Αρχειο

Ποινικοποιείται η διαδικτυακή δυσφήμιση στη Ρωσία

Η ρωσική Δούμα ενέκρινε νόμο βάσει του οποίου η διαδικτυακή δυσφήμιση συνιστά ποινικό αδίκημα, δίνοντας στις αρχές την ευχέρεια φραγής ιντερνετικών τόπων. Το αρχικό νομοθέτημα εμπεριείχε πρόταση φυλάκισης των παραβατών, η οποία μεν απορρίφθηκε, ωστόσο οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με επιδίκαση προστίμων που θα ανέρχονται μέχρι τα 5 εκατομμύρια ρούβλια (130.000 ευρώ). Παράλληλα ο κρατικός έλεγχος του ίντερνετ προβλέπει τη σύσταση υπηρεσίας που θα επιτηρεί την κίνηση του διαδικτύου και θα συντάσσει «μαύρη λίστα» ιστοσελίδων.

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ρωσική Δούμα ενέκρινε νόμο βάσει του οποίου η διαδικτυακή δυσφήμιση συνιστά ποινικό αδίκημα, δίνοντας στις αρχές την ευχέρεια φραγής ιντερνετικών τόπων.

Το αρχικό νομοθέτημα εμπεριείχε πρόταση φυλάκισης των παραβατών, η οποία μεν απορρίφθηκε, ωστόσο οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με επιδίκαση προστίμων που θα ανέρχονται μέχρι τα 5 εκατομμύρια ρούβλια (130.000 ευρώ). Παράλληλα ο κρατικός έλεγχος του ίντερνετ προβλέπει τη σύσταση υπηρεσίας που θα επιτηρεί την κίνηση του διαδικτύου και θα συντάσσει «μαύρη λίστα» ιστοσελίδων.

Όλα αυτά έρχονται σε αντιδιαστολή με τους πρόσφατους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με τους οποίους «η αλογόκριτη χρήση του ίντερνετ στη Ρωσία είναι απόδειξη του σεβασμού της χώρας στην ελευθερία του Τύπου», δήλωση στην οποία το CPJ (The Committee to Protect Journalists), παρατήριο ελευθερίας των μίντια με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανταπάντησε πως «η ευκολία με την οποία η Ρωσία εγκαταλείπει αυτά τα στάνταρ πιστοποιεί τη μεταβλητότητα του υποτιθέμενου σεβασμού της».

Η ανακοίνωση του CPJ υπογραμμίζει επίσης αυτό που θεωρεί ως «παρέκκλιση από τις διεθνείς νόρμες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η αμφιλεγόμενη απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου περιμένει την υπογραφή του προέδρου Πούτιν.