Αρχειο

Keep Walking Project #7

Ένας εφευρέτης και μια λαμπρή ιδέα για το κοινωνικό σύνολο.

Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Βρετανός Lawrence Kemball-Cook μίλησε στην ATHENS VOICE για την καινοτόμα εφαρμογή Pavegen και για τη συμμετοχή του στο «Keep Walking Project» του Johnnie Walker.

Τι είναι το Pavegen; Πρόκειται για ειδικές καινοτόμες πλάκες, οι οποίες μετατρέπουν την κινητική σε ηλεκτρική ενέργεια. Τοποθετούνται σε πολυσύχναστους πεζόδρομους, εμπορικά κέντρα. Αυτή η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδότηση φαναριών κυκλοφορίας, για τα φώτα στους δρόμους, και πιο μεγάλες εγκαταστάσεις, όπως σχολικές αίθουσες. Όπου υπάρχουν άνθρωποι, μπορούμε να συλλέξουμε ενέργεια. Κάθε πλάκα μπορεί να «παράγει» 2.1 watt ηλεκτρικής ενέργειας, είναι φτιαγμένα από 100% ανακυκλωμένα υλικά και ανοξείδωτο ατσάλι και ως εκ τούτου είναι ανθεκτικ'ες σε κάθε είδους καιρικό φαινόμενο, με αντοχή σε μεγάλες πιέσεις.

image

Ο στόχος; Είναι και θα είναι η αλλαγή της συλλογικής αντίληψης απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Να πείσουμε το κοινωνικό σύνολο ότι δεν χρειάζεται ν’ αλλάξει ριζικά συνήθειες για να εξοικονομεί ενέργεια. Μόνο το περπάτημα αρκεί. Ήταν μεγάλη η αμηχανία για την ανταπόκριση του κόσμου στην τεχνολογία μου. Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που τοποθετήσαμε το σύστημα σ’ ένα σχολείο. Ακόμα τα παιδιά δεν το έχουν βαρεθεί, χοροπηδούν σαν τρελά, παίζουν και παράγουν ενέργεια. Η πλάκα πεζοδρομίου Pavegen ξεχωρίζει από τις συμβατικές. Σου τραβάει την προσοχή και σε παρακινεί να συμμετάσχεις σε μια συλλογική δράση για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

«Keep Walking Project». Μια απίστευτη ευκαιρία. Αμέσως διαπιστώσαμε ότι το Johnnie Walker κι εμείς έχουμε μια κοινή αντίληψη των πραγμάτων. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από συλλογικές δράσεις μπορεί να αναδειχθεί η σημασία της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων δικτύων ενέργειας. Πολλοί άνθρωποι μαζί να περπατούν για να παράγουν ενέργεια. Είναι σχεδόν τέλειο, είναι σαν να εκπληρώνεται ένα όνειρό μας μέσα από τη συνεργασία με τον Johnnie Walker. Βήματα συλλογικά που κινούνται προς την κοινωνική πρόοδο.

image

Το Pavegen στην Αθήνα. Εάν το κοινό επιλέξει το δικό μας project θα θέλαμε πολύ να το εγκαταστήσουμε προσωρινά σε μια πολυσύχναστη πλατεία της πόλης. Μια πρώτη ιδέα είναι να εγκαταστήσουμε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα με 5 έως 10 πλάκες πεζοδρομίου. Θέλω να δω τους Έλληνες να παίζουν με το Pavegen. Και είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε την εφεύρεσή μας στην Αθήνα, γιατί όπως μαθαίνω είμαστε πρώτοι στην ψηφοφορία.