Αρχειο

Κλιμακώνεται η ένταση στη Συρία, σφοδρές συγκρούσεις στη Δαμασκό

Η συριακή πρωτεύουσα δοκιμάζεται από τις βιαιότερες συγκρούσεις που έχουν πλήξει έως σήμερα τη χώρα, και ενώ έχει ξεπεραστεί το στάδιο που ο όρος «εμφύλιος πόλεμος» παρέμενε άρρητος, θεωρούμενος ως ταμπού από τις διεθνείς οργανώσεις. Το επίκεντρο της βίας εντοπίζεται στις περιοχές Μιντάν και Ζαχέρα, νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας πέριξ παλαιστινιακών οικισμών προσφύγων, στις οποίες ο κυβερνητικός στρατός επιχειρεί με άρματα μάχης και ρίψη όλμων.

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24110-56855.jpg

Η συριακή πρωτεύουσα δοκιμάζεται από τις βιαιότερες συγκρούσεις που έχουν πλήξει έως σήμερα τη χώρα, και ενώ έχει ξεπεραστεί το στάδιο που ο όρος «εμφύλιος πόλεμος» παρέμενε άρρητος, θεωρούμενος ως ταμπού από τις διεθνείς οργανώσεις.

Το επίκεντρο της βίας εντοπίζεται στις περιοχές Μιντάν και Ζαχέρα, νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας πέριξ παλαιστινιακών οικισμών προσφύγων, στις οποίες ο κυβερνητικός στρατός επιχειρεί με άρματα μάχης και ρίψη όλμων.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι συγκρούσεις κόστισαν τη ζωή, μόνο την Κυριακή, σε 105 άτομα -ανάμεσα στους οποίους 48 πολίτες, 16 αντάρτες και 41 στρατιώτες. Όλα αυτά ενώ είχε προηγηθεί η σφαγή του Τρεμσέχ την Πέμπτη, με τους καταμετρημένους θανάτους να ξεπερνούν τους 150.

Παράλληλα εντείνονται οι πιέσεις του ειδικού απεσταλμένου του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ για το συριακό, Κόφι Ανάν προς τη Ρωσία, προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις της στην επιβολή κυρώσεων έναντι του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Η Ρωσία επιμένει να δηλώνει ότι «εκβιάζεται» από τη Δύση να προχωρήσει σε λήψη δράσης.

Ο από μέρους του Ερυθρού Σταυρού χαρακτηρισμός των συγκρούσεων ως «εμφυλίου πολέμου», πρακτικά σημαίνει ότι η Συρία υπάγεται πλέον στη Συνθήκη της Γενεύης, και μετά το πέρας της διαμάχης, οι επιθέσεις κατά αμάχων και βασικών υποδομών μπορούν να δικαιοδοτήσουν ποινικές διαδικασίες για εγκλήματα πολέμου.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ