Αρχειο

Η νέα εποχή του Γαλλικού Ινστιτούτου

Οι φίλοι μας οι Γάλλοι

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20502-50329.jpg

Αν πεις οδό Σίνα, το Γαλλικό Ινστιτούτο είναι το πρώτο που θα σκεφτούν όλοι ενώ μία στις τρεις φορές που θα φτάσεις ως το τέρμα της οδού μια εκδήλωση θα τρέχει στην αυλή ή το auditorium του - πολλές φορές τα καλοκαιριά οι εκδηλώσεις «ξεχύνονται» και στο δρόμο.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ιδρύθηκε το 1907 και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα του είδους τους στη χώρα μας- έχει μάλιστα τέσσερα παραρτήματά σε Κόρινθο, Λάρισα, Λιβαδειά, Πάτρα αλλά και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Στην αρχή του 2012 ο νέος διευθυντής, Olivier Descotes ανακοίνωσε το τριετές πρόγραμμα του δραστήριου ινστιτούτου δηλώνοντας : « νέο σχήμα, νέα γραφικά, νέο όνομα- Institut Francais de Grece αλλά και νέο πνεύμα: απέναντι στη νέα κατάσταση που επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία, οφείλουμε να είμαστε παρόντες περισσότερο από ποτέ άλλοτε, δίπλα στους Έλληνες δημιουργούς έργων αλλά και ιδεών».

Το πλούσιο τριετές πρόγραμμα με τη μορφή θεματικών ενοτήτων - από τα «Ραντεβού Επί Σκηνής» με συναυλίες σύγχρονης μουσικής έως την πρώτη ετήσια διοργάνωση «Ποίηση στην Αθήνα» κι από την Εβδομάδα της Γαλλοφωνίας έως το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - έχει ως στόχο την ανάδειξη της συνεργασίας ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα.

Στα συν της νέας πολιτικής του ινστιτούτου η αυξανόμενη παρουσία στην ελληνική επικράτεια σε συνεργασία με μορφωτικούς συλλόγους αλλά κι η υποστήριξη στους καθηγητές γαλλικών μέσα από επιµορφωτικά τµήµατα σύντοµης διάρκειας (σε δηµόσια ή σε ιδιωτικά σχολεία) µε µια προκαθορισµένη συνάντηση κάθε τρίµηνο. Ακόμα, χάρις στη συνεργασία του ινστιτούτου με το φεστιβάλ «Νύχτες Πρεµιέρας» θα προβάλλεται µια επιλογή ταινιών µικρού µήκους σε µαθητές σχολείων.

Πίσω, στην πολιτιστική ατζέντα, ο τρέχον μήνας είναι μάλλον ο πιο δυνατός και περιεκτικός μέσα στο 2012

Στις 7/3 στις 20:00 στο πλαίσιο του Cinedoc (κινηματογραφική λέσχη για τους λάτρεις του ντοκιμαντέρ) θα προβληθεί στο auditorium η δανέζικη ταινία ‘Into Eternity’ (κεντρική φωτο) με θέμα τις τεράστιες ποσότητες υπέρ-ραδιενεργών αποβλήτων που αποθηκεύονται σε εγκαταστάσεις εκτεθειμένες σε φυσικά φαινόμενα. Την ίδια μέρα (στο ινστιτούτο και το Gazarte με μουσική) θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκδήλωση της ενότητας ' Οι ποιητές της Μεσογείου- Φως, ταξίδι και εξορία', μια αφορμή για επικοινωνία με ποιητές από διάφορους ορίζοντες την οποία το ινστιτούτο θα καθιερώσει σε ετήσια βάση. Μία μέρα μετά, στις 8/3 ακολουθεί στρογγυλή τράπεζα στο ινστιτούτο με τους ποιητές: Milo De Angelis (Ιταλία), Michel Deguy (Γαλλία), Rabia Djelti (Αλγερία), Israël Eliraz (Ισραήλ), Ozdemir Ince (Τουρκία), Στρατή Πασχάλη και Τίτο Πατρίκιο κ.α

Από 21-28/3 θα τρέξει και μία από τις πιο αγαπημένες εκδηλώσεις της πόλης εδώ και 13 χρόνια, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (στη Θεσσαλονίκη από 29/3-4/4). Το φετινό μενού περιλαμβάνει μία επιλογή των καλύτερων γαλλόφωνων ταινιών του 2011 μέσα από ένα θεματικό πρόγραμμα 55 ταινιών: διαγωνιστικό τμήμα, αβάν-πρεμιέρ, πανόραμα ταινιών, ταινίες για νέους, επιλογές του φεστιβάλ Outview κ.α

Ένα μήνα περίπου αργότερα, στις 23 Απριλίου ξεχωρίσαμε την έκθεση «Gallimard 1911-2011, ένας αιώνας εκδόσεις» με 20 εικονογραφηµένες ενότητες που θα ανατρέχουν στο έναν αιώνα πνευµατικής ιστορίας ενός από τους πιο φηµισµένους εκδοτικούς οίκους της Γαλλίας. Επίσης, κάθε χρόνο τον Απρίλιο και τον Μάιο το ινστιτούτο θα παρουσιάζει µια σειρά από εκδηλώσεις για τη φιλοσοφία. Η πρώτη διοργάνωση το 2012 θα επικεντρωθεί στην πολιτική φιλοσοφία και των έργo των: Jean- Jacques Rousseau, Paul Ricceur, Κώστα Αξελού και Alain Badiou.

Τον Μάιο το «Focus στο σύγχρονο γαλλικό θέατρο» θα είναι δίπτυχο και θα περιλαµβάνει: τη θεατρική πλατφόρµα «3 µέρες, 3 έργα, 3 οµάδες», στα πλαίσια του Low Budget Theatre µαζί µε την οµάδα «Το Σπίρτο» και το Ίδρυµα Μιχάλης Κακογιάννης και τις «Συναντήσεις µε αφορµή το σύγχρονο θέατρο» σε συνεργασία µε το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Το φθινόπωρο του 2012 και του 2013 µια νέα σειρά από «Ραντεβού Επί Σκηνής» γύρω από την παλαιά µουσική – μπαρόκ θα µας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψουµε µια χρονική περίοδο που ξαναβρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο χάρις σε νέες εκτελέσεις και µουσικολογικές αναζητήσεις. Τέλος, από το ερχόμενο φθινόπωρο θα ξεκινήσει σε διάφορες ελληνικές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα κ.) κι ένα σύνολο από δηµόσιες συναντήσεις στις οποίες έλληνες και γάλλοι πανεπιστημιακοί, ερευνητές, πολιτικοί, οικονομολόγοι θα προσεγγίσουν το ζήτηµα της διακυβέρνησης (βλ. π.χ την ενότητα «Διακυβέρνηση και µετανάστευση» με θέμα τις µετακινήσεις πληθυσµών που αποτελούν ένα πραγµατικό διακύβευµα σε παγκόσµια κλίµακα καθώς επηρεάζουν βαθιά τις αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ