Αρχειο

Paula Radcliffe: το παιχνίδι των λυγμών

Μια θρυλική αθλήτρια στα γόνατα από ένα ακόμη λυπηρό τραύμα

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24750-58098.jpg

Είναι η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον μαραθώνιο γυναικών με χρόνο 2:15:25. Κέρδισε τρεις φορές τον μαραθώνιο του Λονδίνου, δις τον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης και μια φορά τον αγώνα του Σικάγο. Είναι μια μοναδική περίπτωση αθλήτριας που εδραιώθηκε στην κορυφή ενάντια στις συνθήκες: η Paula Radcliffe υποφέρει από άσθμα.

Επίσης, δεν έχει διακριθεί ποτέ σε Ολυμπιακό επίπεδο, παρότι εκπροσωπεί τη Μεγάλη Βρετανία από το 1996 σε τέσσερις συνεχείς διοργανώσεις.

Πρωταγωνίστρια ενός επεισοδίου που προκαλεί δυσθυμία ή θαυμασμό ανάλογα με τον τρόπο που διαλέγει να το δει κανείς, η Radcliffe σταμάτησε καταμεσής του δρόμου στον μαραθώνιο του 2005 στο Λονδίνο και αφόδευσε μπροστά στο κοινό και τις κάμερες προκειμένου να ανακουφιστεί από τη διάρροια που την έπληττε από το εικοστό έκτο χιλιόμετρο. Το περιστατικό ψηφίστηκε σαν η «μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας των δρομέων» στην πατρίδα της, ενώ η ίδια συνέχισε για να κερδίσει τον αγώνα, μένοντας μόλις ένα λεπτό πίσω από το παγκόσμιο ρεκόρ.

2007, Μαραθώνιος Νέας Υόρκης

n

Εύλογα, μια αθλήτρια τέτοιας αποφασιστικότητας θα εξαντλούσε τις πιθανότητές της μέχρι τέλους ώστε να ρίξει μια επιπλέον ζαριά για το Ολυμπιακό μετάλλιο. Η 38χρονη μαραθωνοδρόμος δήλωσε όμως ανοιχτά ότι «η κατάσταση δεν δείχνει καλή», ενώ την Κυριακή το πρωί ανάρτησε σχόλιο στο Twitter δηλώνοντας πληγωμένη από τα σχόλια των εφημερίδων που προδίκασαν την απόσυρσή της προτού το επιβεβαιώσει η ίδια.

n

Η Paula Radcliffe βρίσκεται στην προπονητική της έδρα, στο Font Romeu της Γαλλίας, αλλά το τραύμα της, (υποφέρει εδώ και μεγάλο διάστημα από οστεοαρθρίτιδα στο αριστερό πόδι), έχει υποτροπιάσει. Το πρόβλημα εμφανίστηκε ξανά προ τριών εβδομάδων, και τότε η αθλήτρια δήλωσε πως βρίσκεται «στα όρια του πανικού», προτού μεταβεί στο Μόναχο για να την κουράρει ο δόκτωρ Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahr, στο πελατολόγιο του οποίου συμπεριλαμβάνεται ο Γιουσέιν Μπολτ.

«Όλοι ξέρουμε ότι πολεμά τον τραυματισμό της», σχολίασε ο επικεφαλής της βρετανικής αποστολής, Andy Hunt, που αρνήθηκε αρχικά να την αναπληρώσει παρόλο που έχει τη δικαιοδοσία να το πράξει. «Κάνει ότι είναι δυνατόν για να ανακάμψει. Αυτή τη στιγμή παραμένει στην ομάδα». Τελικά, την ίδια μέρα η αθλήτρια και η ομοσπονδία της έκλεισαν την πόρτα, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συμμετοχής της.

Η Radcliffe έχασε με παρεμφερή τρόπο τον τελικό των 10000 μέτρων και του μαραθωνίου στους αγώνες της Αθήνας αφότου αποσύρθηκε λόγω εξάντλησης. Στο Πεκίνο τερμάτισε 23η, έχοντας επανέλθει στις επίσημες διοργανώσεις τρεις μήνες έπειτα από το κάταγμα που υπέστη στο μηριαίο οστό.

n

Όπως προαναφέραμε, εξακολουθεί να κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ από το 2003 με χρόνο 2:15:25 δευτερόλεπτα, ενώ η κάτοχος του Ολυμπιακού ρεκόρ, Ναόκο Τακαχάσι υπολείπεται κατά 8 ολόκληρα λεπτά, με χρόνο 2:23:14 δευτερόλεπτα.

Ο μαραθώνιος, έκτασης 42,195 χιλιομέτρων, διεξάγεται την Κυριακή 5 Αυγούστου, στις μία το μεσημέρι, χωρίς δυστυχώς την Paula Radcliffe.

Το παγκόσμιο ρεκόρ της Radcliffe το 2003:

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ