Αρχειο

Στρατηγοί απολύονται καθώς αρκουδάκια παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας (video)

Δυο στρατηγοί απολύθηκαν και ισάριθμοι άνθρωποι συνελήφθησαν ως συνέπεια του θερμού επεισοδίου που προκλήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν εκατοντάδες λούτρινα αρκουδάκια βομβάρδισαν από αέρος το Μινσκ, προκαλώντας τη μήνη του προέδρου της χώρας στη θέα μιας τόσο ιλαρής εισβολής. Οι χνουδωτοί αλεξιπτωτιστές ήταν εξοπλισμένοι με χαρτονένια πικέτα που ανέγραφαν σλόγκαν του τύπου «Ελευθερία λόγου τώρα». Ενώ οι πιλότοι του αεροσκάφους, μισθωμένοι από σουηδικό διαφημιστικό πρακτορείο, φορούσαν επίσης αρκουδένιες μάσκες.

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24851-58270.jpg

Δυο στρατηγοί απολύθηκαν και ισάριθμοι άνθρωποι συνελήφθησαν ως συνέπεια του θερμού επεισοδίου που προκλήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν εκατοντάδες λούτρινα αρκουδάκια βομβάρδισαν από αέρος το Μινσκ, προκαλώντας τη μήνη του προέδρου της χώρας στη θέα μιας τόσο ιλαρής εισβολής.

Οι χνουδωτοί αλεξιπτωτιστές ήταν εξοπλισμένοι με χαρτονένια πικέτα που ανέγραφαν σλόγκαν του τύπου «Ελευθερία λόγου τώρα». Ενώ οι πιλότοι του αεροσκάφους, μισθωμένοι από σουηδικό διαφημιστικό πρακτορείο, φορούσαν επίσης αρκουδένιες μάσκες.

Η εταιρία χρηματοδότησε τη δράση εν είδει αντιποίνων για τον θάνατο λευκορώσου ακτιβιστή, προσβλέποντας ταυτόχρονα στην υιοθέτηση μιας οικουμενικής προβληματικής για τον ρόλο της έννοιας «ελευθερία έκφρασης στη Λευκορωσία, ανάμεσα στην ειδησεογραφία για το επόμενο iPhone και την υγεία του γάτου της Κιμ Καρντάσιαν».

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν στοχοποιήσει κατ’ επανάληψη τη Λευκορωσία σαν μια από τις πιο καταπιεστικές χώρες της Ευρώπης, ψέγοντας την μακρά της παράδοση στον εγκλεισμό ακτιβιστών και την παρενόχληση και λογοκρισία που επιβάλλει στα μέσα ενημέρωσης.

Η αστυνόμευση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στη χώρα είναι τόσο ασφυκτική, ώστε διαδηλωτές συλλαμβάνονται ακόμη και με την πρόφαση ότι χτυπούν παλαμάκια, ή ότι συγχρονίζουν τους ήχους κλήσης των κινητών τους.

n

Η επίσημη Λευκορωσία αρνήθηκε αρχικά την αληθοφάνεια του επεισοδίου, αργότερα όμως, και καθώς βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα και φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου, αναγκάστηκε να αποδεχθεί το προφανές, με τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο να εκρήγνυται στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, διερωτόμενος οργισμένα: «Πώς εξηγείτε την πρόκληση ενός μονοκινητήριου αεροσκάφους το οποίο διασχίζει τα σύνορα ατιμώρητα;»

Ο Λουκασένκο απέπεμψε δύο στρατηγούς, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας: «Η τιμωρία ήταν πολύ χλιαρή. Στην περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, τέτοιοι αξιωματούχοι θα είχαν φυλακιστεί». 

Το βίντεο ακολουθεί παρακάτω.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ