Αρχειο

Η αέναη πείνα του ανθρώπου

Η σκηνοθέτιδα Άννα Μακράκη μας γράφει για «Το Γεύμα»

Δήμητρα Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διαδραματίζεται στην κουζίνα ενός εστιατορίου και για ήρωες της έχει μια οικογένεια χτυπημένη από την ανέχεια. Θα μπορούσε να είναι και η κουζίνα του διπλανού μας διαμερίσματος.

Σ' ένα καθαρά συμβολικό τοπίο, μια κουζίνα, ένας ολόκληρος κόσμος καταρρέει οικονομικά και ηθικοπνευματικά. Μια οικογένεια χτυπημένη απ την ανέχεια και βεβαρημένη από μυστικά και λάθη του παρελθόντος, αλληλοσπαράσσεται. Στρέφονται για βοήθεια, στον μόνο έχοντα και κατέχοντα -έναν χασάπη- αλλά ματαίως. Σε πλήρες λοιπόν αδιέξοδο, με απόντα τον Θεό και το έλεος του, αποφασίζεται ως έσχατη λύση, μια θυσία. Μια θυσία ενός αθώου πλάσματος, που ως άλλος αμνός του Θεού, δίνει λύση και κάθαρση. Το έργο, θέτει προβλήματα που εστιάζονται στην παθογένεια της σύγχρονης κοινωνίας και εκθέτουν την αέναη πείνα του ανθρώπου. Πείνα, όχι μόνο για τροφή, αλλά και για εξουσία και δύναμη.

   image

Πρόκειται για το έργο της Kathrin Liegmann «Το γεύμα» το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό θεατρικού έργου, που προκήρυξε η καλλιτεχνική εταιρεία Θέατρο-Εργαστήριον και το θέατρο Άρτι, το 2010. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 64 έργα. Την κριτική επιτροπή, αποτελούσαν οι Κ. Γεωργουσόπουλος, Ε. Μπελιές, Γ. Μόσχος, Ε. Λυγίζος κι εγώ. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το θέατρο Άρτι και το Θέατρο- Εργαστήριον ανέλαβαν την παραγωγή του βραβευμένου έργου. Το «Γεύμα», με εντυπωσίασε απ’ την πρώτη ανάγνωση για την λιτή και ουσιαστική του μορφή, για την καθαρότητα των στόχων του, για τους χαρακτήρες του, αλλά προπάντων για τον ισχυρό μύθο του. Αποφάσισα να το σκηνοθετήσω, έχοντας σα συνεργάτη τον Δημήτρη Βεργάδο, ηθοποιό, σκηνοθέτη και φιλόλογο, παλαιό μαθητή μου. Γιατί φιλοδοξία μας είναι, το θέατρο Άρτι να δίνει και σε νέους ανθρώπους βήμα, να παρουσιάζουν την δουλειά τους. Η σκηνοθετική άποψη μας για το «Γεύμα»είναι, πως το έργο αποτελεί μια σύγχρονη παραβολή.

Με την βοήθεια άξιων συνεργατών, όπως ο Αργύρης Θέος στους φωτισμούς και η Κατερίνα Χριστίνα Μανωλάκου στα σκηνικά, πιστεύω πως δημιουργήσαμε το σωστό κλίμα και την ανάλογη ατμόσφαιρα για να αναδειχτεί όσο καλύτερα γίνεται το έργο. Οι ηθοποιοί, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Βλάσης Ζώτης, Βίκυ Λέκκα και ο Νίκος Χατζηβασιλειάδης (περσινός απόφοιτος της δραματικής μας σχολής Εμπρός-Θεατροεργαστήριον), δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περνάει η Ελλάδα, εμείς απαντάμε με δουλειά και καλλιτεχνική πίστη. Κι αφιερώνουμε αυτή την παράσταση, σε όλους τους σκληρά δοκιμαζόμενους Έλληνες…

* Ηπείρου 41, Κέντρο, 2108834002, Παρ., Σάβ. 9.15 μ.μ., Κυρ. 8 μ.μ.

Εισ.: € 15, φοιτ.: € 12.