Αρχειο

Λάβρος Μπουτάρης κατά Χρυσής Αυγής

«Τα μισά μέλη του συνδέσμου θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή», δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης το πρωί της Παρασκευής, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου, το οποίο ανταπάντησε με βαρείς χαρακτηρισμούς.

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Τα μισά μέλη του συνδέσμου θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή», δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης το πρωί της Παρασκευής, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου, το οποίο ανταπάντησε με βαρείς χαρακτηρισμούς.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε ακολούθως στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής είχε ως εξής: «Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις κατά της Χρυσής Αυγής, ο –για κακή μοίρα των Θεσσαλονικέων- γραφικός δήμαρχος Γ. Μπουτάρης. Τώρα, πληροφορούμεθα ότι βγήκε σε τηλεοπτικό κανάλι και δήλωσε πως “τα μισά μέλη της Χρυσής Αυγής θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή”.

»Πληροφορίες μας, λένε πως τη δήλωση αυτή την έκανε υπό την επήρεια του γνωστού… προϊόντος που παράγει εν αφθονία (κρασιού), ωστόσο δεν έχουμε καμία επίσημη επιβεβαίωση για κάτι τέτοιο. Καλό θα ήταν πάντως, να του κάνουν και κανένα… αλκοτέστ, μόλις μπαίνει στα τηλεοπτικά στούντιο. Τέλος, το σίγουρο είναι ότι τα μισά μέλη της Χρυσής Αυγής δεν κινδυνεύουν να πάνε στη… φυλακή, ωστόσο ο Μπουτάρης κινδυνεύει να καταλήξει στο… Δαφνί, αν συνεχίσει έτσι!»

Στη δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη συνέτεινε το γεγονός ότι μέλος του συνδέσμου, υποψήφιος μάλιστα για το αξίωμα του περιφερειάρχη, βρίσκεται στη φυλακή περιμένοντας να δικαστεί ως ύποπτος για διπλό φόνο.

Αφορμή της έριδας μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης και Χρυσής Αυγής αποτελεί ωστόσο πρωτίστως η πρόθεση του δημάρχου να πραγματοποιούνται κοινές περιπολίες Ελλήνων και Βουλγάρων αστυνομικών στη μεθοριακή γραμμή της Βόρειας Ελλάδας. Η τοποθέτηση της Χρυσής Αυγής για το ζήτημα είναι η ακόλουθη: «Θα σηκωθούν οι σφαγιασθέντες υπό των Βουλγάρων από τα μνήματα και θα τον πάρουν στο κυνήγι».

Ο κύριος Μπουτάρης, ο οποίος αυτό τον μήνα σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους τρεις πλέον πετυχημένους έλληνες δημάρχους, δεν έχει διστάσει και στο παρελθόν να αναφερθεί στο ακροδεξιό κόμμα με οξείς χαρακτηρισμούς. Προ μηνών, στη διάρκεια εκδηλώσεων μνήμης για τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, είχε εκφράσει την άποψη ότι «είναι πέρα από κάθε λογική να έχουμε ναζιστικό κόμμα στο κοινοβούλιο». Στην τότε δήλωσή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατέληγε: «Είναι σημεία των καιρών, γιατί σε όλη την Ευρώπη έχουμε τέτοια ναζιστικά φαινόμενα και πιστεύω βαθύτατα ότι, όπως στη Γερμανία είναι παράνομο το ναζιστικό κόμμα, έτσι και στην Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να κηρυχθεί εκτός νόμου».