Αρχειο

Τα νέα της ημέρας σε 500 λέξεις

Δημήτρης Καραθάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επική νύχτα για τον βρετανικό αθλητισμό εχθές στο Λονδίνο, με έξι χρυσά και ένα ασημένιο για την Team GB. Πρόκειται για την μαζικότερη συγκομιδή μεταλλίων από το 1908. Προφανώς κάτι το πολύ ψυχοπνόο πρέπει να αφυπνίζεται σε όσους φιλοξενούν Ολυμπιάδες, δεν εξηγείται αλλιώς.

Στην υπόλοιπη αγωνιστική κίνηση της ημέρας, ξεχωριστές στιγμές πρόσφερε το χρυσό της Σερένα Ουίλιαμς, η οποία διέλυσε συνοπτικά τη Σαράποβα με 6-0, 6-1, ο «Blade Runner» Όσκαρ Πιστόριους, το δράμα του τριάθλου γυναικών με νίκη έπειτα από δύο ώρες μάχης στήθους με στήθος στο photo finish, η αγχώδης επικράτηση των ΗΠΑ στο μπάσκετ, με 99-94 απέναντι στη Λιθουανία, το φινάλε της περίλαμπρης καριέρας του Μάικλ Φελπς με 18 χρυσά μετάλλια, ενώ και το δικό μας εθνικό φρόνημα ανατάθηκε χάρη στην κατάκτηση χάλκινου μεταλλίου στην κωπηλασία γυναικών. Πρωτοκλασάτες αναμετρήσεις απόψε με Φέντερερ – Μάρεϊ στον τελικό του τένις, και Γιουσέιν Μπολτ περί τα μεσάνυχτα, στο απόλυτο highlight των αγώνων, τον τελικό των 100μ. ανδρών.

Συνεχίζεται η ευρεία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. με τον κωδικό «Ξένιος Ζευς» για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας. Για επιχείρηση «ανάκτησης της Αθήνας και αποκατάστασης της νομιμότητας» μίλησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι γίνεται με εντολή του Πρωθυπουργού και θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 500 συλλήψεις λαθρομεταναστών.

Ο συριακός στρατός ελέγχει στο εξής το σύνολο της Δαμασκού μετά την ανακατάληψη σήμερα της νότιας συνοικίας Τανταμούν, τον έλεγχο της οποίας είχαν οι αντάρτες, ανακοίνωσε ο στρατηγός που είναι επικεφαλής των επιχειρήσεων σε αυτή τη συνοικία. Η επίθεση τους για την κατάληψη της Δαμασκού από πλευράς των ανταρτών είχε ξεκινήσει από τις 15 Ιουλίου.

Σαράντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 37 τραυματίστηκαν σε μια επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες, Σάββατο βράδυ, στη νότια Υεμένη και η οποία αποδίδεται στην αλ Κάιντα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα νοσοκομειακές πηγές και πηγές της τοπικής κυβέρνησης.

Φιλόδοξο σχέδιο με ορίζοντα πραγματοποίησης το 2015, προβλέπει δημιουργία αγωνιστικής πίστας Φόρμουλα 1 στη Δραπετσώνα. Για τον λόγο αυτό εξάλλου το μεγάλο αφεντικό της Φόρμουλα 1, Μπέρνι Έκλστον, αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα πραγματοποιώντας αυτοψία στον χώρο που φιλοδοξεί να φιλοξενήσει αγώνες ταχύτητας.

Ο 55χρονος πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, έλαβε στο περιθώριο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λουκάρνο το ευρωπαϊκό βραβείο πολιτικού πολιτισμού.

Σχεδόν 2000 πολίτες συνέλαβαν εχθές οι αστυνομικές αρχές της Κίνας, κατά τη διάρκεια πανεθνικής εμβέλειας εκστρατείας περιστολής πώλησης ψευδοφαρμακευτικών σκευασμάτων. 18.000 αστυνομικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση μιας μπίζνας που καταμετρά κέρδη 180 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι παράνομη βιομηχανία διέθετε εγκαταστάσεις σε 1100 χώρους παραγωγής, ενώ επιδείκνυε τη θρασύτητα να διαφημίζει τα προϊόντα της τηλεοπτικά και online.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έγινε 51 ετών εχθές. Πέρα από τα καινούργια γκάτζετ και τα διαρκείας για αγώνες των Σικάγο Μπουλς, ευτύχησε να παραλάβει μαζί με τη λίστα δώρων του και μια μέτρηση που αποκαλύπτει δημιουργία 163.000 νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Ιούνιο.

«Εκτός από ψηλά βουνά χρειάζεστε και υψηλή τεχνολογία», μας νουθετεί ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα αύριο. Η παραγωγή προηγμένης τεχνολογίας άλλωστε ανήκει στα πλέον εξαγώγιμα προϊόντα του οξυδερκέστατου έθνους του.