Αρχειο

Rethink Athens Voices

10 φράσεις από την επίσημη παρουσίαση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20960-51189.jpg

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ως το τελευταίο επίκαιρο κτίριο που ανανέωσε την εικόνα της Αθήνας, δε χρειαζόταν να βάλει τα καλά της για την περίσταση. Τα φοράει καθημερινά. Όμως η επισημότητα ήταν προφανής. Οι αστυνομικοί περιμετρικά και οι δεκάδες συνοδοί με τα ακουστικά της ενδοσυνεννόησης μαρτυρούσαν και στον ανύποπτο περαστικό τις υψηλές παρουσίες του επίσημου ‘Rethink Athens’ λανσαρίσματος.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και πλήθος αρμόδιων και μη υπουργών αλλά και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης έφτασαν στο νούμερο 107-109 της Λεωφόρου Συγγρού για να πάρουν μια γεύση για το πώς θα θέλαμε να είναι η Αθήνα του μέλλοντος. Το κέντρο της Αθήνας του μέλλοντος, για να είμαστε ακριβείς.

Το Ίδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε επίσημα τη χορηγία και διοργάνωση του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανασυγκρότηση του κέντρου. Αυτό που είναι ευρύτερα γνωστό ως «η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου», αλλά μας επισημάνθηκε αρκετές φορές ότι είναι λάθος να το συρρικνώνουμε μόνο σε αυτό το έργο, αφού η νέα εικόνα θα αποτελέσει τον άξονα του έργου και όχι τον αποκλειστικό σκοπό του. Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές ατάκες, με τη σειρά που ανέβηκαν οι ομιλητές στο βήμα…

Αντώνης Παπαδημητρίου (πρόεδρος Ιδρύματος Ωνάση)

«Να τολμήσουμε το ακατόρθωτο»

Παναγιώτης Τουρνικιώτης (καθηγητής ΕΜΠ, επικεφαλής της ομάδας που προετοίμασε τον διαγωνισμό)

«Είναι επιτακτική ανάγκη η ιδεολογική ανάκτηση της κεντρικότητας»

«Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον, από το να το σχεδιάσεις»

Λουκάς Παπαδήμος (πρωθυπουργός)

«Η όψη του κέντρου πρέπει να μας τιμά, όχι να μας πληγώνει – οφείλουμε τη συνεργασία στους πολίτες, στον πολιτισμό και στην πατρίδα»

Αντώνης Σαμαράς (αρχηγός Νέας Δημοκρατίας)

«Ζούμε σε μια πόλη χωρίς φαντασία»

Γιώργος Καμίνης (δήμαρχος Αθηναίων)

«Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα της ασφάλειας, κάθε πρόταση που θα υποβάλλεται θα είναι εξαρχής υπονομευμένη»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Υπουργός Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης)

«Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, κοινωνική, πολιτική. Η εικόνα του κέντρου της Αθήνας ουσιαστικά καταδεικνύει την κρίση ταυτότητας της πόλης»

«Οι τρεις άξονες που θα στηριχθεί η ανασυγκρότηση είανι η αξιοποίηση του Ελληνικού, η παρέμβαση στο φαληρικό δέλτα και η ανάπλαση του κέντρου»

Μάκης Βορίδης (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων)

«Είμαστε όμως αρκετά πειστικοί απέναντι στους πολίτες ότι θα πραγματοποιήσουμε όσα εξαγγέλονται σήμερα;»

Αντώνης Παπαδημητρίου (πρόεδρος Ιδρύματος Ωνάση)

«Χαίρομαι που όλες οι πολιτικές δυνάμεις από τα αριστερά στα δεξιά μας τίμησαν με την παρουσία δείχνοντας ότι στηρίζουν την πρωτοβουλία. Με ειδοποίησαν ότι και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Βενιζέλος ήθελε να έρθει αλλά έχει κολλήσει πίσω από μια διαδήλωση στο κέντρο»

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ