Αρχειο

La Festa Del Cinema Italiano

Όσοι ξέρουν τι χρώμα έχει η αυθεντική καρμπονάρα να σηκώσουν το χέρι

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21522-52359.jpg

Όσοι ξέρουν τι χρώμα έχει η αυθεντική καρμπονάρα (πρέπει να είναι κίτρινη από το αυγό και όχι λευκή από την κρέμα γάλακτος) να σηκώσουν το χέρι. Ε, ακόμη λιγότεροι Έλληνες ξέρουν από ιταλικό σινεμά. Ειδικά στη σύγχρονη παραγωγή, για την οποία η διανομή στην Ελλάδα είναι από φτωχή έως φτωχότατη, είναι δύσκολο να βρεις ενημερωμένο Έλληνα.

Αυτή τη βδομάδα όμως, το τοπίο αλλάζει με μια γιορτή της Ιταλικής Κουλτούρας σχεδιασμένη από ανθρώπους που την ξέρουν και την αγαπούν. Ένα φεστιβάλ ακριβώς όπως θέλουμε να είναι τα φεστιβάλ: ενημερωμένο και πλουραλιστικό.

Από τις 19 έως τις 25 Απριλίου, συντονιζόμαστε στο σήμερα του Ιταλικού Σινεμά. Η Festa del Cinema Italiano ή πιο απλά Tuttoitalia φέρνει 26 ιταλικές ταινίες στους κινηματογράφους Έλλη και Ιντεάλ, τις καλύτερες των τελευταίων 3 ετών, ταινίες που κανένας διανομέας δεν έφερνε στην Ελλάδα.

Και όχι μόνο. Το Tuttoitalia είναι μια γιορτή πολιτισμού, με συζητήσεις, δρώμενα, γευσιγνωσία και φυσικά τις ταινίες. Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, κριτικός κινηματογράφου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωρίζει το Ιταλικό σινεμά εκ βαθέων και το υποστηρίζει ένθερμα εδώ και πολλά χρόνια.

Οι γείτονες Ιταλοί λατρεύουν το σινεμά τους, γράφουν τεράστια νούμερα σε θεαματικότητες και εκτοξεύουν τις εγχώριες παραγωγές στα ύψη. Τι βλέπει λοιπόν ο Ιταλός που δε βλέπουμε εμείς; Καιρός να ανακαλύψουμε.

Highlights

Η τελετή Έναρξης γίνεται στο Ιντεάλ με το «Appartamento ad Atene», του νεαρού σκηνοθέτη Ρουτζέρο Ντι Πάολα. Για την πρώτη του ταινία, ο Ντι Πάολα επέλεξε ελληνικό θέμα και πρωταγωνιστή: η ταινία διαδραματίζεται στην Αθήνα του 1942 και δίπλα στη μεγάλη Λάουρα Μοράντε εμφανίζεται ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης σε μια σπουδαία ερμηνεία όπως λέγεται. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Τιμογιαννάκη, η ταινία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μας βλέπουν οι γείτονες, ακόμη και τώρα που γίναμε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Ο σκηνοθέτης θα είναι παρών στην προβολή.

«Il divo delle ragazzine»

Στην Ρώμη, αν ακούσουν ότι είσαι Έλληνας το πρώτο πράγμα που σε ρωτάνε είναι αν ξέρεις το Νικόλα Βαπορίδη – τον ηθοποιό που οι Ιταλοί αποκαλούν «Ο θεός των κοριτσιών» και οι ταινίες του σπάνε ταμεία. H Τuttoitalia τον καλωσορίζει στην πατρίδα με μια ειδική βραδιά, στις 18 Απριλίου, και με την παρουσίαση έξι από τις πιο εμπορικές ταινίες του. Όσοι δεν τον ξέρετε, ρίξτε μια ματιά στα βίντεο και θα καταλάβετε ίσως γιατί τον έχουν χαρακτηρίσει και «Έλληνα Τομ Κρουζ».

Ενδιαφέρον έχει επίσης το remake της γαλλικής σπαρταριστής κωμωδίας Bienvenue chez les Ch’tis που εδώ ονομάζεται Benvenuti al sud. Το ιταλικό remake όχι μόνο έκανε 40 εκ. ευρώ είσπραξη εντός Ιταλίας αλλά πουλήθηκε από τους διανομείς και στη Γαλλία, κάνοντας ξανά, δεύτερη επιτυχία εκεί ως Ιταλική! Η ταινία μιλάει για τη διαμάχη του Ιταλικού Βορρά με τον Ιταλικό Νότο.


n

«Benvenuti Al Sud» - «Καλώς ήλθατε στο Νότο» με τους Κλάουντιο Μπίζιο και Αντζελα Φινοκιάρο


n

«Tutto l'amore del Mondo» - «Όλη η αγάπη του κόσμου» (Αφιέρωμα στο Νικόλα Βαπορίδη)


n

«Il Papa’ Di Giovanna» - «Ο μπαμπάς της Τζοβάνα» του Πούπι Αβάτι


Αυτά και άλλα πολλά μας περιμένουν και τα περιμένουμε. Ραντεβού στις αίθουσες!

Info. TUTTOITALIA, 19-25 Απριλίου, Κινηματογράφοι «Ιντεάλ» (Πανεπιστημίου 46) και «Έλλη» (Ακαδημίας 64). Ολόκληρο το πρόγραμμα και λεπτομέρειες στο www. tuttoitalia.gr.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ