Αρχειο

Όχι στα όπλα!

 Το νέο πιστόλι εκκίνησης στα αθλήματα του στίβου, δεν είναι πιστόλι.

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24533-57569.jpg

Ένα κατακόκκινο, γυαλιστερό σούπερ γκάτζετ που πετάει φλασιές φωτός. Εντάξει, όλοι μας θα το ζηλεύαμε – ειδικά αν είμαστε κάτω από 13 χρονών.

Η Omega, επίσημος χρονομέτρης των Ολυμπιακών Αγώνων, μόλις λανσάρισε το e-gun, ένα πιστόλι εκκίνησης που βάζει τέλος, συμβολικά και πρακτικά, στο «άχαρο» πιστόλι που χρησιμοποιούσαν στους αγώνες μέχρι σήμερα.

Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι το ίδιο απλά στη χρήση: τραβάς μία σκανδάλη και ένα χρονόμετρο στην άλλη άκρη της σύνδεσης, αρχίζει να μετράει. Μόνο που το νέο e-gun είναι κατά τι πιο ακριβές από το παραδοσιακό ρεβόλβερ. Αλλά το κυριότερο προσόν του είναι ακριβώς το ότι δεν μοιάζει με πιστόλι. Κάτι που έδωσε μεγάλη ανακούφιση στους διεθνείς αθλητικούς παράγοντες, ελλανοδίκες, χρονομέτρες και οργανωτές που πρέπει να ταξιδεύουν συχνά και το να περνάνε τα παλιά πιστόλια από τα τελωνεία, ήταν μέχρι σήμερα ένας κανονικός εφιάλτης διατυπώσεων και διαβεβαιώσεων.

Η περφόρμανς του νέου e-gun επί του στίβου, αναμένεται να είναι εντυπωσιακή. Οι θεατές θα δουν και θα ακούσουν μία δυνατή «εκτίναξη» φωτός, που έχει την ίδια αίσθηση με το παραδοσιακό πιστόλι.

Ο ψηφιακός ήχος του «πυροβολισμού» είναι έτσι προγραμματισμένος ώστε να συντονίζεται με τον περιβάλλοντα χώρο.

Όλη η ιδέα είναι ότι όπου υπήρχε μέταλλο, τώρα υπάρχει πλαστικό και όπου υπήρχαν (έστω και) άσφαιρα πυρά, τώρα υπάρχουν ηλεκτρονικά σήματα.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι να κρατάει κανείς ένα γκάτζετ που θυμίζει Πόλεμο των Άστρων ή έναν γιγαντιαίο αναπτήρα, είναι πολύ περισσότερο κοντά στο πνεύμα των Αγώνων, από τα φορτωμένα αμαρτίες ρεβόλβερ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ