Αρχειο

Μια Μετέωρη Κυρία

Η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου γράφει στην A.V. για τη νέα της παράσταση

Δήμητρα Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αποφάσισα να ασχοληθώ μ’ εκείνο που στις μέρες μας απουσιάζει ή που στριμώχνεται σε κάποιο περιθώριο της ζωής μας κι αυτό δεν είναι άλλο από την ποίηση. Αυτόματα σχεδόν στράφηκα στην σημαντική ποίηση της Κικής Δημουλά, το εύρος της οποίας παρακολουθούσα ανέκαθεν εντατικά. Είχα την σπουδαία και καθοριστική τύχη να την γνωρίσω όταν ήμουν αρκετά μικρή και την αγαπώ μέσω της ποίησής της.

Έτσι άρχισε να σχηματίζεται μέσα μου η ιδέα μιας performance για μια γυναίκα ηθοποιό. Ιδανικά θα ήθελα να είναι μια performance με τη Ρούλα Πατεράκη και ευτυχώς δεν αναγκάστηκα σε «έκπτωση» μιας και η Ρούλα Πατεράκη, η δασκάλα μου, ήθελε και μπορούσε. Νομίζω πως η σύζευξη της ποίησης της Κικής Δημουλά με την υποκριτική ποιότητα της Ρούλας Πατεράκη είναι μια ευτυχής συγκυρία και πάντως σίγουρα είναι για μένα προσωπικά. H performance «Μια Μετέωρη Κυρία» διαμορφώνεται σταδιακά -και σε απόλυτη σχέση με το χώρο στον οποίο θα παρουσιαστεί-.

Είναι βασισμένη σε 12 ποιήματα τα οποία συγκροτούν μια δραματουργία που θέτει στο κέντρο της το γραπτό αποτύπωμα της ποίησης και η οποία οριοθετείται ανάμεσα σε μια άφιξη και μια αναχώρηση. ή καλύτερα σε μιαν αναχώρηση μόνο η οποία αναβάλλεται. για λίγο. Ο Άγγελος Μέντης έχει αναλάβει τη διαμόρφωση του σκηνικού χώρου και τα κοστούμια, η Έλενα Τοπαλίδου την επιμέλεια της κίνησης και ο Δημοσθένης Γρίβας την ηχητική εικόνα. Συμμετέχει ο Νίκος Μαυράκης.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 12, 13 και 14 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

-->