Αρχειο

Φάκελος Λέρος. Τι κάνουμε;

Το Ψυχιατρείο της Λέρου υπήρξε για χρόνια η ντροπή του τόπου - ένα κοτέτσι ασθενών

Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ψυχιατρείο της Λέρου υπήρξε για χρόνια η ντροπή του τόπου - ένα κοτέτσι ασθενών, πολλοί από τους οποίους περιφέρονταν γυμνοί στα κλειδωμένα δωμάτια, ζώντας μια ζωή θολή μέσα στη δυσωδία, στερημένοι κάθε αξιοπρέπειας. Η βρώμικη βόμβα έσκασε το 1989. Τα διεθνή μέσα κινητοποιούνται, το μυστικό μαθαίνεται και λίγο αργότερα, ευρωπαϊκά κονδύλια στρέφονται στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του Ψυχιατρείου.

Πράγματι, η συντονισμένη αυτή προσπάθεια απέδωσε. Το βίντεο αυτό, γυρισμένο το 2003, καταγράφει την επιτυχία της αποασυλοποίησης, αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας. Ασθενείς βγήκαν από το κοτέτσι, έμαθαν να παράγουν, επανήλθαν στη ζωή. Ένα ολόκληρο νησί, έμαθε να ζει μαζί με τους πρώην απόκληρους, που κάποτε ήταν αγρίμια πίσω από κλεισμένες πόρτες. Σήμερα, οι πρώην απόκληροι περνάνε άλλη μια δοκιμασία.

Εδώ κι ένα μήνα, οι γιατροί του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Λέρου, έχουν ενημερώσει τους αρμοδιους φορεις ότι αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες σίτισης των ψυχασθενών τους. Η επιστολή, με αριθμο πρωτοκολλου 5579, εκτός από τον σάλο που προκάλεσε στα social media, κινητοποίησε τους Γιατρούς του Κόσμου, που μάζεψαν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης, για να μην πεθάνουν οι ασθενείς από την πείνα. Η προσπάθεια συνεχίζεται.

Γιατροί του Κόσμου, ( Σαπφούς 12 Αθήνα TK. 10553 Τηλ: 210-32.13.150 Fax: 210-32.13.850 )

Ακολουθεί η επιστολή:

 n