Αρχειο

Κονβόι των Ηνωμένων Εθνών διερευνά τα αίτια της σφαγής στο Τρεμσέχ

Αποστολή τριών οχημάτων του ΟΗΕ εθεάθη να εγκαταλείπει τη Δαμασκό με προορισμό τη συριακή εκατόμβη του χωριού Τρεμσέχ, όπου περίπου 200 άνθρωποι σφαγιάστηκαν αργά την Πέμπτη από κυβερνητικά στρατεύματα και πολιτοφυλακή υποστηρικτών του προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσαν σε ισπανικό ειδησεογραφικό δίκτυο και αργότερα στο Reuters την αποστολή παρατηρητών στο χωριό 25 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Χάμα, με στόχο να πραγματοποιηθεί διεξοδική έρευνα συλλογής στοιχείων.

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24084-56822.jpg

Αποστολή τριών οχημάτων του ΟΗΕ εθεάθη να εγκαταλείπει τη Δαμασκό με προορισμό τη συριακή εκατόμβη του χωριού Τρεμσέχ, όπου περίπου 200 άνθρωποι σφαγιάστηκαν αργά την Πέμπτη από κυβερνητικά στρατεύματα και πολιτοφυλακή υποστηρικτών του προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσαν σε ισπανικό ειδησεογραφικό δίκτυο και αργότερα στο Reuters την αποστολή παρατηρητών στο χωριό 25 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Χάμα, με στόχο να πραγματοποιηθεί διεξοδική έρευνα συλλογής στοιχείων.

Το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς παρατηρητές είχαν διακόψει τις αποστολές λόγω της κλιμάκωσης της βίας στη Συρία, ωστόσο η παγκόσμια κατακραυγή που προξένησαν τα επεισόδια του Τρεμσέχ, επέβαλλε την ανάγκη επιτόπιας παρουσίας του ΟΗΕ προκειμένου να σχηματίσει ιδίαν γνώμη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο κυβερνητικός στρατός βομβάρδισε το χωριό με ελικόπτερα και τεθωρακισμένα. Στη συνέχεια εισέβαλαν παραστρατιωτικοί οι οποίοι εκτέλεσαν εν ψυχρώ δεκάδες κατοίκους.

Ο αριθμός των θυμάτων της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία ανέρχεται πλέον στους 16.000 ενώ με αφορμή τα επεισόδια η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον μίλησε για «αδιαμφισβήτητα τεκμήρια πως το καθεστώς δολοφονεί σκόπιμα αθώους πολίτες» και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προχωρήσει σε κυρώσεις. Παράλληλα εντείνονται οι πιέσεις της Δύσης στη Ρωσία για λήψη δραστικών μέτρων κατά της Συρίας. Ο Κόφι Ανάν, ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ για το συριακό δήλωσε «συγκλονισμένος από την επιβεβαιωμένη χρήση βαρέων όπλων», γεγονός που δεν εμπόδισε την ισχυρή αντιπολιτευτική οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων να τον καταγγείλει. «Δεν θεωρούμε μόνο αυτό το τέρας, τον Μπασάρ Ασαντ ως τον μοναδικό ένοχο του ειδεχθούς εγκλήματος», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, «ένοχοι είναι επίσης ο Κόφι Ανάν, οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και όλες οι χώρες που παριστάνουν τους θεματοφύλακες της ειρήνης, αλλά παραμένουν σιωπηλές».

Όλα αυτά ενώ συνεχιζόμενοι φόβοι εκφράζονται για τη μεταφορά τμήματος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, την οποία αποκάλυψε την Παρασκευή με δημοσίευμά της η «Wall Street Journal». Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισείουν τον κίνδυνο να πέσει το αδήλωτο συριακό οπλοστάσιο, ογκωδέστερο του αραβικού κόσμου, σε χέρια τρομοκρατών. Ως πιθανότερη εκτίμηση πάντως για τη μεταφορά του υλικού αναφέρεται η προληπτική μετακίνηση σε ασφαλέστερους χώρους φύλαξης και όχι ο στόχος άμεσης χρησιμοποίησής τους.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ