Αρχειο

Martha Graham Dance Company στην Ύδρα

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23381-55425.jpg

Η πλέον διάσημη αμερικανική ομάδα χορού Martha Graham Dance Company έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στο Castello της Ύδρας. Ο 

Η πρωτοβουλία της βραδιάς ανήκει στην ελληνική εταιρεία CONCORD Consulting Services, η οποία συνεργάζεται αποκλειστικά με την ομάδα Martha Graham Dance Company και τον κορυφαίο χορευτή, παραγωγό world impressario, Paul Szilard. Στο Castello του  Αδαμάντιου Πολέμη -τρεις κορυφαίοι χορευτές από το ομώνυμο συγκρότημα θα παρουσιάσουν κάποιες επιλεγμένες δημιουργίες της κορυφαίας Αμερικανίδας χορογράφου.

Η ταυτότητα του MGDC

Μια ομάδα συνώνυμη με τη λέξη πρωτοπορία στο σύγχρονο χορό ήδη από την ίδρυσή της το 1926. Χάρη στους ευρείς ορίζοντες και το όραμα της πρωτοπόρου ιδρυτού της, Martha Graham η ομάδα υπήρξε πρόσφορο έδαφος για πειραματισμό και απαράμιλλη πηγή δημιουργίας για τους κορυφαίους χορογράφους και χορευτές του 20ου και 21ου αιώνα.

n

Η MGDC βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 1962 ενώ το 2006 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ανέβασε σε ελληνικό έδαφος το έργο «Μύθοι της Αρχαίας Ελλάδας». Το 2009 η ομάδα έφερε στην Αθήνα το μόνο μεγάλης διάρκειας έργο της Graham, την Κλυταιμνήστρα που φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Η Martha Graham επαναπροσδιόρισε το σύγχρονο χορό καθιστώντας τον συνώνυμο της αμερικανικής καλλιτεχνικής έκφρασης. Συνεργάστηκε και ανέθεσε τη δημιουργία έργων σε κορυφαίους εικαστικούς, μουσικούς και σχεδιαστές της εποχής της.

n

Χορευτές και χορεύτριες του κλασικού μπαλέτου, όπως η Margot Fonteyn, Rudolf Nureyev και ο Mikhail Baryshnikov, στράφηκαν σε εκείνη ώστε να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να εμπλουτίσουν την καλλιτεχνική τους έκφραση. Δίδαξε πολλούς κινηματογραφικούς ηθοποιούς όπως την Bette Davis, τον Kirk Douglas, την Lisa Minelli, την Madonna και την Joanne Woodward, τρόπους αξιοποίησης του σώματος τους ως μέσο έκφρασης.

Καμιά άλλη πηγή έμπνευσης δεν επηρέασε σε τέτοιο βαθμό το έργο της Graham όσο η ελληνική μυθολογία.

Αειθαλής στα 100

Ο Paul Szilard γεννήθηκε στη Βουδαπέστη και πολιτογραφήθηκε Αμερικανός τη δεκαετία του ’50. Υπό την ιδιότητα του χορευτή πρωταγωνίστησε σε παραστάσεις παγκοσμίου εμβέλειας στο πλευρό διάσημων συναδέλφων του όπως η Nora Kaye, η Colette Marchan και η Sonia Arova.

Εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες και παραγωγούς που συνεργάστηκε με μερικούς από τους πιο διάσημους θιάσους και μπαλέτα όπως το αμερικανικό Alvin Ailey American Dance Theatre. Ήταν ο αποκλειστικός του αντιπρόσωπος για 40 χρόνια.

Το 2010 ο Szilard παρέλαβε ειδική τιμητική διάκριση από το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης και το 2012 η Γαλλία του απένειμε το παράσημο του υπουργείου Πολιτισμού. Η αυτοβιογραφία του με τίτλο Under My Wings: My Life as an Impresario κυκλοφόρησε το 2002.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ