- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ασύμβατες έννοιες; Ιδιότητες αντιφατικές; Συνήθως, ναι. Το επάγγελμα έχει χαρακτήρα βιοποριστικό. Βασίζεται σε μια σχέση μισθωτής εργασίας. Ο εθελοντισμός βασίζεται στην ανιδιοτελή και συνάμα οικειοθελή προσφορά. Με μία εξαίρεση που κάνει τη ‘διαφορά’. Το παγκόσμιο πρόγραμμα ‘World of Difference’ της Vodafone δίνει τη δυνατότητα σε εθελοντές να εργαστούν σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της επιλογής τους για ένα συγκεκριμένο έργο επί πληρωμή.
Στην Ελλάδα το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011. «Δεν είναι χορηγία, ούτε φιλανθρωπία», εξηγεί στο athensvoice.gr η Έλσα Σταθοπούλου, υπεύθυνη Κοινωνικής Συνεισφοράς της Vodafone και προσθέτει, «προσελκύουμε τους ανθρώπους με τα καλύτερα βιογραφικά. Επιλέγουμε αυτούς που θα παραδώσουν ένα μετρήσιμο βιώσιμο έργο». Μέσα σε έξι εβδομάδες υπεβλήθησαν 414 αιτήσεις (54% περισσότερες από πέρυσι), από τις οποίες προκρίθηκαν πέντε. Οι φετινοί πέντε επιτυχόντες του προγράμματος είναι οι:
· Θανάσης Βανέζης, ο οποίος θα εργαστεί ως Εμβιομηχανικός στο Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης της ΕΛΕΠΑΠ Αθήνας, με σκοπό την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος για τη μελέτη της λειτουργικότητας των άνω άκρων σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση.
· Κωνσταντίνα Λυγίζου, η οποία θα αναλάβει τη θέση της Υπεύθυνης Ανάπτυξης Συστήματος σε νέους με προβλήματα ακοής στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα και σε αυτή την κοινωνική ομάδα να συμμετέχει στις δράσεις του ΣΕΠ.
· Δημήτρης Παπανδρέου, ο οποίος θα εργαστεί ως Οργανωτικός Υπεύθυνος του προγράμματος «Συμπληρωματική Φροντίδα για το παιδί και τον έφηβο» στο Σωματείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης "ΒΟΗΘΕΙΑ για το παιδί και τον έφηβο"-HELP στη Μυτιλήνη. Σκοπός του προγράμματος είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη παιδιών πολυπροβληματικών οικογενειών, που στερούνται βασικών βιοτικών αναγκών.
· Βαγγέλης Τζιρίτης, ο οποίος θα εργαστεί ως Περιβαλλοντικός Σύμβουλος στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση ενός συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης των υδατικών πόρων της λίμνης Μικρή Πρέσπα.
· Μάριος Φουρνάρης, ο οποίος με τη βοήθεια του προγράμματος θα συνεχίσει το έργο του ως Διευθυντής πλήρους πλέον απασχόλησης του Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Συλλόγου ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο.
Τρεις από τους νέους «επαγγελματίες – εθελοντές» του προγράμματος ‘World of Difference’ μιλούν στο athensvoice.gr για τη νέα τους εργασία.
Από την Αθήνα στις Πρέσπες
Ο Βαγγέλης Τζιρίτης ασχολείται χρόνια με την περιβαλλοντική έρευνα από διάφορες θέσεις. Σπούδασε γεωλόγος και συνέχισε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές πάνω στην υδροβιοχημεία και στη διαχείριση υδατικών πόρων. Κατέχει σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και σε διεθνή συνέδρια, ενώ επίσης έχει διατελέσει λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για ένα χρόνο θα μεταφερθεί στη δυτική Μακεδονία, στη λεκάνη των Πρεσπών. Θα είναι ο νέος περιβαλλοντικός σύμβουλος της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, η οποία εδρεύει στον Άγιο Γερμανό από το 1991. Η ΕΠΠ είναι μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση με αποστολή την ενδυνάμωση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Πρέσπας.
«Πρότεινα τον σχεδιασμό, την εγκατάσταση και την αξιολόγηση ενός συστήματος παρακολούθησης των υδάτων, καθώς δεν υφίσταται σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης. Με απλά λόγια θα εξετάσουμε την περιοχή από την αρχή, θα μελετήσουμε τις λεπτομέρειες του φυσικού περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα θα στήσουμε ένα σύστημα παρακολούθησης, ώστε να μετράμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την ποιότητα των υδάτων σε μια μεγάλη γκάμα παραμέτρων. Παράλληλα θα εγκαταστήσουμε ένα τηλεμετρικό σταθμό παρακολούθησης, ο οποίος θα μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα στα τερματικά της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών. Δηλαδή ανά πάσα στιγμή θα γνωρίζουμε τις τάσεις που διαμορφώνονται και θα μπορούμε να προλαμβάνουμε τις όποιες οχλήσεις. Η πρόληψη είναι προτιμότερη από το να έρχεσαι εκ των υστέρων με δαπανηρές επαναστατικές δράσεις για να επαναφέρεις μια κατάσταση Μετά το τέλος του προγράμματος θα μπορούμε να κάνουμε προτάσεις τόσο για την βιώσιμη διαχείριση και ανάπτυξη των λιμνών τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τις αγροτικές χρήσεις γης και τον αγροτουρισμό».
Τι προκαλεί όχληση; «Οποιαδήποτε επιβάρυνση της λίμνης σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση. Παραδείγματος χάριν: η αύξηση της συγκεκριμένης τιμής μιας παραμέτρου, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα είτε στον άνθρωπο είτε στα ζώα που διαβιούν στην λίμνη. Αυτό μπορεί να προκύψει από ανθρωπογενή αίτια: καλλιέργειες, λύματα αλλά και από φυσικούς παράγοντες, των οποίων η σοβαρότητα συνήθως υποβαθμίζεται στην Ελλάδα».
Το κομμάτι των αναλύσεων του Βαγγέλη Τζιρίτη θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού στην Σίνδο.
Ο Σπαρταθλητής – φύλακας της Πάρου
Ο Μάριος Φουρνάρης συμμετέχει κάθε χρόνο στον ιστορικό υπερμαραθώνιο Σπάρταθλον. Σπούδασε Γυμναστική Ακαδημία στην Κομοτηνή. Εκεί έγινε αυτόπτης μάρτυρας της διάσωσης ενός φιδαετού και έκτοτε επιδόθηκε με πάθος στη διάσωση άγριων ζώων. Πάντα ως εθελοντής εργάζεται τα τελευταία 16 χρόνια στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Συλλόγου ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο. Για ένα χρόνο με το πρόγραμμα της Vodafone θα συνεχίσει το έργο του ως διευθυντής πλήρους πλέον απασχόλησης.
«Μπορεί να είναι για ένα χρόνο, αλλά ό,τι πιο σημαντικό για μένα. Είμαστε άνθρωποι της δράσης. Τα καλά λόγια δεν μας βοηθούν στη δράση. Μετά από 25 χρόνια εθελοντικής προσφοράς αυτό το πρόγραμμα είναι για μένα η μεγαλύτερη τιμή. Σε αυτήν την φάση είναι τόσο δύσκολο να βρούμε οικονομικούς πόρους που το πρόγραμμα μάς δίνει τη δυνατότητα πρακτικά να συνεχίσουμε το έργο μας. Μόνο για κρέας και ψάρι θέλουμε €16.000 το χρόνο. Δεν είναι πολλά, αλλά δεν είναι και λίγα. Με τα συγχαρητήρια του προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορώ να ταΐσω τα πουλιά. Με το world of difference μπορώ να κάνω τα πάντα».
Μια σπάνια διάσωση: «Δεν ξεχωρίζουμε σε σπάνια και μη σπάνια είδη. Για όλα η ευθύνη είναι ίδια. Όταν, όμως, βρίσκεσαι μπροστά σ’ ένα μαυρόγυπα τρέμουν τα γόνατά σου. Ξέρεις καλά ότι είναι 25 όλοι κι όλοι. Οι τέσσερις από τους 25 έχουν περάσει από τα χέρια μου. Οι τρεις έχουν απελευθερωθεί. Έναν δυστυχώς τον χάσαμε. Έχουμε φιλοξενήσει όλα τα σπάνια είδη της ευρωπαϊκής πανίδας. Κάποτε όμως δεχτήκαμε ένα πουλί τελείως άγνωστό σε μας. Το βρήκαμε στο νησί, να κοιμάται στον δρόμο εξασθενισμένο και άρρωστο. Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Τις πρώτες μέρες δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με την αναζήτηση του είδους του. Το μόνο που μας ένοιαζε ήταν να το σώσουμε. Ψάξαμε σε ευρωπαϊκούς καταλόγους πτηνών και δεν βρίσκαμε τίποτα. Τελικά ανακαλύψαμε ότι επρόκειτο για πουλί που ζει στις λίμνες του Σουδάν και που δεν μεταναστεύει. Αλλά πολύ σπάνια παραπλανιέται από την μετανάστευση άλλων ειδών. Ήταν η έβδομη φορά που είχε βρεθεί στην Ευρώπη. Όταν έγινε καλά τέθηκε το ερώτημα του πού θα πρέπει να το απελευθερώσουμε. Χωρίς δεύτερη σκέψη αποφασίσαμε ότι έπρεπε να το στείλουμε στο Σουδάν. Αρχικά απευθυνθήκαμε στην πρεσβεία της χώρας, αλλά δεν αναλάμβανε την αποστολή. Κάναμε έναν έρανο για να καλύψουμε τα έξοδα ενός από εμάς για το ταξίδι στο Σουδάν. Μαζέψαμε τα χρήματα. Ο εθελοντής ήταν πανέτοιμος, με εμβόλια, με όλα. Έλα, όμως, που ξέσπασε εμφύλιος. Κι έτσι αναβλήθηκε το ταξίδι. Στη συνέχεια αποφασίσαμε να πάμε δύο άτομα στην Αίγυπτο, στα σύνορα του Σουδάν στο Νείλο. Εκεί το αφήσαμε ελεύθερο στην τύχη του».
Ο Σύλλογος ΑΛΚΥΟΝΗ συντηρεί ένα νοσοκομείο για άγρια ζώα με έδρα την Πάρο και 30 σταθμούς Πρώτων Βοηθειών σ’ όλη την χώρα. Σκοπός είναι η περισυλλογή, η θεραπεία και η επανένταξη των ζώων στη φύση. Η λειτουργία του συλλόγου στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική σχέση εργασίας τόσο για το μόνιμο προσωπικό στην Πάρο όσο και για τους υπευθύνους των σταθμών Πρώτων Βοηθειών και για τους επιστημονικούς συνεργάτες.
Ο εμβιομηχανικός αναλυτής
Ο Θανάσης Βανέζης θα αναλάβει τη θέση του εμβιομηχανικού στο Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης της ΕΛΕΠΑΠ Αθήνας. Είναι το πρώτο μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα, το οποίο παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από το 1937. Ο Θανάσης έχει σπουδάσει Αθλητικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ. Για έξι χρόνια εργάστηκε σε ιατρείο που ασχολούταν με την αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων (μέση, αυχένας, σπονδυλική στήλη).
Εμβιομηχανική είναι… «η επιστήμη που αναλύει την ανθρώπινη κίνηση βάσει των νόμων της μηχανικής φυσικής. Προσπαθούμε να καταλάβουμε την κίνηση του ανθρώπου σε μεγαλύτερο βάθος. Είναι πολύ λίγα αυτά που γίνονται στην Ελλάδα στον κλάδο της εμβιομηχανικής. Το εργαστήριο του ΕΛΕΠΑΠ είναι το μοναδικό που κάνει τέτοιες αναλύσεις και παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες. Με την εμβιομηχανική προσπαθούμε να αναλύσουμε αυτά τα προβλήματα και να προσφέρουμε πιο αντικειμενικές μετρήσεις. Μέχρι τώρα οι φυσιοθεραπευτές έκαναν κάποιες παρατηρήσεις στο παιδί και κατηγοριοποιούσαν την κατάσταση του ασθενούς. Ήταν κάπως υποκειμενικό. Με την εμβιομηχανική καταγράφουμε και ποσοτικοποιούμε και μετά δίνουμε πληροφόρηση στους γιατρούς ώστε να σχεδιάσουν ένα καλύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης. Στους 12 μήνες θα υλοποιήσω ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την λειτουργικότητα των άνω άκρων. Για τα κάτω άκρα υπάρχουν συστηματοποιημένα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται από την διεθνή κοινότητα. Για τα άνω άκρα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο συστηματοποίησης μιας διαδικασίας. Επομένως θέλουμε να φτιάξουμε ένα πρωτόκολλο που θα ταιριάζει στις ανάγκες του Κέντρου. Είναι εφαρμοσμένη έρευνα. Θέλουμε να καλύψουμε τις πρακτικές ανάγκες. Και στο τέλος δε θα λέγαμε ‘όχι’ σε μια δημοσίευση ή παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε κάποιο συνέδριο».
Το κλικ στο Λίβερπουλ: «Αν και σπούδασα αθλητικές επιστήμες τελικά δεν ασχολήθηκα με τον κόσμο των σπορ. Το κλικ μέσα μου έγινε στο πανεπιστήμιο. Σε μια χαλαρή κουβέντα ο αγαπημένος μου καθηγητής μού είχε πει: ‘δεν είναι κρίμα να καταναλώνουμε τόση ενέργεια και χρόνο στον εξοπλισμό της εμβιομηχανικής για να κάνουμε τον αθλητή να πάει από το 95% στο 97%, δηλαδή από το χρυσό στο ασημένιο μετάλλιο; Δεν θα ήταν πιο ουσιαστικό αν διοχετεύαμε την έρευνά μας σε κάποιο παιδί που βρίσκεται στο 50% των δυνατοτήτων του και να το πάμε στο 60%;. Να τον ξανακάναμε άνθρωπο;»
Το ΕΛΕΠΑΠ διαθέτει έξι παραρτήματα σ’ όλη τη χώρα και μεριμνά για τη λειτουργική αποκατάσταση των παιδιών με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες, φροντίζοντας παράλληλα για την υποστήριξη των οικογενειών τους. Απασχολεί 210 έμμισθους εργαζόμενους, 30 ελεύθερους επαγγελματίες και περισσότερους από 200 εθελοντές.