Αρχειο

Γυναίκες των αιθέρων

Αμέλια Έρχαρτ – Σάλι Ράιντ: Οι απογειώσεις τους έσπαζαν ρεκόρ

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24551-57586.jpg

Lady Lindy Γεννήθηκε πριν από 115 χρόνια στο Άτκινσον του Κάνσας. Η Αμέλια Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας μόνη της τον Ατλαντικό το 1932 και τον Ειρηνικό το 1937. Στην Αμερικανίδα πιλότο θρύλο είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της μηχανής αναζήτησης Google.

Η Αμέλια Έρχαρτ έμοιαζε με τον υπερατλαντικό πιλότο, Τσαρλς Λίντμπεργκ ή «τυχερό Λίντι», όπως τον αποκαλούσαν τα μέσα ενημέρωσης. Αυτή η φυσική ομοιότητα ενέπνευσε τις εφημερίδες και τα περιοδικά της εποχής να δώσουν στην Έρχαρτ το προσωνύμιο η «κυρία Λίντι».

Πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών η Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης. Έκανε πολλά ρεκόρ, έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες της στους αιθέρες, τα οποία γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, και συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης για γυναίκες πιλότους, The Ninety-Nines.

Το καλοκαίρι του 1921 η Έρχαρτ αγόρασε το πρώτο της μεταχειρισμένο διπτέρυγο αεροπλάνο. Το έβαψε κατακίτρινο, το βάπτισε «Καναρίνι» και αποφάσισε να κάνει καριέρα στην ανδροκρατούμενη αεροπλοΐα.

22 Οκτωβρίου του 1922 πετάει στα 14.000 πόδια και σπάει το ρεκόρ υψομέτρου γυναικών. Το 1923 είναι ήδη μία από τις 16 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες με επίσημη άδεια πιλότου.

Το 1927 ο Τσαρλς Λίντμπεργκ πετάει από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι και οι γυναίκες θέλουν να τον μιμηθούν. Τον Απρίλιο του 1928 χτύπησε το τηλέφωνο της Αμέλια. Ήταν ο πολιτικός αρθρογράφος και πλοίαρχος, Χίλτον Ράιλι. «Θέλεις να πετάξεις πάνω από τον Ατλαντικό», ρώτησε. «Ναι», απάντησε και έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό πετώντας ως επιβάτης. «Ο Στουλτζ πραγματοποίησε ολόκληρη την πτήση - έπρεπε. Εγώ ήμουν απλά μία αποσκευή, όπως ένας σάκος πατάτες. Ίσως κάποια μέρα να το δοκιμάσω μόνη», είπε όταν προσγειώθηκε στο Σαουθάμπτον της Βρετανίας, όπου την υποδέχτηκε η γυναίκα δήμαρχος της πόλης, Φόστερ Γουέλς.

Με ένα αεροσκάφος τύπου Lockheed Vega 5b η Αμέλια Έρχαρτ απογειώθηκε μόνη της από τη Νέα Γη του Καναδά και προσγειώθηκε στο Καλμόρ της Βόρειας Ιρλανδίας. Το 1937 με ένα αεροσκάφος τύπου Lockheed Model 10 Electra και με τον Φρεντ Νόοναν απογειώθηκε από το Όκλαντ αλλά δεν προσγειώθηκε ποτέ. Εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης.

Είναι αρκετές οι θεωρίες που αναπτύχθηκαν μετά την εξαφάνιση των πιλότων Έρχαρτ και Νόοναν. Πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι το Electra έμεινε από καύσιμα και η Έρχαρτ με τον Νόοναν συνετρίβησαν στη θάλασσα.

Η διεθνής Ομάδα για την Ανεύρεση Ιστορικών Αεροσκαφών εξέφρασε την άποψη ότι οι Έρχαρτ - Νόοναν πιθανώς να πέταξαν χωρίς περαιτέρω ραδιοφωνικές μεταδόσεις για δυόμισι ώρες κατά μήκος της γραμμής θέσης που η Έρχαρτ μετέδωσε στην τελευταία εκπομπή της που έλαβαν στη νήσο Χάουλαντ, να έφθασε στην τότε ακατοίκητη νήσο Γκάρντνερ (σημερινή Νικουμαρόρο) του συμπλέγματος Φοίνιξ, προσγειώθηκαν στο επίπεδο κοραλλιογενές νησί, κοντά στο ναυάγιο ενός μεγάλου εμπορικού πλοίου και τελικά χάθηκαν.

«Από τα πρώτα 100 μέτρα πάνω από το έδαφος ήξερα ότι είχα γεννηθεί για να πετάω», είχε είπε η Αμέλια Έρχαρτ το 1920 μετά την πρώτη της απογείωση.

Ρεκόρ και επιτεύγματα

Παγκόσμιο ρεκόρ υψομέτρου γυναικών: 14.000 πόδια (1928)

Πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό (1930)

Ρεκόρ ταχύτητας αποστάσεως 100 χιλιομέτρων (με φορτίο 500 λιβρών) (1931)

Πρώτη γυναίκα που πέταξε με αυτόγυρο (1931)

Ρεκόρ υψομέτρου για αυτόγυρα: 15.000 πόδια (1931)

Πρώτος άνθρωπος που διέσχισε τις ΗΠΑ με αυτόγυρο (1932)

Πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας σόλο τον Ατλαντικό (1932)

Πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας σόλο τον Ατλαντικό δύο φορές (1932)

Πρώτη γυναίκα που έλαβε τον Διακεκριμένο Ιπτάμενο Σταυρό (1932)

Πρώτη γυναίκα που πέταξε χωρίς στάση, από την μία ακτή στην άλλη, κατά μήκος των ΗΠΑ (1933)

Ρεκόρ ταχύτητας γυναικών για διηπειρωτική πτήση (1933)

Πρώτος άνθρωπος που πέταξε σόλο κατά μήκος του Ειρηνικού μεταξύ της Χονολουλού και του Όκλαντ (1935)

Πρώτος άνθρωπος που πέταξε σόλο από το Λος Άντζελες στην Πόλη του Μεξικού του Μεξικού (1935)

Πρώτος άνθρωπος που πέταξε σόλο και χωρίς στάση από την Πόλη του Μεξικού στο Νιούαρκ του Νιού Τζέρσι (1935)

Ρεκόρ ταχύτητας για πτήση ανατολικά προς δυτικά, από το Όκλαντ στη Χονολουλού (1937)

Η Σάλι του Διαστήματος

«Πραγματικά δεν ήταν και τόσο δύσκολο». Ιούνιος 1983. Η Σάλι Ράιντ έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Είναι έτοιμη να κατακτήσει το διάστημα.

Η φυσικός από την Καλιφόρνια είναι η πρώτη Αμερικανίδα που ταξίδεψε στο διάστημα με το διαστημικό λεωφορείο Challenger. Την Κυριακή 23 Ιουλίου η Σάλι Ράιντ απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών έπειτα από 17μηνη μάχη με τον καρκίνο.

Εθνική ηρωίδα

«Η ιστορική πτήση της Σάλι ενέπνευσε την φαντασία ενός ολόκληρου έθνους και την έκανε οικεία σε κάθε αμερικανικό σπίτι», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του ιδρύματος Sally Ride Science, στο οποίο η εκλιπούσα ήταν πρόεδρος.

«Έσπασε τα φράγματα με χάρη και επαγγελματισμό και κυριολεκτικά άλλαξε το πρόσωπο του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος», ανακοίνωσε η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NASA).

Η Σάλι Ράιντ ήταν η τρίτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα. Είχαν προηγηθεί οι κοσμοναύτριες της Σοβιετικής Ένωσης, Βαλεντίνα Τερέσκοβα το 1963 και Σβετλάνα Σαβίτσκαγια το 1982.

Από το 1983 έως σήμερα περισσότερες από 45 γυναίκες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού ταξίδεψαν στο διάστημα. Δύο εξ αυτών ήταν οι κυβερνήτες του σκάφους.

Η Σάλι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη των αγγέλων, Λος Άντζελες. Από ακαδημαϊκή απόψεως δεν άφησε πτυχίο για πτυχίο. Από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ πήρε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο σπουδών. Κι όλα από το τμήμα Φυσικής. Το 1978 στο Στάνφορντ τυχαία είδε μια καταχώρηση της NASA για αναζήτηση επιστημόνων, μηχανικών και αστροναυτών. Η καταχώρηση για πρώτη φορά απευθυνόταν σε γυναίκες. Υπέβαλαν αίτηση περισσότεροι από 8.000 Αμερικανοί. Επελέγησαν 35 και η Σάλι Ράιντ ήταν ανάμεσά τους.

Η Σάλι γενικώς είχε μια τάση για πρωτιές. Το 1983 – σε ηλικία 32 ετών – ήταν η πρώτη Αμερικανίδα που ταξίδεψε στο διάστημα αλλά και η πιο νέα Αμερικανίδα που είχε μέχρι τότε τεθεί σε τροχιά.

Το 1984 ταξίδεψε και πάλι στο διάστημα. Το 1986 επρόκειτο να λάβει μέρος στην αποστολή του Challenger αλλά τελευταία στιγμή δεν επελέγη. Ήταν η χρονιά που το Challenger ανατινάχτηκε κατά την εκτόξεύσή του. Η Σάλι Ράιντ ήταν μέλος της επιτροπής που ανέλαβε να εξιχνιάσει τα αίτια του δυστυχήματος. Συμμετείχε σε παρόμοια επιτροπή μετά το δυστύχημα με το διαστημικό λεωφορείο Columbia το 2003.

Όταν αποχώρησε από την NASA έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Στάνφορντ. Το 2001 ίδρυσε το ίδρυμα Sally Ride Science, το οποίο επιδίωκε να ενθαρρύνει κυρίως τις γυναίκες να συνεχίσουν το δικό της διαστημικό δρόμο.

«Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες όταν με επέλεξαν να γίνω η πρώτη Αμερικανίδα που πήγε στο διάστημα. Τότε δεν το είχα πάρει τόσο ζεστά, αλλά με τα χρόνια συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη ήταν η τιμή που μου έγινε», είπε η Σάλι Ράιντ σε μια συνέντευξή της το 2008.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ