Αρχειο

Greek Look: Κρίση 2011

Γιάννης Νένες
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φούτερ κουκούλα - γάλα - φρατζόλα - νικορέτ

Normal
0

Η χρονιά που πέρασε άφησε πίσω της μνημεία, σημεία και τέρατα. Στις μεγάλες οικονομικές κρίσεις, πάντα το look φτάνει σε ακρότητες. Έτσι και στην Ελλάδα, η φετινή κρίση έγραψε ένα δικό της, νέο στιλ – το οποίο εκφράστηκε κυρίως μέσα από τη Μοναδική του Γένους Σχολή, την Τηλεόραση… Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες στιγμές του.

Μαλλιά Πριγκίπισσα Άλιεν - Ζέτα: Μεγάλα installation που δύσκολα χωρούσαν στην οθόνη της 46άρας TV. Τα λάτρεψαν στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών, τα μίσησαν στα Κομμωτήρια Λίτσα (Ψυρρή -Μπουρνάζι - Κηφισιά).

Μπότες με επένδυση προβιά (φορέθηκαν μέχρι τέλη Ιουνίου): Ως γνωστόν, οι Έλληνες καταγόμαστε από τους Εσκιμώους.

Νεόπτωχο chic: Χαμηλότονο, μίνιμαλ, σε muted αποχρώσεις. Οι μεγάλες φιρμάτες τσάντες εξαφανίστηκαν (ή εκλάπησαν, απλώς). Στη θέση τους εμφανίστηκαν πλαστικές σακούλες λαϊκής ενώ τα αξεσουάρ έγιναν όλα χειροποίητα/πλεκτά/καουτσούκ/ψάθα. Προσοχή! Καμία σχέση με το neo-communist chic το οποίο (προβλέπουμε ότι) θα είναι το next big thing για το 2012.

Φούτερ κουκούλα - γάλα - φρατζόλα - νικορέτ: The next big thing που λέγαμε παραπάνω.

Η κομψότητα της Φιλανθρώπου: Αν είχατε μπροστά σας την Αντζελίνα Τζολί και ένα παιδάκι της Αφρικής, ποιον θα σώζατε πρώτο από την ασιτία;

Το κύρος της Πόπης: Η Πόπη όχι μόνο έκανε επιτυχία σε περίοδο ύφεσης, όχι μόνο ξέρει τι λέει και έχει total control, όχι μόνο καθιέρωσε τα στενά μονόχρωμα φορέματα σαν το σωστό πρωινό look, όχι μόνο έκανε διαφημίσεις για καλλυντικά, όχι μόνο είναι σύμβολο του σεξ στους μικρότερους, αλλά έχει και twitter.

Το κολιέ της Όλγας: Μακριά αλυσίδα Van Kleef με σχέδια λουλουδάκια, € 16.900. Φορέθηκε σε καθημερινή βάση και αγαπήθηκε απ’ όλο το κοινό, επειδή σημειολογικά σήμαινε πως «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία». Αφαιρέθηκε με μία μικρή, ανώδυνη επέμβαση στο τέλος της σεζόν.

Μαύρη Cayenne με ροζ γράμματα στο πλάι: …που γράφουν το όνομά σου. Την κυκλοφόρησε στην Κηφισιά η Τζούλια Αλεξανδράτου και έδωσε μία νέα διάσταση στον όρο «καρτ-βιζίτ».

Cocooning look: Βαμβακερές πιτζάμες, λαπωνέζικος σκούφος με αυτιά, ριγέ κάλτσες, παντόφλες Γκάρφιλντ, τυλιγμένοι με κουβέρτα fleece. Δεν είναι που σταματήσαμε να βγαίνουμε, είναι που το πετρέλαιο θέρμανσης στοιχίζει όσο και μια βραδιά στον Βοσκόπουλο.

Το look «Οικογενειακές Ιστορίες»: Μαλλί ξανθό καμένο (από τσιγαρίλα), μαύρες ρίζες, φουσκωτό, σατέν ροζ καπιτονέ μπουφάν, από μέσα αθλητική φόρμα, από κάτω μποτάκι ξεχάρβαλο. Είναι η κομπάρσα που παίζει σε όλες τις εκπομπές του Άλφα.

Το συνοικιακό shopping: Η αποκέντρωση άρχισε. Τα μαγαζιά των προαστίων έγιναν πιο φιλικά ή τέλος πάντων απέκτησαν χιούμορ. Μετά τις Ξινές Πωλήτριες, βρήκαμε στο Χαλάνδρι και κατάστημα «Χάρος: Τιμές θανάτου».

n

Η Σαπουντζάκη ζει: Η ακατανίκητη Ζωζώ φέτος πήρε πίσω τη θέση που της είχε κλέψει ο Ζαχαράτος, και ξαναέφερε στο προσκήνιο τόσα χιλιόμετρα λαμέ (και δεν σε νίκησα, καημέ), τα φτερά στρουθοκαμήλου, το πλούσιο πούπουλο και το μικρόφωνο- κοτόψειρα.

Μικρές Νάνα Μούσχουρη: Η σωστή hipster όχι μόνο φοράει τεράστια μυωπικά γυαλιά α-λα Νάνα Μούσχουρη, αλλά χαρίζει ένα ίδιο ζευγάρι και στο αγόρι της.

Greek gothic - παντού γαλαζοσκουροπράσινα μανό: Νύχια γυναίκας που έσκαβε με τα χέρια σε βάλτους, βρύα και λειχήνες.

Αγόρια λιπόσαρκα: …που τα παίρνει ο αέρας. Γειά σου, είμαι ο Βασανίζομαι. Θέλεις να κάνουμε παρέα;

Αγαπούλες, ΠΟΥΡΟ! Στα 90s το κρατούσαν οι μοντέλες στις βραδινές τους εξόδους με μεγαλοεκδότες. Τώρα φοριέται μασητό, στο ένα μάγουλο, σε απλές, καθημερινές στιγμές. Στο δρόμο, στο σούπερ-μάρκετ, στην καφετέρια, στη ΓΑΔΑ.

Η απελευθέρωση των πλούσιων καμπυλών: Φήμες ότι «έκλεισαν τα Bodyline».

Βάψιμο Γάμου: Γλυκιά μου, δεν είσαι πρωταγωνίστρια στο Καμπούκι, ούτε συμπεθέρα στο γάμο–και-μετά-όλοι-στα-μπουζούκια. Είσαι η tv hostess και βγήκες να μου πεις τις ειδήσεις, ότι καταρρέει η οικονομία της Ευρώπης.

Gaga a la Greque: Η μόνη που κατέκτησε πρώτη το δικαίωμα να μιμείται την Γκάγκα επί πίστας, είναι η Τάμτα. Όλες οι υπόλοιπες έμοιαζαν απλώς σαν να φοράνε το δέκτη της Ντιγκέα στο κεφάλι.

Το κεραμιδί του Μπερλουσκόνι: Βάση τερακότα σε χρώμα καστανόχωμα Σπάτων με καρεκλοκομοδινί μαλλί και δόντι λευκή μαλτεζόπλακα με κρύσταλο σβαρόφσκι στον κυνόδοντα. Είναι το look του Άντρα-Αφέντη. Όσοι πρόσθεσαν και ένα λεοπάρ καπέλο, έκαναν το look του Άντρα-Lak.

Μούσια: Γέμισε το 6 D.o.g.s. αγόρια με γενειάδες σαν μουτζαχεντίν σε λάθος επανάσταση. Ούτε αρκούδα ούτε ελαφάκι. Ούτε μάγκας ούτε τρένο.

Casual chic: Επιτέλους η Αθήνα ντύνεται για να πάει στην Όπερα. Βέβαια, επειδή είναι σε απευθείας αναμετάδοση σε γιγαντο-οθόνη από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουν σαν σινεμά και επιτρέπουν λίγο casual στο look τους, για να σπάσει η χλίδα.

Pulp mania: Φέτος ήταν η χρονιά των Pulp. Τους ξανα-αγάπησαν όλοι. Παντού μοβ, λευκό και παντελόνια-σωλήνας. Επίσης όλοι έλεγαν ότι ξέρουν την Ελληνίδα για την οποία μιλάει ο Jarvis Cocker στο «Common People».

Πριγκίπισσες στον πάγο: Ντάνσινγκ σουζ, κρόσσια από κουρτίνες σαλονιού και παλιό ντε πιες μαγιό της θείας Μπέμπας. Καλά, τα σπας, μπιζουδάκι μου!

Cook look: Κουζίνες-διαστημόπλοια με σούπερ σκεύη σιλικόνης και μυστηριώδη, περίπλοκα αξεσουάρ. Αγαπημένα σας πιάτα: το κουβέρ και το ντελίβερι.

Βλαχο-Μπιγιονσέδες: Κορίτσια, ό,τι κουνιέται, φοριέται.

Jenny chic: Τελικά το Τελευταίο Top Model ήταν η Μπαλατσινού. Και συνεχίζει να είναι.

Wham-Bam-Big-Glam-Mama: H Έλενα Παπαρίζου διαμέσω Σπεράντζας.

Αλ Καντάφι Τσαντίρι Κελεμπία look: Γνωστό και ως Αραμπέσκ Νομάδα. Δεν είναι μόνο όλες αυτές οι glam ρόμπες που φορούσε ο μακαρίτης, είναι και το σκηνικό του Λαζόπουλου που δείχνει συνέχεια σαν καραβάνι σε μετακόμιση.

To look Παράνομη Καπνίστρια: Τουρτουρίζει στις εισόδους των κτιρίων με ζακέτα στους ώμους, κοιτάζοντας πάντα στο πλάι τους περαστικούς, καπνίζοντας τη γόπα των 2 λεπτών η μία. Για πιο extreme look, τονίστε τα δάχτυλα με κίτρινο-νικοτινί.

Η Ωραία Ποδηλάτισσα: Ισοθερμικά κολάν, φωσφοριζέ επιγονατίδες, κράνη-ανάποδη φρουτιέρα, φωτάκια ledάκια, κέφι, οικολογική συνείδηση. Αν δεν κυκλοφορούσε και ανάποδα στους μονόδρομους, θα ήταν η Γυναίκα της Χρονιάς.

Πυξ-Λαξ looks: Πέρσι ήταν η μελαγχολία το νέο πανκ. Φέτος ήταν η πίκρα.

Πλεκτά do-it-yourself: Μπορεί να πεινάσουμε αλλά θα φοράμε όλοι ωραιότατα ζακάρ πουλόβερ φτιαγμένα στο χέρι.

Après-Syntagma: Πούδρα στο πρόσωπο για να κλείνουν οι πόροι και τζελ Riopan γύρω από τα μάτια (είναι και πόσιμο), για προστασία από τα δακρυγόνα. Αγόρια -κορίτσια total look.

Normal
0

Fashion bloggers save the world: Οι καινούργιες θεές και θεοί του styling. Υπέροχο γούστο, άψογη ενημέρωση, γνώση της urban κουλτούρας, εξαίρετο χιούμορ. Πρόσωπα μυθικά. Κανείς δεν τους έχει δει από κοντά.

Φράου Καγκελάριος: Η Κεντροευρωπαία φασιονίστα φοράει σακάκι από βελούδο με το πέλος σε κλίση βορειοδυτικής κατεύθυνσης. Κατά προτίμηση μαζί με την κρεμάστρα.

Η Amy ζει: Όσο πιο ψηλός και μαύρος ο κότσος, τόσο πιο μεγάλη η κατάθλιψη. Καταναλώστε υπεύθυνα.

Weird cinema look: Όλοι θα θέλαμε να μοιάζουμε με την Αντριάν Λαμπέντ στο «Attenberg», αλλά ακόμα δεν ξέρουμε πώς. Οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Καλή χρονιά, αγαπούλες!

Φωτό: «Club Allegro Fortissimo, Paris, 1990» του William Klein.

H Galerie Le Reverbere της Λιόν γιορτάζει την 30ή επέτειό της και την 20χρονη συνεργασία της με το μεγάλο Αμερικανό φωτογράφο και κινηματογραφιστή William Klein, με μια έκθεση προς τιμήν του. Δέκα συλλέκτες, από τους πιο πιστούς της γκαλερί, δάνεισαν από πέντε φωτογραφίες του Klein ο καθένας, δημιουργώντας την «ιδανική» συλλογή.

«KLEIN + 10 Συλλέκτες», Μπιενάλε Λιόν 2011 (μέχρι 31 Δεκεμβρίου)

-->