Αρχειο

Μονόστηλα

Ο Τάκης Σκριβάνος ψάχνει τις πίσω σελίδες των εφημερίδων

Τάκης Σκριβάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συγκέντρωση τροφίμων

Παιδικά γάλατα (κουτιά) και τροφές, ρύζι, όσπρια, μακαρόνια και λάδι συγκεντρώνουν οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου, προκειμένου να τα δώσουν σε οικογένειες που έχουν άμεση ανάγκη. Οι ΓτΚ απηύθυναν έκκληση σε όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα, να ανταποκριθούν, σημειώνοντας πως η Ελλάδα τα τελευταία δυόμισι χρόνια αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. «Ζητάμε βασικά τρόφιμα για να φτιάξουμε οικογενειακά πακέτα, ώστε διακριτικά να μπορούν να τα παίρνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους διατηρώντας την αξιοπρέπειά τους χωρίς συσσίτια», είπε ο διευθυντής της οργάνωσης κ. Κανάκης. Πληροφορίες: Σαπφούς 12, 210 3213.150, www.mdmgreece.gr.

Η εβδομάδα του καρχαρία

Αν στη θάλασσα είχε τηλεοράσεις, οι καρχαρίες θα βλέπανε το έργο «Τα σαγόνια του ανθρώπου» και δεν θα κλείνανε μάτι από το φόβο τους. Στις 15 – 23 Οκτωβρίου ήτανε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα του Καρχαρία και, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2010 σημειώθηκαν 6 θανατηφόρες επιθέσεις καρχαριών εναντίον ανθρώπων, έναντι εκατομμυρίων επιθέσεων από άνθρωπο σε καρχαρία. Το WWF λέει στην ιστοσελίδα του (www.wwf.gr) ότι «παρά την κακή τους φήμη, οι καρχαρίες έχουν τεράστια οικολογική σημασία, καθώς βρίσκονται στην κορυφή του τροφικού πλέγματος των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και ως μεγάλοι θηρευτές παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιοποικιλότητα μιας περιοχής… Στη Μεσόγειο απαντώνται 47 είδη καρχαριών εκ των οποίων περίπου 35 ζουν και στα πελάγη μας. Ζουν κατά κύριο λόγο στις ανοιχτές θάλασσες, πολλοί από αυτούς όμως εισέρχονται συχνά και σε κλειστούς κόλπους (π.χ. Κορινθιακός, Παγασητικός, Σαρωνικός), με σκοπό κυρίως την αναπαραγωγή… Υπάρχουν στις θάλασσες της Γης εδώ και 360 εκατομμύρια χρόνια, σήμερα όμως κινδυνεύουν με εξαφάνιση».

Υπονόμευση των ΑΠΕ καταγγέλλει η Greenpeace

Τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον μοναδικό τομέα που σήμερα, εν μέσω κρίσης, μπορεί να προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, υπονομεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, λέει η Greenpeace. Στο σχέδιο, που είναι υπό διαβούλευση, ΑΠΕ μεσαίας ισχύος κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία με λιγνιτικούς σταθμούς έως 100MW και πετρελαϊκούς σταθμούς έως 200MW. «Με απλά λόγια» αναφέρει η οργάνωση, «αυτό σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω θεωρούνται το ίδιο επικίνδυνα για το περιβάλλον και χρειάζεται να περάσουν τις ίδιες περιβαλλοντικές διαδικασίες». Παράλληλα, και τα μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά άνω των 10MW, αιολικά άνω των 40MW κ.λπ.) κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία με: μεγάλους λιγνιτικούς σταθμούς (άνω των 100MW), μεγάλους πετρελαϊκούς σταθμούς (άνω των 200MW), ακόμα και... πυρηνικούς σταθμούς. «Προφανώς στο μυαλό κάποιων ένα φωτοβολταϊκό που δεν παράγει ρύπους και δεν αλλοιώνει μόνιμα τη γη είναι το ίδιο επικίνδυνο με ένα λιγνιτικό σταθμό που ευθύνεται για θανάτους πολιτών και ερημοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων της ελληνικής υπαίθρου» τονίζει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η «Κλίμακα» μάζεψε τα σκουπίδια

Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων – Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ) ευχαρίστησε με επιστολή της η μη κυβερνητική οργάνωση «Κλίμακα». Η ΠΟΕ – ΟΤΑ, τις ημέρες της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, επέτρεψε στα μέλη της «Κλίμακας» να μαζέψουν τα σκουπίδια που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τα οικοτροφεία της οργάνωσης (μονάδες αστέγων, ψυχικής υγείας κ.λπ.) και να τα μεταφέρουν στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων. Είχε προηγηθεί η σημείωση της οργάνωσης ότι ο τεράστιος όγκος σκουπιδιών αποτελεί για όλους απειλή δημόσιας υγείας, και πολύ περισσότερο για πληθυσμούς ευαίσθητους σε θέματα υγείας. www.klimaka.org.gr.

Υπόθεση Μανώλη Κυπραίου

Τον Ιούνιο του 2011 ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος κάλυπτε μια διαδήλωση, στο Σύνταγμα, ενάντια σε νέα μέτρα λιτότητας. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι ενώ έβγαζε φωτογραφίες αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε ειρηνικούς διαδηλωτές, ρωτήθηκε από τον επικεφαλής των ΜΑΤ «ποιος είναι» και απάντησε δημοσιογράφος, ο επικεφαλής τον έδειξε σε έναν άλλο αστυνομικό και αμέσως μετά μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης έσκασε μισό μέτρο μπροστά του. Έκτοτε ο Μανώλης Κυπραίος έχασε οριστικά την ακοή του και από τα δύο αφτιά. Το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστία καλεί τους πολίτες να στείλουν γράμμα προς τις ελληνικές αρχές, ζητώντας, μεταξύ άλλων, η ποινική έρευνα για την υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου να είναι άμεση, ενδελεχής, αμερόληπτη και αποτελεσματική και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης. Δες εδώ: https://www.amnesty.org.gr/manolis-kypraios-case-gr.