδρόμους, όταν πιτσιρικά τον συνεπήραν τα μοτίβα στις σανίδες των σκέιτ. Λίγο αργότερα, ανακάλυψε και το μέταλ, μαζί με τα σύνθετα αραβουργήματα στα εξώφυλλα των cd του. Τελικά η τέχνη θα βρει διόδους για να σε περδικλώσει όποιος και αν είσαι.

Αυτό ήταν το αποφασιστικό δίπολο για τον Alberto Seveso. Σανίδες και κιθάρες. Γεννήθηκε στο Μιλάνο, στις 30 Μαΐου του 1976. Στην ανάγκη του να αναπαράγει τα όσα θαύμαζε στα εφηβικά φετίχ του, καταπιάστηκε με ένα οχτάμπιτο Commodore Vic20 που στο οικείο περιβάλλον του διαδραμάτιζε ως τότε τον ρόλο της οικοσκευής για παιχνίδια.

Σήμερα, (και τα λέει όλα κάτι τέτοιο για το διαμέτρημα του καλλιτέχνη), οι δουλειές του χρησιμοποιούνται από την Adobe για τη συσκευασία του software της κολοσσιαίας εταιρίας. Μήπως παραλείψαμε να επισημάνουμε ότι πρόκειται για αυτοδίδακτο designer;

n

Η βάση του καμβά του είναι το ανθρώπινο πρόσωπο. Κατά κόρον το γυναικείο. Δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς πώς το κάνει, αλλά σταλάζοντας μελάνι σε νερό, αφήνει να σχηματιστούν υποβρύχιες χρωματικές μάζες, τις οποίες στη συνέχεια αναμιγνύει στο Photoshop με φωτογραφίες, επεξεργαζόμενος τα υλικά του μέχρις εξαντλήσεως, ωσότου προκύψει το τελικό έργο.

Κορεσμένα και έντονα βινιεταρισμένα, αποπνέοντας μια ψευδαίσθηση τρισδιάστατου που τα κάνει σχεδόν απτά, τα μοντέλα του Alberto Seveso παιανίζουν έναν ψηφιακό αφηρημένο εξπρεσιονισμό διυλισμένο με φυσικά στοιχεία, πολύ ιδιότυπο και φρέσκο για να προλάβει ακόμη να καταχωρηθεί στο συνταγολόγιο της σύγχρονης τέχνης.

Οι μεγάλες φίρμες, με τα γρηγορότερα ρεφλέξ τους, τον λατρεύουν ήδη. Εικονογραφήσεις για το Playboy, εξώφυλλα για το περιοδικό του ESPN, θέματα στο Popular Science, Nikon, Olmeca, Bacardi, Adobe Photoshop CS6 Extended και Adobe Photoshop Touch.

Βαθιά μέσα του, παραμένει ένας μεταλλάς σκέιτερ. Ζει στο Πορτοσκούσο της Σαρδηνίας, δουλεύοντας ως freelancer και αναλαμβάνοντας δουλειές ανεξαρτήτως ύψους του μπάτζετ. Το Beibeees, η σειρά που φιλοξενούμε μεταξύ άλλων παρακάτω, έχει φτιαχτεί για να ικανοποιήσει το κέφι του και μόνο.

Η ιστοσελίδα του Alberto Seveso

Facebook fanpage

Beibeees 1/5

n

Beibeees 2/5

n

Beibeees 3/5

n

Beibeees 4/5

n

Beibeees 5/5

n

Εικονογράφηση του Μάικλ Φελπς, εξώφυλλο για το περιοδικό ESPN

n

Slouching Lurching and Salivating, εικονογράφηση για το PlayBoy

n

Άνοιγμα θέματος στο περιοδικό Runner’s World

n

Nikon Coolpix, Color DNA. Συνεργασία με την Ingrid Baars

n

David Lynch Ice Cube, για την έκθεση Evolution του Factory 311

n

 

n