Αρχειο

Φαντάσου την πόλη

Μια πρωτότυπη έκθεση ιδεών και προτάσεων γίνεται στον Άγιο Δημήτριο

Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια πρωτότυπη έκθεση ιδεών και προτάσεων για τις κακοτεχνίες του αστικού τοπίου γίνεται στον Άγιο Δημήτριο με πρωτοβουλία του Imagine the City. Το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα project δίνει την πρωτοβουλία στον κάτοικο να πάψει να είναι θεατής των κακοτεχνιών γύρω του. Το Imagine the City σού λέει «υπόδειξέ μου τι θέλεις να αλλάξει κι εγώ θα βρω τους ειδικούς».

Πώς; Στο ίντερνετ στο www.imaginethecity.gr, το οποίο λειτουργεί ως κόμβος επικοινωνίας μεταξύ πολιτών και μελετητών εξειδικευμένων ειδικοτήτων. Οι πολίτες αναρτούν θέματα από αναξιοποίητα σημεία των αστικών τοπίων και οι μελετητές κάνουν λήψη των θεμάτων για την ανάπτυξη μελετών ανάπλασης. Τα θέματα αυτά, είναι δημόσια, όπως δρόμοι, πλατείες ή κτήρια κοινής ωφέλειας, ή ιδιωτικά με δημόσιο ενδιαφέρον, όπως η πρόσοψη μιας πολυκατοικίας.

Φιλοδοξία: «Οραματιζόμαστε τους κατοίκους των πόλεων να αναλαμβάνουν δράση, κοινοποιώντας τις ελλείψεις του αστικού τους τοπίου στην ιντερνετική πλατφόρμα . Τους μελετητές, στα πλαίσια των εργασιών τους, να διοχετεύουν την δημιουργικότητα τους σε προτάσεις ανάπλασης, τις οποίες θα δουν οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι των πόλεων που τις αφορούν. Το σύνολο των πολιτών να έρχεται σε επαφή με δημιουργικές προτάσεις ανάπλασης για την πόλη τους, να σχολιάζουν, να αξιολογούν, να επιλέγουν και τους αρμόδιους φορείς να εμπνέονται και να κινητοποιούνται, τόσο για την υλοποίηση έργων ανάπλασης, αλλά και για την αισθητική και λειτουργική αρτιότητα τους».

Άγιος Δημήτριος 2011: Μετά το πετυχημένο πείραμα της Χαλκίδας, το ‘Φαντάσου την Πόλη’ μεταφέρεται στον Άγιο Δημήτριο (Μπραχάμι). Στον εκθεσιακό χώρο του Δικτύου Εθελοντών Αγ. Δημητρίου θα παρουσιαστούν (04-13/11) αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές προτάσεις, οι οποίες αφορούν την περιοχή, προσκαλώντας κατοίκους και φορείς να φανταστούν το αστικό τους τοπίο. Στα πλαίσια της έκθεσης θα φιλοξενηθούν παράλληλες δράσεις όπως: διάλεξη με τους καθηγητές αρχιτεκτονικής, Δ. Παπαλεξόπουλου και Ε. Καλαφάτη με θέμα :α) Το σχολικό συγκρότημα της οδού Παπάγου το γνωστό ως «Στρογγυλό» και β) Η αρχιτεκτονική του Τάκη Ζενέτου (8/11/2011, 20.00) και συζήτηση μ’ αφορμή το βιβλίο του Σ. Κωνσταντινίδη «Ανοιχτές πόλεις» εκδ. ATHENS VOICE Books (9/11/2011, 20.00)

Info

Εκθεσιακός χώρος Δικτύου Εθελοντών Αγ.Δημητρίου (Ηπείρου 41, έναντι 6ου Δημοτικού σχολείου, Αγ.Δημήτριος)

Ώρες λειτουργίας: Δευτ. – Παρ. 10:00-14:00 και 16:00-21:00, Σαβ.-Κυρ. 10:00-22:00

Εγκαίνια: Σαβ.5 Νοεμβρίου στις 20:00. Η AV είναι χορηγός επικοινωνίας