Αρχειο

Keep Walking Greece #15

«Να κάνουμε όλοι ένα βήμα για να βγούμε από το τέλμα»

Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Να κάνουμε όλοι ένα βήμα για να βγούμε από το τέλμα». Αυτό λένε στην A. V. οι σκηνοθέτες του βίντεο που συνοδεύει την κίνηση ‘Keep Walking Greece’ του Johnnie Walker.

«Το μήνυμα είναι σαφές. Να κάνουμε όλοι ένα βήμα για να βγούμε από το τέλμα». Οι σκηνοθέτες Τάκης Ζερβουλάκος και Χάρης Πατραμάνης βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Απαθανάτισαν πραγματικούς ανθρώπους της ελληνικής κοινωνίας να βαδίζουν μαζί και να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον.

Με τη σκηνοθετική τους ματιά «έντυσαν» την κίνηση ελπίδας που εμπνεύστηκε η ελληνική ομάδα του Johnnie Walker με αφορμή την οικονομική κρίση. Μια κίνηση που έχει ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα συλλογικότητας και να εμψυχώσει τους Έλληνες, φέρνοντας στο προσκήνιο τα πρόσωπα που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τα δεδομένα. Δηλαδή, όλους εμάς!

«Όσο στεκόμαστε άπραγοι δε γίνεται τίποτα. Υποχρεωτικά πρέπει να προχωρήσουμε ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει», υποστηρίζει ο Τάκης Ζερβουλάκος, ο οποίος ως διευθυντής φωτογραφίας έχει βραβευτεί για ταινίες όπως το «Ρεμπέτικο» και η «Πολίτικη Κουζίνα».

Στα γυρίσματα

«Το να καθόμαστε στο καναπέ και να μας πιάσει κατάθλιψη είναι λάθος. Στα γυρίσματα δεν συναντήσαμε ανθρώπους ηττημένους. Όλοι δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν. Η ελληνική κοινωνία δεν είναι ένα σύνολο ομοιογενές. Υπάρχουν ποικίλες, τάσεις, και απόψεις. Θεωρώ δεδομένη την καχυποψία. Την βρήκα μπροστά μου. Συναντήσαμε τον αρνητικό τύπο που μας είπε: ‘εγώ δεν μιλάω στην τηλεόραση’. Η επιθυμία, όμως, της συμμετοχής, ήταν πολύ μεγαλύτερη», λέει ο Τ. Ζερβουλάκος.

Ο Χάρης Πατραμάνης μετράει τρεις ταινίες μικρού μήκους, τουλάχιστον 500 διαφημιστικά σποτ ενώ μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας. Για το βίντεο του Keep Walking Greece ασχολήθηκε αποκλειστικά με τα γυρίσματα της Αθήνας. «Κάθε μέρα ήταν συγκινητική. Κάθε μέρα ήταν σα να ψάχνεις έναν μικρό θησαυρό και κάθε μέρα βρίσκαμε κάτι. Αυτό μας γέμιζε χαρά. Ήταν ωραίο που πολλοί άνθρωποι κολακεύτηκαν επειδή θα γίνονταν πρωταγωνιστές σε μια ταινία. Τους άρεσε που κάποιοι σκέφτηκαν να βγουν στους δρόμους και να προσεγγίσουν πραγματικούς ανθρώπους και όχι ψεύτικα μοντέλα».

Οι αντιδράσεις

Το “Keep Walking Greece” βγήκε στον αέρα από τις 13 Φεβρουαρίου και έχει ήδη συγκινήσει και προβληματίσει χιλιάδες ανθρώπους. Μόνο στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter) έχουν αναρτηθεί χιλιάδες θετικά σχόλια. Και κάποια αρνητικά, όπως επισημαίνει ο Χ. Πατραμάνης: «Πάντα υπάρχει καχυποψία στην δουλειά μας. Έχω διαβάζει τι γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που δεν έχει πολιτικό μήνυμα. Ίσως εάν έβγαινε ένα πολιτικό κόμμα και έλεγε όλα αυτά να μ’ ενοχλούσε κι εμένα. Αλλά εν προκειμένω είναι μια κίνηση που δεν αποσκοπεί στην πώληση αλλά σε μια συλλογική αφύπνιση».

Αισιοδοξία

Αυτό ήταν για τον Τάκη Ζερβουλάκο το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της παραγωγής. «Ακόμα και σήμερα μέσα στην κρίση το κέντρο της Αθήνας - η Ερμού, το Μοναστηράκι – έχει κάτι το μαγικό. Ο κόσμος, οι πλανόδιοι μουσικοί συνθέτουν μια κατάσταση ευφορίας. Βγάζουν μια αισιοδοξία. Θέλω να πω υπάρχει ενέργεια στην Ελλάδα. Χρειάζεται να κάνουμε κάτι για να ξεκολλήσουμε. Για να είμαι ειλικρινής πριν ξεκινήσω το πρότζεκτ με το Keep Walking Greece ήμουν απαισιόδοξος. Ή όλη εμπειρία, όμως, μου άφησε μια ελπίδα, μου έδωσε μια διέξοδο. Ενεργός πληθυσμός υπάρχει και δεν έχει σχέση με ηλικίες και ιδεολογίες. Πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική άρνηση και όχι άρνηση για συλλογική πρόοδο».

Πάρε μέρος στην κίνηση ελπίδας. Πώς; Ανεβάζοντας φωτογραφίες – δικές μας ή της παρέας μας – προσθέτοντας το δικό μας μήνυμα για την Ελλάδα που συνεχίζει να προχωρά, στη σελίδα του.

Johnnie Walker στο facebook (www.keepwalkinggreece.gr).

Ας συμμετέχουμε λοιπόν όλοι στο “Keep Walking Greece” δίνοντας το δικό μας αισιόδοξο μήνυμα για τους Έλληνες και την Ελλάδα.