Αρχειο

Hugo: Από τον Μελιές Στον Σκορσέζε

Με «σχόλια» του Φοίβου Δεληβοριά

Παναγιώτης Μένεγος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Ζορζ Μελιές υπήρξε, μαζί με τους αδερφούς Λουμιέρ, ο πρώτος μάγος του παγκόσμιου σινεμά. Ένας πραγματικός ταχυδακτυλουργός, στην αλλαγή του 19ου με τον 20ο αιώνα, που εγκαινίασε – ίσως χωρίς να το γνωρίζει - τα ειδικά εφέ ως κινηματογραφική πρακτική. Με μια διαφορά όμως. Τα δικά του ήταν χειροποίητα, εξ ου και ο χαρακτηρισμός «μάγος» που τον συνοδεύει. Μια κλασική περίπτωση οραματιστή που δεν αναγνωρίστηκε όσο θα έπρεπε στον καιρό του, γύρισε άπειρες ταινίες, πολλές από τις οποίες καταστράφηκαν στη δίνη των Παγκοσμίων Πολέμων που ακολούθησαν.

Το Hugo του Μάρτιν Σκορσέζε πέρα από την πρώτη απόπειρα του βετεράνου σκηνοθέτη με το 3D είναι κι ένα homage στον μεγάλο Μελιές. Το περιμένουμε στις 16/2 στις αθηναϊκές αίθουσες, αλλά προετοιμαστήκαμε στην ειδική βραδιά που διοργάνωσε το περιοδικό «Σινεμα» και η UIP στο gazARTE. Προβλήθηκαν αποκλειστικά κλιπ του φιλμ που ετοιμάζεται να μπει γερά στα Όσκαρ (έχει 11 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων «καλύτερης τανίας» και «σκηνοθεσίας»).

n

Κι ο Φοίβος Δεληβοριάς που κολλάει σε όλα αυτά; Όταν του τηλεφώνησαν από το περιοδικό για να του ζητήσουν να γράψει κάτι πρωτότυπο και με αυτό να ντύσει κάποια σημεία των ταινιών του Μελιές, δε θα μπορούσαν να ξέρουν ότι τον πέτυχαν στην καλύτερη στιγμή για κάτι τέτοιο. Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλύπτει το σύμπαν του Μελιές παρακολουθώντας φανατικά τα φιλμ του. Τις συνθέσεις του τις ακούσαμε την Πέμπτη 2/2 το βράδυ, στην «πρώτη βόλτα του Φοίβου Δεληβοριά στα χωράφια της κινηματογραφικής μουσικής»...