Αρχειο

Ρατσιστική επιδημία βίας διαπιστώνουν διεθνή ΜΜΕ στην Ελλάδα

Τουλάχιστον 300 καταγεγραμμένες βίαιες επιθέσεις εναντίον οικονομικών μεταναστών το τελευταίο τρίμηνο στη χώρα μας αναφέρει ρεπορτάζ του Associated Press, το οποίο επικαλείται καταγγελίες μελών ρατσιστικών οργανώσεων. Ανάλογα ρεπορτάζ φιλοξενήθηκαν την Παρασκευή στη Washington Post, καθώς και σε άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24431-57332.jpg

Τουλάχιστον 300 καταγεγραμμένες βίαιες επιθέσεις εναντίον οικονομικών μεταναστών το τελευταίο τρίμηνο στη χώρα μας αναφέρει ρεπορτάζ του Associated Press, το οποίο επικαλείται καταγγελίες μελών ρατσιστικών οργανώσεων. Ανάλογα ρεπορτάζ φιλοξενήθηκαν την Παρασκευή στη Washington Post, καθώς και σε άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Παρότι διευκρινίζει το ιδιαίτερο γεωγραφικό σημείο της, το οποίο καθιστά την Ελλάδα στο μαζικότερο κέντρο διέλευσης μεταναστών, το άρθρο του AP συνδέει ξεκάθαρα τη συχνότητα των κρουσμάτων βίας με την άνοδο του κόμματος της Χρυσής Αυγής: «Η ακραία ρητορική των χρυσαυγιτών στηλιτεύεται ως νεοναζιστική από τους πολέμιους του συνδέσμου», αναφέρει το δημοσίευμα, «ενώ τα μέλη του δέχονται κατηγορίες ότι βρίσκονται πίσω από σωρεία επιθέσεων, παρόλο που επισήμως αρνούνται κάθε ανάμειξη».

Το πρακτορείο φιλοξένησε παράλληλα δηλώσεις ενός 40χρονου άνδρα από την Ινδία, ο οποίος κατήγγειλε ότι το βράδυ της Τρίτης ομάδα 20 κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε συμπατριώτες του και σε Πακιστανούς μετανάστες στο Μενίδι.

«Ήταν περίπου 10 το βράδυ κι εγώ έτρωγα έξω από το σπίτι μου γιατί είχε πολλή ζέστη. Ξαφνικά εμφανίστηκαν περίπου 20 άνδρες, ίσως και περισσότεροι. Όλοι φορούσαν κουκούλες. Άρχισαν να μας χτυπούν», δήλωσε ο 40χρονος, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

«Ήταν σαν να ήθελαν να μας σκοτώσουν», κατέληξε, με εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού στο πρόσωπό του.

Αναφορά γίνεται επίσης σε έκθεση του διεθνούς οργανισμού Human Rights Watch, η οποία επικαλείται πολυάριθμες επιθέσεις σε οικονομικούς μετανάστες, με τη βία να εκτονώνεται ακόμη και απέναντι σε γυναίκες και παιδιά.

Ο αρνητικός ρόλος της αστυνομίας δε μένει ασχολίαστος στα δημοσιεύματα, καθώς «η αστυνομία δεν κρατά στατιστικά στοιχεία για τα ρατσιστικά υποκινούμενα εγκλήματα, προφασιζόμενη την ασάφεια των κινήτρων που τα προκαλούν».

Όπως διαπιστώνει το Human Rights Watch, τα θύματα των επιθέσεων αποθαρρύνονται από τις αστυνομικές αρχές να καταγγείλουν τις επιθέσεις, με το επιχείρημα ότι είναι μάταιη η κίνηση έρευνας, εάν τα θύματα δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους δράστες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η αστυνομία ενημερώνει τα θύματα- που μπορεί να είναι και παράνομα διαμένοντες αλλοδαποί- ότι, εάν προβούν σε καταγγελία, θα κρατηθούν.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης υπογραμμίστηκε ότι, ενώ το 2006 υπήρξε εγκύκλιος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ώστε να αποδίδεται ιδιαίτερη προσοχή στα ρατσιστικά εγκλήματα, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ από την πλευρά της αστυνομίας. Επίσης, η νομοθέτηση των ρατσιστικών εγκλημάτων από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το 2008, δεν έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα σε καμία καταδίκη για ρατσιστικό έγκλημα.

Η ερευνήτρια της οργάνωσης για τη δυτική Ευρώπη, Τζούντιθ Σάδερλαντ, επισημαίνει πως «η οικονομική κρίση και η αθρόα μετανάστευση δεν δικαιολογούν την αποτυχία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη βία, που διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό».

Τέλος, οι γερμανικοί Financial Times αναφέρουν πως ο επίτροπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς, προετοιμάζει επίσκεψη στην Ελλάδα ως επικεφαλής αντιπροσωπείας η οποία προτίθεται να ελέγξει τη νομιμότητα της Χρυσής Αυγής.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ