- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τα μέσα του 2013, αλλά είναι κι αυτό μία ελπίδα για το κέντρο της Αθήνας. Μέχρι τότε υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης της πολύπαθης πλατείας Θεάτρου, μίας υποβαθμισμένης περιοχής που όμως, κατά τον 19ο αιώνα αποτελούσε το κέντρο της κοινωνικής ζωής της Αθήνας.
Σήμερα, μία βόλτα πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας, για όποιον αντέχει, θα δείξει ένα κέντρο εγκατάλειψης, παραβατικότητας και εξαθλίωσης. Το έργο ανάπλασης όμως που δρομολογεί η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» (ΕΑΧΑ) μας υπόσχεται ότι αυτή η τσιμεντένια αυλή της θλίψης θα βρει λίγη από τη χαμένη της αίγλη, μετατρεπόμενη σε έναν «κρυμμένο κήπο».
Το έργο παίρνει πλέον τον δρόμο της υλοποίησης μετά την πρόσφατη έγκριση της προμελέτης από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Η εκπόνηση της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής, αναμένεται να παραδοθούν ως το τέλος του έτους.
Για την ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου θα υλοποιηθεί η βραβευμένη με το πρώτο βραβείο πρόταση, που κατατέθηκε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της «Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» τον Ιούλιο του 2010, αυτή των Ματθαίου Παπαβασιλείου και Βαλεντίνας Καρβουντζή, που αντιμετωπίζει την πλατεία Θεάτρου ως κρυμμένο κήπο. «Ανάγκη προσφοράς προσδοκίας και ελπίδας» χαρακτηρίζουν την πρότασή τους οι μελετητές.
Ο κρυμμένος κήπος, μόλις 1,5 στρέμματος, θα είναι στρωμένος με πατημένο χώμα, φυτεμένος και στις τρεις διαστάσεις του και εναρμονισμένος με την ιστορία της περιοχής. Θα αναδεικνύει την αξία των μαλακών δαπεδοστρώσεων και τη σπουδαιότητα της φύτευσης για τη βελτίωση των κλιματικών συνθηκών.
Ακόμα, θα αναδεικνύει τα κατάλοιπα των αρχαίων τειχών, Θεμιστόκλειου και Χασεκή. Το Θεμιστόκλειο τείχος όριζε την αρχαία πόλη και ανάμεσα στα δύο τείχη που απέχουν λιγότερο από εννέα μέτρα βρίσκεται υπό κλίση ο άξονας της οδού Θεάτρου- Βαρβακείου Αγοράς, που σηματοδοτεί το κτίριο της Διπλαρείου Σχολής.
Φαρδιά τσιμεντένια καθίσματα, ακακίες, μία γραμμική γλυπτική κατασκευή από οξειδωμένη λαμαρίνα που θα απολήγει σε μικρές στήλες όπου θα αναγράφονται πληροφορίες χρήσιμες για την κατανόηση της ιστορίας του τόπου. Κι ακόμα, ένα κανάλι ανακυκλούμενου νερού, και ένα μικρό αμφιθέατρο για ξεκούραση των επισκεπτών. Στο κέντρο της πλατείας θα τοποθετηθεί μια μεγάλη ελιά για έναν υπαινιγμό εξοχής μέσα στην πόλη, και ένα μεταλλικό δικτύωμα με αναρριχητικά φυτά στις νότιες και δυτικές όψεις της πλατείας. Επίσης θα υπάρχει διαμόρφωση για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς και πεζοδρόμηση των δρόμων εκατέρωθεν της Διπλαρείου Σχολής και των οδών Διπλάρη και Θεάτρου, ενώ θα διαμορφωθεί και η οδός Σωκράτους από την Ευριπίδου ως τη Σοφοκλέους. Όλα ακούγονται πολύ όμορφα για τους ταλαιπωρημένους Αθηναίους, παρά τα «ανησυχητικά» στοιχεία των τσιμεντένιων καθισμάτων. Το τσιμέντο υποχωρεί μπροστά στον χαρακτηρισμό «κρυμμένος κήπος».
Η χρηματοδότηση του έργου και της οριστικής μελέτης θα γίνει από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του ΕΣΠΑ.
ΜΜ