Αρχειο

Ποιος φοβάται τον Banksy;

Το Λονδίνο καθαρίζει τα γκράφιτι, λόγω Ολυμπιακών.

Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Λονδίνο αποφάσισε να καθαρίσει τους τοίχους του από τα γκράφιτι σε μία κρίση ψευτο-ηθικής νοικοκυροσύνης τώρα «που περιμένει ξένους». Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν συλλήψεις καλλιτεχνών και σβήστηκαν γκράφιτι που είχαν θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και είχαν γίνει σε χώρους Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, όπως το «Clown Town» του Mau Mau που δείχνει έναν κλόουν με τη στολή του γεμάτη φίρμες πολυεθνικών, να τρέχει κρατώντας την Ολυμπιακή δάδα ενώ από τις τσέπες του πέφτουν χαρτονομίσματα.

image

Το να καθαριστεί άρον άρον μία από τις πιο παραδοσιακές εικόνες της μοντέρνας κουλτούρας του Λονδίνου είναι το ένα λάθος. Το άλλο λάθος είναι η άκριτη κατάργηση όλων των γκράφιτι, χωρίς καν να αναγνωρίζονται υπογραφές ή να υπάρχει έστω και ένα μηδαμινό καλλιτεχνικό κριτήριο.

Και αυτό γιατί, το Λονδίνο ετοιμάζεται να «ασπρίσει» τα έργα ενός από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του δρόμου και αυθεντικό London kid, του πασίγνωστου κανείς-δεν-ξέρει-το-πρόσωπό-του Banksy, αδιαφορώντας αν οι εκθέσεις του προσελκύουν χιλιάδες επισκεπτών και αποτελούν καλλιτεχνικά γεγονότα, ή ότι τα έργα του πουλιούνται για εκατοντάδες χιλιάδες λίρες. Το 2007, οι δημοτικοί μπογιατζήδες έσβησαν ένα έργο του από τους δρόμους του Bristol και αυτό είχε θεωρηθεί τεράστιο λάθος. Το 2009 η έκθεσή του στο Μουσείο της ίδιας πόλης είχε αποτελέσει το γεγονός της χρονιάς.

image

Τώρα, απαντώντας σε αυτή την κίνηση των αρχών του Λονδίνου, ο Banksy ανέβασε στην ιστοσελίδα του χτες, Δευτέρα 24 Ιουλίου, δύο καινούργια γκράφιτι που έβαψε, με θέμα τους Ολυμπιακούς: έναν ακοντιστή που ετοιμάζεται να ρίξει έναν πύραυλο αντί για ακόντιο και έναν άλτη επι κοντώ την ώρα που πηδάει επάνω από μισοπεσμένα συρματοπλέγματα, επάνω σε ένα στρώμα άστεγου μέσα σε ένα γκρίζο, τσιμεντένιο περιβάλλον αστικής wasteland.

image

Τα έργα φτιάχτηκαν τώρα, που τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Λονδίνο. Είναι η απάντηση στη μάνικα του Δήμου που θέλει να ξεπλύνει τους τοίχος. Θα σβήσει άραγε και τα νέα έργα του Banksy επειδή «αναφέρονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες»;

Η αλήθεια είναι ότι, αν τους άφηνες ελεύθερους, μπορεί να έβαζαν σεμεδάκια ακόμα και στα τραπεζάκια των βαγονιών των Βρετανικών Σιδηροδρόμων. Στην πραγματικότητα όμως, το Λονδίνο μόλις απέκτησε δύο ιδανικές, καινούργιες καρτ-ποστάλ για το 2012.