Αρχειο

Θεσσαλονίκη: νέα εισαγγελική έρευνα για κακοδιαχείριση στο Αριστοτέλειο

Πρόκειται για τη δεύτερη προκαταρκτική εξέταση της οποίας τη διενέργεια παραγγέλνει σε διάστημα λίγων ημερών η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο σημειώθηκε κακοδιαχείριση στο Α.Π.Θ.

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πρόκειται για τη δεύτερη προκαταρκτική εξέταση της οποίας τη διενέργεια παραγγέλνει σε διάστημα λίγων ημερών η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο σημειώθηκε κακοδιαχείριση στο Α.Π.Θ.

Στο στόχαστρο της έρευνας βρίσκεται ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Ιωάννης Παντής. Ο κύριος Παντής φέρεται να δώρισε σε ηθοποιό κινητό τηλέφωνο και κοσμήματα, χρησιμοποιώντας πόρους του πανεπιστημίου, ενόψει της τηλεοπτικής παρουσίασης του μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου Art_12, σχεδιασμού και κατασκευής της ομάδας φοιτητών Aristotle Racing Team του Αριστοτελείου.

Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ, που θα διερευνήσει εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της υπεξαίρεσης.

Με ανακοίνωσή του προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, την οποία διένειμε στον Τύπο, ο αντιπρύτανης δηλώνει: «τα δύο τελευταία χρόνια είναι γνωστά σε όλους τα αποτελέσματα της θητείας μου στη διαχείριση των πόρων του Ιδρύματος. Είναι προφανές ότι η χρηστή διαχείριση των οικονομικών και η ταυτόχρονη προάσπιση των παροχών του πανεπιστημίου για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια διάφορων υπόγειων μηχανισμών. Αποτέλεσμα ήταν η διάρρηξη της οικείας μου τον Αύγουστο του 2011, η σωρεία απειλητικών τηλεφωνημάτων κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου του 2011 και ο εμπρησμός του αυτοκινήτου μου στις 9/5/2012. Με δημοσίευμα σκανδαλοθηρικού χαρακτήρα σε κυριακάτικο φύλλο εφημερίδας, πρώτης σε κυκλοφορία, και δίχως να διασταυρώνεται η βασιμότητα των καταγγελιών, επιχειρείται να πληγεί η δημόσια εικόνα και αξιοπιστία μου, την οποία μπορώ να υπερασπιστώ προβάλλοντας μόνο το έργο μου και προσφεύγοντας στην ελληνική δικαιοσύνη».

Ο κύριος Παντής ισχυρίζεται επίσης ότι τη δωροδοκία διέπραξε ο Γεώργιος Δημητριάδης, πρώην διευθύνων σύμβουλος του υποκαταστήματος του Αριστοτελείου «Λογότυπο ΑΠΘ». Η σύμβαση του κυρίου Δημητριάδη, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Οικονομικών, έχει καταγγελθεί από τις 26 Ιουνίου, τέσσερις μήνες έπειτα από την προσφορά του κινητού τηλεφώνου προς την Ναταλία Δραγούμη. Η καλλιτέχνις φέρεται επίσης να είναι αποδέκτρια κοσμημάτων αξίας οχτακοσίων ευρώ.

«Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι ο Γ. Δημητριάδης, υποψιαζόμενος ότι είχα ενημερωθεί για τις καταγγελίες για χρηματισμό του, προσπάθησε να με παγιδεύσει, προκειμένου να διαπραγματευθεί την παραμονή του στη θέση του», σημειώνει ο κύριος Παντής. Πρόθεση του ιδίου, όπως αναφέρει στη ανακοίνωσή του, ήταν να συναντηθεί με την κυρία Δραγούμη προκειμένου να της ζητήσει αφιλοκερδή παρουσίαση του αγωνιστικού μονοθεσίου στην τηλεοπτική εκπομπή της σε ιδιωτικό κανάλι, καθώς και να συζητήσει μαζί της την πιθανότητα να διδάξει στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, του οποίου ο κύριος Παντής είναι πρόεδρος.

Η υπόθεση έρχεται σε συνέχεια ανάλογου περιστατικού της προηγούμενης εβδομάδας, όταν η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε παραγγείλει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από καταγγελίες ότι μέλη του πρυτανικού συμβουλίου του ΑΠΘ, παραβρέθηκαν σε γάμο στην Κωνσταντινούπολη, καλύπτοντας εν μέρει τα έξοδα μετακίνησης με χρήματα του Ιδρύματος.