- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Δημήτρης Παπαδημητριάδης
Ο συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής των e-awards μιλάει στην A.V.
«Πρόσφατα άκουσα μια συνέντευξη του Καθηγητή Umberto Eco, στην οποία διατυπώνει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θέση. Συμφωνεί ότι το διαδίκτυο είναι η σημαντικότερη εφεύρεση στον αιώνα μας και μια εξαιρετική πηγή πληροφορίας στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι, αλλά προβληματίζεται με το χαοτικό εύρος του και την αδυναμία των ανθρώπων που δεν έχουν κάποια εξειδίκευση να αλιεύσουν από μόνοι τους μέσα σε αυτό την έγκυρη πληροφορία. Για παράδειγμα, ως γιατρός ο ίδιος ανακαλύπτω συχνά στο διαδίκτυο πληροφορίες που οι ασθενείς μου παρεξηγούν ως σωστές, ενώ στην πραγματικότητα είναι αρκετά ανακριβείς. Διαπιστώνουμε οι περισσότεροι που ασχολούμαστε στενά με το διαδίκτυο ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε μια πληθώρα άλλων αντικειμένων. Δυστυχώς, μέσα σε αυτό το χαοτικό εύρος του διαδικτύου η πληροφορία αναπαράγεται συχνά μεταξύ διαφορετικών ιστότοπων και διαφορετικών γλωσσών σαν χαλασμένο τηλέφωνο, ή προστίθενται προσωπικές απόψεις, ακόμη και ανώνυμα, που δεν ακολουθούν τη δεοντολογία, κ.ο.κ. Το Ελληνικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο δεν αποτελεί εξαίρεση.
Σκεφτήκαμε λοιπόν στη συντακτική ομάδα του εθελοντικού διαδικτυακού περιοδικού maga, ότι έλειπε ένας θεσμός που θα μπορούσε να υπογραμμίσει το πρωτότυπο, έγκυρο, διαδραστικό και ανεξάρτητο περιεχόμενο στο διαδίκτυο που σέβεται τη δεοντολογία. Αποφασίσαμε ότι με την ποικιλία των αντικειμένων που αντιπροσωπεύουμε (38 συντάκτες δημοσιογράφοι και επιστήμονες από πολλά διαφορετικά πεδία) και με τον μη κερδοσκοπικό και εθελοντικό χαρακτήρα μας θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε ως οργανωτική επιτροπή ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Βρήκαμε, ευτυχώς, τη θερμή ανταπόκριση σημαντικών προσωπικοτήτων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας να συνεπικουρήσουν την προσπάθειά μας ως Κριτική Επιτροπή, όπως η κυρία Δήμητρα Γαλάνη, ο κύριος Νίκος Ξυδάκης (Αρχισυντάκτης στην "Καθημερινή"), ο κύριος Ιωάννης Ιγγλεζάκης (επικ. Καθηγητής Νομικής) Θωμάς Τζήρος (πληροφορικός και έγκριτος συντάκτης ειδικού τύπου της πληροφορικής), ο κύριος Αστέρης Μασούρας (ακτιβιστής blogger), ο Γιώργος Αμυράς (δημοσιογράφος) και ασφαλώς ο Βασίλης Σωτηρόπουλος (ο πασίγνωστος "e-lawyer" δικηγόρος και blogger) ο οποίος συντόνισε την προσπάθεια.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν παρόμοιοι θεσμοί στις ΗΠΑ (τα shorty awards και τα webby awards). Η Ελληνική εκδοχή όμως είναι αρκετά διαφορετική, κυρίως στον τρόπο που επιλέγονται οι υποψήφιοι σε τρία βήματα: Τις ελεύθερες προτάσεις του κοινού και σε επόμενο χρόνο την επιλογή των τελικών φιναλίστ από την Κριτική Επιτροπή, οι οποίοι υποβάλονται, στο τελευταίο στάδιο, σε δημόσια ψηφοφορία. Διαφέρουμε επίσης ως προς την υιοθέτηση σαφών δεικτών του βέλτιστου διαδικτυακού περιεχομένου, βάσει των αρχών διάδρασης, δεοντολογίας, πρωτογενούς περιεχομένου και ανεξαρτησίας, που έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν τα e-awards να λειτουργήσουν σαν πένα που θα υπογραμμίζει αξιόλογο περιεχόμενο χωρίς το κριτήριο της επισκεψιμότητας και της δημοφιλίας.
Η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσαμε ήταν στην υλοποίηση αυτής της πρώτης εμφάνισης του θεσμού χωρίς πόρους και χωρίς χορηγούς. Αφενός το περιβάλλον της οικονομικής κρίσης δεν βοήθησε στην ανεύρεση συμπαραστατών στα κόστη και αφετέρου δεν θελήσαμε οι ίδιοι, πολύ ειλικρινά, να προσπαθήσουμε πολύ στην κατεύθυνση να βρούμε χρήματα. Ακριβώς γιατί είχαμε την πρόθεση να κάνει ο θεσμός την πρώτη του εμφάνιση ως ανεξάρτητος και αδιάβλητος, χωρίς να δημιουργηθεί η οποιαδήποτε παρεξήγηση ακόμη και στον πλέον δύσπιστο.
Είχαμε την τιμή πριν λίγο καιρό στο maga.gr να φιλοξενήσουμε μια συνέντευξη που μου παραχώρησε ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Ίρβιν Γιάλομ. Στην ερώτησή μου γιατί έχει τόσο μεγάλο αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας, μου είχε απαντήσει ότι νιώθει πως οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις βρίσκουν απήχηση στη μεγάλη φιλοσοφική παράδοση της χώρας μας και πως οι επιστολές των ελλήνων αναγνωστών του διαφέρουν πολύ από άλλες επιστολές γιατί έχουν περισσότερη «ψυχή» και περισσότερο συναίσθημα. Θεωρώ κι εγώ ότι οι Έλληνες έχουμε πράγματι αυτό το γονίδιο της αναζήτησης και της φιλοσοφίας. Ψάχνουμε το καινούριο, αμφισβητούμε το δεδομένο και φιλοσοφούμε τα πράγματα. Ο ίδιος ο θεσμός από τη φύση του ενσωματώνει αυτά ακριβώς τα στοιχεία. Επειδή όμως έχουμε έντονο συναίσθημα, όπως αποφαίνεται ο Γιάλομ, είναι και αναμενόμενο να συναντούν οι καινούριες προτάσεις όλων των ειδών τις εκφράσεις, τόσο επιδοκιμασίας όσο και δυσπιστίας. Παραδόξως, εκείνοι που είχαν κάποια αντίρρηση με την ιδέα ήταν ελάχιστοι και επιτρέψτε μου να σας αποκαλύψω ότι τους συναντήσαμε σχεδόν αποκλειστικά μεταξύ αυτών που δεν τα "κατάφεραν" να φτάσουν στους φιναλίστ. Αλλά όπως σας είπα νωρίτερα, οι Έλληνες έχουμε έντονο συναίσθημα και αυτό δικαιολογεί πχ. κάποιες μεμονωμένες ενέργειες που μας έκαναν μεγάλη εντύπωση. Υποθέτω όμως ότι του χρόνου ακόμη και οι λίγοι δύσπιστοι θα είναι δίπλα στον θεσμό αφού κάνουν μια καλοπροαίρετη και ψύχραιμη αποτίμηση.
Τα e-awards δεν δημιουργήθηκαν για να λειτουργήσουν ως μια εποχική διοργάνωση. Σκοπεύουμε αμέσως μετά το καλοκαίρι να δημιουργήσουμε μια σειρά συναντήσεων και εκδηλώσεων με ειδικούς και έμπειρους προσκεκλημένους, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας που θα λειτουργήσουν συνεδριακά, ή σεμιναριακά αν προτιμάτε, στην κατεύθυνση της περισσότερης και ποιοτικότερης εφαρμογής των δεικτών βέλτιστου διαδικτυακού περιεχομένου που έχουμε υιοθετήσει. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι θα έχουμε συνέχεια και μάλιστα πολύ δημιουργική και πολύ γόνιμη. Εξάλλου, νιώθω ότι αποδείξαμε φέτος πως μπορούμε να κάνουμε πράξη μια δημιουργική πρόταση υψηλών απαιτήσεων με ZERO budget, αλλά με +++ ψυχή».