Αρχειο

16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

«Όταν η επίθεση δεν έχει όρια, η αντίσταση δε γνωρίζει σύνορα!»

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23611-55957.jpg

«Επίθεση σε μετανάστη από τάγμα της Χρυσής Αυγής στο σταθμό μετρό Αττική» (δημοσίευμα 18ης Ιουνίου). «Ρατσιστικές επιθέσεις στον Ελαιώνα» (τίτλος άρθρου της 25ης Ιουνίου). Μηχανοκίνητη φάλαγγα 40 ατόμων απειλούσαν και εκφόβιζαν μετανάστες στη Νίκαια, μόλις το περασμένο Σάββατο. Περιπτώσεις εισπρακτόρων που ζητούν από αλλοδαπούς να κατέβουν από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Από τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται δε μαθαίνουμε παρά μία στις εκατό, καθώς δεν καταγράφονται ούτε καταγγέλλονται στην Αστυνομία. Υπάρχει φόβος και έλλειψη εμπιστοσύνης των μεταναστών απέναντι στις Αρχές», έχει δηλώσει πρόσφατα ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου.

Το 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας είναι πιο επίκαιρο σήμερα από ποτέ και η συμμετοχή σ’ αυτό είναι μια έμπρακτη στάση ότι δίπλα στη βαρβαρότητα και τα φοβικά σύνδρομα υπάρχει ακόμα η ελπίδα της πολυπολιτισμικότητας, της συλλογικότητας, της ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα και της αξιοπρέπειας.

Συνεπέστατη στο ραντεβού της με τον Ιούλιο (με εξαίρεση την περσινή διοργάνωση που αναβλήθηκε σε συμπαράσταση στο κίνημα των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα) η τριήμερη γιορτή της πολυπολιτισμικότητας διοργανώνεται στο Άλσος Γουδί. Μουσικές και γεύσεις από όλες τις γωνιές της γης παράλληλα με συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.

«Θα συζητήσουμε για την οικονομική κρίση, τη νεοφιλελεύθερη λεηλασία δημόσιων αγαθών και φυσικών πόρων, το κίνημα και την αριστερά στη νέα περίοδο, τους εργατικούς αγώνες και τις προοπτικές τους, την άνοδο της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θα συναντηθούμε με όσους και όσες ανέπτυξαν αυτοοργανωμένα εγχειρήματα αλληλεγγύης και κάθε λογής αντιστάσεις (λαϊκές συνελεύσεις, συλλογικές κουζίνες, κοινωνικά ιατρεία, δωρεάν μαθήματα κ.λπ.). Τέλος, θα οργανώσουμε τους κοινούς μας αγώνες ενάντια στην καταπίεση των μεταναστών/ριών και των προσφύγων, ενάντια στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας, ενάντια στην ανελέητη επίθεση. Το 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δεν είναι, λοιπόν, μόνο μια γιορτή αλλά μια πράξη αντίστασης και έμπρακτης αλληλεγγύης», αναφέρει η διοργανωτική επιτροπή στο μήνυμά της.

Το Πρόγραμμα 6, 7, 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Η γενική είσοδος είναι στα €5, ενώ το τριήμερο εισιτήριο κοστίζει €10. Άτομα με οικονομικές δυσκολίες ή άνεργοι δεν υποχρεούνται να πληρώσουν είσοδο.

Συναυλίες

Παρασκευή 6 Ιουλίου, 9.30 μ.μ.:The Last Drive, Deus Ex Machina, No Mind, The Raindogs, Pink Tank Project

Σάββατο 7 Ιουλίου, 9.30 μ.μ.: Bandista (10μελές συγκρότημα από Τουρκία), Αέρα Πατέρα & Άννα Γούλα, Stacy feat. Μάρθα Φριτζήλα, Θέμος Σκανδάμης, Radio Sol

Κυριακή 8 Ιουλίου, 9.30 μ.μ.:Μαρία Φαραντούρη, Σαβίνα Γιαννάτου, Encardia, Ελεονόρα Κουνενή

Μεταναστευτική Σκηνή

Παρασκευή 6 Ιουλίου, 9.30 μ.μ.: Rose Wood: χορευτικό και τραγούδια από τη Μαδαγασκάρη, Ροκ συγκροτήματα από τις Φιλιππίνες, Ηip-Ηop από Φιλιππίνες και Αλβανία, DJ Theo

Σάββατο 7 Ιουλίου, 9.30 μ.μ.: Μουσικοχορευτικό από τη Γεωργιανή κοινότητα (θεατράκι), Μουσικοχορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπαγκλαντές Doel, Ροντίνα: χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού από τον Ελληνο – Βουλγάρικο Σύνδεσμο Πολιτισμού, African Heritage - Αφρικάνικη Μουσική, Mandela Girls: Χορευτικό, Μουσική και χορός από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουρδιστάν, 6k20: Έλληνο-αλβανικό Hip-Hop, Renovatio: Έλληνο - αλβανικό Hip-Hop

Κυριακή 8 Ιουλίου, 9.30 μ.μ.: ΔΝΤ BAND: Παραδοσιακή Κούρδικη Μουσική, Παραδοσιακή Αφγανική μουσική, Σαλτιμπάγκοι, Faye, Statemental, Monkey Man CDJ Reeko

Ρεμπέτικο κάθε βράδυ στο χώρο του ρακάδικου, της συλλογικής κουζίνας El Chef και των διεθνών κουζινών.

Συζητήσεις (ενδεικτικές)

Η Ελλάδα συνοριοφύλακας της Ευρώπης-Φρούριο: περιθωριοποίηση των μεταναστών και εγκλωβισμός των προσφύγων, νομιμοποίηση και πολιτικό άσυλο. Στρατόπεδα κράτησης, διαπόμπευση των οροθετικών, επιχειρήσεις-σκούπα: Αντίσταση στις πολιτικές του φόβου, το ρατσισμό και την εξαίρεση δικαιωμάτων. Οι αθέατες όψεις της κρίσης: Η Ψυχική Υγεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι Δικαίωμα!

Εργαστήρια (ενδεικτικά)

Εργαστήριο της Συλλογικής Κουζίνας El Chef. Εργαστήριο για την κοινωνική οικονομία από την ομάδα Δοκιμή. «Μετανάστευση και εξάρτηση: Τα ναρκωτικά δεν έχουν πατρίδα», Βιωματικό εργαστήριο από το MOSAIC (τηλ. 210-8256944 και εμαιλ: info@kethea-mosaic.gr για δηλώσεις συμμετοχής).

Θεατρικά δρώμενα

Σάββατο 7/7: “Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι”, performance δρόμου από το Θεατρικό Εργαστήρι της ΑΡΣΙΣ (στις 8.00)

Κυριακή 8/7: Ο επαναστάτης της 5ης Οκτωβρίου από την ομάδα Μολών Βλαβέ (στις 7.30), Όχι στον ρατσισμό απ’ την κούνια, θέατρο φόρουμ από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών και την Ώσμωση (στις 8.00) Stand up comedy από το Τρίο Καράτε (Βύρωνας Θεοδωρόπουλος, Θωμάς Τσαλαπάτης, Δημήτρης Χριστοφορίδης) (στις 9.00)

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη (βιωματική δράση για τις διακρίσεις, την προκατάληψη, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό) το Σάββατο 7/7 από τις 6.00

n

Προβολές

Παρασκευή 6/7: 9.00: Κόκκινη Ζώνη του Ζαφείρη Χαϊτίδη (30') (2011) για την κρίση των Αφγανών μεταναστών στην Αθήνα. 10.00: Catastroika (1.27') (2012) των Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη για τις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων.

Σάββατο 7/7: 9.00: East...dreams West (55') (2008) του Abdolreza Kohanrouz με θέμα τη ζωή και τα προβλήματα των Αφγανών προσφύγων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, 10.00: Οι μικροί άλλοι (96') (2010) του Νίκου Δροσάκη για τα παιδιά μετανάστες στην Ελλάδα.

Κυριακή 8/7:

9.00: Ευρωπαγίδα (45') (2012) της Anna Giralt Gris για την εξορία, την μοναξιά και τα φαντάσματα του πολέμου στις ζωές των προσφύγων, 10.00: Πρώτη Υλη (78´) (2011) του Χρήστου Καρακέπελη για τους “άθλιους” της ανακύκλωσης

Εκθέσεις

"Ηγουμενίτσα: μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα" από την ομάδα Infomobile

Φωτογραφίας με θέμα την απεργία πείνας των 300 μεταναστών : Νίκος Βαρδακαστάνης, Γιάννης Ζινδριλής, Πόπη Μέλλιου, Ιάκωβος Χατζησταύρου.

Γελοιογραφίας με θέμα την οικονομική κρίση: Αναστασίου, Δερβενιώτης, Ζερβός, Καλαϊτζής, Soloúp, Χερουβείμ.

Παρεμβατικά γραφικά από τον antistachef.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ