Αρχειο

Καλύτερο φιλμ όλων των εποχών το Vertigo;

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από το χθεσινό δημοψήφισμα του Βρετανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου, το οποίο διεξάγεται άπαξ ανά δεκαετία και αποτελεί έναν από τους υψηλότερου πρεστίζ θεσμούς του σινεμά. Με αυτή του τη διάκριση, το «Vertigo» κατάφερε να τερματίσει την παντοκρατορία του «Πολίτη Κέιν», που μονοπωλεί την κορυφή της λίστας από το 1952, από τότε δηλαδή που θεσπίστηκε η έρευνα του BFI.

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24821-58221.jpg

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από το χθεσινό δημοψήφισμα του Βρετανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου, το οποίο διεξάγεται άπαξ ανά δεκαετία και αποτελεί έναν από τους υψηλότερου πρεστίζ θεσμούς του σινεμά.

Με αυτή του τη διάκριση, το «Vertigo» κατάφερε να τερματίσει την παντοκρατορία του «Πολίτη Κέιν», που μονοπωλεί την κορυφή της λίστας από το 1952, από τότε δηλαδή που θεσπίστηκε η έρευνα του BFI.

Το επίτευγμα προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις συνοπολογιζόμενου του γεγονότος ότι φέτος σημειώθηκε η ευρύτερη συμμετοχή κριτικών, ακαδημαϊκών και διανομέων, καθώς 846 προσωπικότητες καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα.

«Οι προτιμήσεις των σινεφίλ κλίνουν πλέον σε πιο προσωπικές ταινίες», δήλωσε ο Νικ Τζέιμς, διευθυντής του περιοδικού Sight & Sound, το οποίο διεξάγει το δημοψήφισμα. «Στρέφονται σε φιλμ που αντανακλούν τις δικές τους ζωές, και το “Vertigo” είναι μια τέτοια ταινία, ιδιαίτερα εάν το παρακολουθήσεις ξανά και ξανά. Έχει την ιδιότητα να μεγαλώνει μέσα σου».

Πίσω από τις θέσεις 1 και 2, τις οποίες κατέλαβαν το «Vertigo» και ο «Πολίτης Κέιν» αντίστοιχα, βρίσκεται το «Tokyo Story» του Οζού, (κατετάγη πρώτο στην παράλληλη ψηφοφορία των σκηνοθετών), ο «Κανόνας του παιχνιδιού», του Ρενουάρ, ενώ μοναδική σύγχρονη ταινία της λίστας είναι το «Mulholland Drive» του Λιντς, στην 28η θέση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ