Αρχειο

Η μάχη του Γκτανσκ

Ελλάδα VS Γερμανία. Έρχεται την Παρασκευή.

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23355-55348.jpg

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μίλησε και για το Euro. Γιατί όχι; Αν τον ρωτούν οι δημοσιογράφοι κάτι πρέπει να πει. Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η εθνική Γερμανίας θα ανακηρυχθεί για άλλη μια φορά νικήτρια επί της εθνικής Ελλάδος. Με σκορ 3-1 ο Γερμανός υπουργός προέβλεψε, επίσης, ότι θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι.

n

Η καγκελάριος της Γερμανίας, φίλη του ποδοσφαίρου, αλλάζει κάθε μέρα γνώμη. Τελικά τι θα κάνει. Θα πάει ή δε θα πάει την Παρασκευή στο Γκτανσκ; Προς το παρόν τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι παρούσα στην αναμέτρηση Γερμανίας – Ελλάδος για την προημιτελική φάση του Euro 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας του φετινού Euro που η καγκελάριος που θα δει από τις κερκίδες. Στη γραμμή της ομόφωνης απόφασης όλων των Ευρωπαίων ηγετών, η Άνγκελα Μέρκελ μέχρι πρότινος συμμετείχε σε διπλωματικό μποϊκοτάζ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άδικη φυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλα Τιμοσένκο. Τι έγινε με το μποϊκοτάζ; Γιατί ήρθη; Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι της έγινε πρόσκληση από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ και άρα το μποϊκοτάζ δεν ισχύει.

Πάντως σύμφωνα με το ποδοσφαιρικό κλισέ: «η προϊστορία είναι εις βάρος μας».

Η στατιστική Γερμανίας επί της Ελλάδας

Νίκες: 5

Ισοπαλίες: 3

Ήττες: 0

Οι αναμετρήσεις

20 Νοεμβρίου 1960: προκριματική φάση για Παγκόσμιο Κύπελλο

Ελλάδα 0 – 3 Δυτική Γερμανία (σκόρερ Gerd Dorfel, Albert Brulls, Helmut Haller)

22 Οκτωβρίου 1961: προκριματική φάση για Παγκόσμιο Κύπελλο

Δυτική Γερμανία 2-1 Ελλάδα (σκόρερ Uwe Seeler Uwe Seeler και Ανδρέας Παπαεμανουήλ)

22 Νοεμβρίου 1970: φιλικό

Ελλάδα 1 –3 Δ. Γερμανία (σκόρερ Νικόλαος Γιούτσος, Franz Beckenbauer, Jurgen Grabowski, Gόnter Netzer)

20 Νοεμβρίου 1974: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όμιλος 8

Ελλάδα 2 – 2 Δυτική Γερμανία (σκόρερ Γιώργος Δεληκάρης, Κωνσταντίνος Ελευθεράκης, Herbert Wimmer, Bernhard Cullmann)

11 Οκτωβρίου 1975: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όμιλος 8

Δυτική Γερμανία 1 – 1 Ελλάδα (σκόρερ Jupp Heynckes, Γιώργος Δεληκάρης)

17 Ιουνίου 1980: τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος όμιλος Α

Δυτική Γερμανία 0 – 0 Ελλάδα

2 Σεπτεμβρίου 2000: προκριματικά για Παγκόσμιο Κύπελλο 2002

Γερμανία 2 – 0 Ελλάδα (σκόρερ Sebastian Deisler και Μαρίνος Ουζουνίδης με αυτογκόλ)

28 Μαρτίου 2001: προκριματικά για Παγκόσμιο Κύπελλο 2002

Ελλάδα 2 –4 Γερμανία (σκόρερ Άγγελος Χαριστέας, Γιώργος Γεωργιάδης, Marko Rehmer, Michael Ballack, Miroslav Klose, Marco Bode)


Εθνική Γερμανίας (τα Πάντσερ)

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας - Die deutsche Fußballnationalmannschaft - εκπροσωπεί τη χώρα στα διεθνή γήπεδα από το 1908. Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Γερμανίας συστήθηκε το 1900. Από το 1950 έως το 1990 μιλάμε για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Δυτικής Γερμανίας. Τα χρόνια της κατοχής των συμμαχικών δυνάμεων και της διχοτόμησης η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) αναγνωρίζει δύο ακόμα εθνικές: της Ανατολικής Γερμανίας (1952-1990) και της Ζάαρλαντ (1950-1956).

Ιστορικά αλλά και αποδεδειγμένα στο γήπεδο η Γερμανία είναι μία από τις τρεις πιο πετυχημένες εθνικές ομάδες στον κόσμο. Έχει κατακτήσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (1954, 1974, 1990), τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1972, 1980, 1996). Κατετάγησαν δεύτεροι σε τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα και σε τρία ευρωπαϊκά. Η Ανατολική Γερμανία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976. Η εθνική Γερμανίας είναι η μοναδική ομάδα στον κόσμο που έχει κατακτήσει Παγκόσμιο Κύπελλο στην κατηγορία των ανδρών και των γυναικών.

Η χειρότερη εμφάνιση. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938 η «ενωμένη» Γερμανία βρίσκεται πολύ νωρίς εκτός διοργάνωσης. Ήρθε ισόπαλη (1-1) με την Ελβετία και έχασε (2-4) από την εθνική Γαλλίας παίζοντας μπροστά σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό κοινό στο Παρίσι.

The English enemy. Η κόντρα με την εθνική Αγγλίας λέγεται ότι χρονολογείται από το 19ο αιώνα αλλά επισήμως ξεκίνησε το 1930. Η πρώτη ποδοσφαιρική συνάντηση των δύο εθνικών ομάδων έγινε το 1899 με την Αγγλία να αποσπά τέσσερις νίκες σερί επί της Γερμανίας. Για τα γερμανικά πάνστερ η πρώτη σημαντική ήττα τους είναι αυτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 μέσα στο Wembley. Έχοντας αποκλείσει την εθνική της Σοβιετικής Ένωσης, η Γερμανία ισοφαρίζει στην παράταση με αμφισβητούμενο γκολ του Wolfgang Weber.

Σύμφωνα με τους Άγγλους η μπάλα φαίνεται να χτυπά στο χέρι του Γερμανού ποδοσφαιριστή πριν καταλήξει στην εστία. Αλλά η φάση που έγραψε ιστορία είναι αυτή στο 101’. Το σουτ του γκολτζή του Wembley, Geoff Hurst προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι, η μπάλα αναπήδησε στη γραμμή του τέρματος των Δυτικογερμανών κι απομακρύνθηκε. Ο Ελβετός διαιτητής δίστασε. Έτρεξε στον Σοβιετικό επόπτη Tofik Bakhramov που ανέλαβε την ευθύνη. Χρόνια μετά, η ανάλυση της φάσης από ηλεκτρονικό υπολογιστή απέδειξε ότι ο εκλιπών επόπτης είχε κάνει λάθος. Η εθνική Αγγλίας κέρδισε τελικά με 4-2.

Η εκδίκηση ήρθε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970. Η Δυτική Γερμανία πετάει την εθνική Αγγλίας εκτός διοργάνωσης. Στην προημιτελική τους αναμέτρηση η Δυτική Γερμανία επικρατεί με 3-2 της Αγγλίας παρόλο που βρέθηκε να χάνει με 0-2.

Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η έχθρα είναι βασικά κόμπλεξ των Άγγλων. Οι Γερμανοί θεωρούν βασικούς τους αντιπάλους τους Ολλανδούς. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές ποδοσφαιρικές σχολές με τους Άγγλους να θεωρούν ότι παίζουν την καλύτερη μπάλα.

n

«Το δικό μας Βατερλό», δήλωσε ο Γερμανός διεθνής Karl Heinz Rummenigge μετά την ήττα της εθνικής Γερμανίας από την Αγγλία στο Μόναχο. Τα «λιοντάρια» με προπονητή τότε τον Σουηδό Sven Goran Erikson σκοράρουν πέντε φορές επί γερμανικού εδάφους. Από τους πιο πετυχημένους αρχηγούς της εθνικής Γερμανίας θεωρείται ο Franz Beckenbauer.

Εθνική Ελλάδος

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ιδρύθηκε το 1926 με κοινή απόφαση των τριών μεγάλων ενώσεων της χώρας, Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Γίνεται μέλος της FIFA το 1927 και το 1954 αποτελεί ένα από τα πρώτα μέλη της ΟΥΕΦΑ. Η πρώτη επίσημη της εθνικής Ελλάδος στα γήπεδα έγινε το 1929 στην Αθήνα με αντίπαλο της εθνική Ιταλίας. Έχασε με 1-4.

Η πρώτη σημαντική της επιτυχία επετεύχθη το 1980 με την πρόκριση και συμμετοχή στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Ιταλία. Έπαιζαν τότε οι: Γιώργος Κούδας, Θωμάς Μαύρος, Μάικ Γαλάκος, Νίκος Αναστόπουλος, Ντίνος Κούης, Γιάννης Κυράστας και πολλοί άλλοι. Η Ελλάδα παρότι κέρδισε τις εντυπώσεις δεν κατάφερε να διακριθεί. Θετικό μπορεί να θεωρηθεί και το ισόπαλο αποτέλεσμα με τη μετέπειτα τροπαιούχο Δ. Γερμανία.

Με τον Αλκέτα στις ΗΠΑ. Το 1994 η εθνική Ελλάδος προκρίνεται στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πετυχαίνει για πρώτη φορά στη σταδιοδρομία της με προπονητή τον εκλιπόντα Αλκέτα Παναγούλια. Οι εμφανίσεις, ωστόσο, ήταν απογοητευτικές.

Με τον Otto στην κορυφή. Η εθνική Ελλάδος κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πορτογαλία, το 2004. «Ο Θεός είναι Γερμανός» φώναζαν τότε οι Έλληνες οπαδοί επευφημώντας τον προπονητή της ομάδος, Otto Rehhagel, τον επονομαζόμενο «στρατηγό» της κατάκτησης του τροπαίου. Το 2005 συμμετείχε για πρώτη φορά στο Κύπελλο των Συνομοσπονδιών, το οποίο διοργανώθηκε στη Γερμανία. Οι παίκτες ήταν απογοητευτικοί, ενώ ο φακός της γερμανικής κάμερας έπιασε τον Otto να κοιμάται στον πάγκο. Στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότιο Αφρική αποκλείστηκε από την πρώτη φάση.



Το Euro γελοιογραφεί

n

«Προτείνουμε το γκολ-ομόλογο, ώστε το πλεόνασμα των γερμανικών γκολ να μεταφερθεί στις πιο αδύναμες ομάδες».

Matt Pritchett, σκιτσογράφος στο βρετανικό Τύπο. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά New Statesman και The Spectator. Τακτικά δημοσιεύονται σκίτσα του στη βρετανική, Daily Telegraph.


n

"Η ΝΙΚΗ"

Emilio Giannelli, Ιταλός σκιτσογράφος. Τα σκίτσα δημοσιεύονται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Corriere della Sera.


n

“Υπήρχε μια εποχή που το Euro ήταν νόμισμα»

Patrick Chappatte, Ελβετός σκιτσογράφος που σχεδιάζει για τις εφημερίδες Les Temps, Neue Zurcher Zeitung και International Herald Tribune.


n

Το χρυσό γκολ

Christo Komarnitski, Βούλγαρος σκιτσογράφος, ο οποίος εργάζεται στην καθημερινή εφημερίδα της Σόφιας, Sega και στο περιοδικό πολιτικής σάτιρας, Starshel.


 image

Leon Hickmott, αναγνώστης της βρετανικής Guardian που συμμετέχει στο φωτογραφικό διαγωνισμό της εφημερίδας με τίτλο: Euro Photoshop it.



Το ελ κλάσικο των Φιλοσόφων.

Βρισκόμαστε στο 1972 και στην Ολυμπιάδα του Μονάχου. Η ομάδα των Monty Python στήνει τον πρώτο στην ιστορία ποδοσφαιρικό τελικό μεταξύ των Ελλήνων και των Γερμανών φιλοσόφων. Ο John Cleese εμφανίζεται με αρχαιοελληνικό χιτώνα στο ρόλο του Αρχιμήδη. Ο Eric Idle είναι ο Σωκράτης και μοναδικός σκόρερ της αναμέτρησης. Ο Michael Palin είναι ο Νίτσε και τιμωρείται με κάρτα, ο Terry Gilliam είναι ο Καντ και Graham Chapman υποδύεται τον Χέγκελ.

Ο Terry Jones ως Καρλ Μαρξ μπαίνει αλλαγή, αλλά δεν καταφέρνει να ζωντανέψει το παιχνίδι των Γερμανών. Ο Κομφούκιος σφυρίζει την αναμέτρηση και υπολογίζει την ώρα με κλεψύδρα. Οι επόπτες του ματς είναι ο Άγιος Θωμάς ο Ακινάτης (σημαντικός θεολόγος και φιλόσοφος. Εκπρόσωπος της σχολής του σχολαστικισμού) και ο Άγιος Αυγουστίνος, ο οποίος διέβλεπε την πηγή κάθε γνώσης στην πίστη.

Ο Franz Beckenbauer είναι ο μοναδικός αληθινός ποδοσφαιριστής στο γήπεδο. Φαίνεται πιο μπερδεμένος από οποιονδήποτε άλλον. Το σκετς συμπεριλήφθη στο δεύτερο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Monty Python’s Flying Circus και αργότερα προστέθηκε στην παράσταση Monty Python Live στο Hollywood Bowl.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ