- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κτηνιατρική, οδοντιατρική και πεταλωτική φροντίδα στα γαϊδουράκια της Μυκόνου.
Στις 18&19 Ιουνίου, στο Hondos Center Μυκόνου (Αγία Άννα, Χώρα Μυκόνου), η Kiehl’s θα φιλοξενήσει μία κτηνίατρο και έναν πεταλωτή που θα παρέχουν κτηνιατρική, οδοντιατρική και πεταλωτική φροντίδα στα γαϊδουράκια του νησιού. Παράλληλα, η Ορσαλία Παρθένη σχεδίασε limited edition παρεό (τα έσοδα θα διατεθούν στην πρωτοβουλία «Save the Donkey»). Οι ειδικοί θα δώσουν και συμβουλές για το πώς να διατηρείς τα γαϊδουράκια χαρούμενα και υγιή. Αν σε ξαφνιάζει η ανησυχία για το συμπαθές αυτό είδος, μάθε μερικά εντυπωσιακά στοιχεία και αναθεώρησε.
Tα τελευταία 60 χρόνια τα γαϊδουράκια στην Ελλάδα έχουν μειωθεί από 500.000 σε μόλις 16.000*. Οι ιδιοκτήτες είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι κάτοικοι της υπαίθρου, που μεγαλώνοντας δεν μπορούν να τα φροντίσουν σωστά. Τα λίγα που έχουν μείνει στην ελληνική επαρχία βασανίζονται συχνά λόγω άγνοιας για το ποια είναι η σωστή τους φροντίδα, πράγμα ανούσιο καθώς τα γαϊδούρια χρειάζονται πολύ λίγα πράγματα για να ζουν ευτυχισμένα. «Η παράδοση ορίζει πως “γαϊδούρι είναι, άρα αντέχει” και για το λόγο αυτό τα συναντούμε κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο, δεμένα για ώρες συνήθως με απαράδεκτα σύρματα στα πόδια» λέει η Ρόζα Ρούσσου, εθελόντρια στον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών που λειτουργεί στο Κορωπί. «Είναι πολύ συνηθισμένη ως πρακτική, ειδικά στα ζώα εκείνα που έχουν γεράσει, να εγκαταλείπονται για να πεθάνουν. Στο σύλλογο έχουμε μια ανάλογη περίπτωση που ο γαϊδαράκος εγκαταλείφθηκε σε χιονισμένη πλαγιά, όπου μετά από μήνες τον εντόπισαν φιλόζωοι και τον αναλάβαμε εμείς».
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2006 με αφορμή μια καταγγελία για 64 ζώα που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες σε ένα κτήμα στον Ασπρόπυργο. Στις εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια, πολλά από αυτά ανάλογες περιπτώσεις με αυτόν το γαϊδαράκο. Εκτός από αυτά που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του, ο σύλλογος μέχρι τώρα έχει βοηθήσει στην υιοθεσία αρκετών γαϊδουριών. Εξάλλου, η συντήρηση ενός ζώου σε έναν τέτοιο χώρο κοστίζει πολύ παραπάνω από ό,τι στην ύπαιθρο, όπου βρίσκει πολύ εύκολα να βοσκήσει και οι ζωοτροφές είναι φθηνότερες λόγω ελλείψεως μεταφορικών.
Στην Αθήνα ένα τέτοιο ζώο κοστίζει μηνιαίως γύρω στα 200 ευρώ (ενοίκιο σταύλου, φαγητό, περίθαλψη, ροκανίδι, πετάλωμα όταν είναι απαραίτητο). Σύμφωνα με την κυρία Ρούσσου, εκείνοι που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν είναι συνήθως άνθρωποι που αποφάσισαν να φύγουν από τις μεγάλες πόλεις και να εγκατασταθούν στην επαρχία, και σπανιότερα Ιππικοί Όμιλοι. Ένα γαϊδουράκι, εκτός των άλλων, είναι και μια οικονομική πολυμηχανή. Στα κτήματα αποτρέπει τον κίνδυνο πυρκαγιάς, γιατί απλά τρώει όλα τα άχρηστα χόρτα. Στα κακοτράχαλα σοκάκια σε ανεβάζει πιο εύκολα απο ένα τζιπ, με πολύ λιγότερα έξοδα συντήρησης (και δεν βγάζει και καυσαέρια). Στα κοπάδια διώχνει οποιαδήποτε αρπακτικά, διότι τα απεχθάνεται και τα κυνηγάει (ναι, αυτός ο ήρεμος τύπος τρέχει κιόλας άμα θελει). Επίσης το γάλα του είναι ιδανικό για παιδιά, καθώς έχει εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη (στη Μεσόγειο υπάρχουν ήδη πολλές φάρμες παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος). Ο Ε.Σ.Π.Ι. προωθεί εκτός από την υιοθεσία και το πρόγραμμα αναδοχής που στοιχίζει 6 ευρώ τον μήνα (70 ευρώ το χρόνο), ένα μικρό ποσό που δεν είναι απαγορευτικό, ακόμη και στις δύσκολες μέρες μας.
Σκεφτείτε το.
*Στοιχεία από το SAVE Foundation (Safeguard for Agricultural Varieties in Europe - ΜΚΟ για τη διατήρηση σπάνιων φυλών οικιακών ζώων και καλλιεργούμενων ποικιλιών) www.greekhorseprotection.gr, www.facebook.com/kiehlsingreece
Κεντρική φωτό: Ανδρέας Εμπειρίκος, "Άνδρος-Υδρούσα, Χαίρε!", 2008