Αρχειο

Βρες τη στάση σου στο Google Transit

Συνεργασία ΟΑΣΑ με Google

Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επίσημη πρώτη της συνεργασίας του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών με την εταιρεία Google για την εξεύρεση της βέλτιστης διαδρομής με χρήση δημόσιων μέσων μεταφοράς (αρκεί να μην απεργούν).

Η έναρξη της ελληνικής πλατφόρμας του Google Transit παρέχει πληροφορίες για την μετακίνηση στην πόλη και περιλαμβάνει διαδρομές λεωφορείων, μετρό, ηλεκτρικού, τρόλεϊ, τραμ και προαστιακού.

Καθυστέρησε ένα μήνα. Ο ΟΑΣΑ είχε αρχικώς προαναγγείλει την έναρξη της εφαρμογής στις 21 Σεπτεμβρίου. «Σκοπός του Google Transit είναι η διευκόλυνση του επιβατικού κοινού στον προγραμματισμό των καθημερινών του μετακινήσεων με τα αστικά μέσα», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου και υπογραμμίζει, «η εφαρμογή δεν δημιούργησε κανένα επιπρόσθετο κόστος στον ΟΑΣΑ, καθώς αναπτύχθηκε εντελώς δωρεάν με τη συνεργασία των τμημάτων Πληροφορικής & Δρομολόγησης του Οργανισμού και τους μηχανικούς της Google».

Η δωρεάν υπηρεσία είναι προσβάσιμη από οποιονδήποτε υπολογιστή, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, netbook, tablet. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι σύνδεση στο internet. Η εφαρμογή είναι αξιόπιστη και γρήγορη με δυνατότητα διαρκούς αναβάθμισης.

Τι άλλο αλλάζει; Η Αθήνα γίνεται μέλος ενός διεθνούς δικτύου 471 πόλεων που έχουν ήδη ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πώς λειτουργεί; Ο χρήστης - επιβάτης μπορεί να χρησιμοποιεί την εφαρμογή και μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού (www.oasa.gr). Συμπληρώνει τις τοποθεσίες αναχώρησης-άφιξης ή και την ημερομηνία-ώρα μετακίνησης. Η εφαρμογή αυτομάτως υπολογίζει και παρουσιάζει τους βέλτιστους συνδυασμούς χρήσης Αστικών Μέσων Μεταφοράς.

Ο χρήστης μπορεί να επιλέγει την ιδανικότερη διαδρομή γι’ αυτόν, έχοντας πάντα εικόνα χρονικής διάρκειας μετακίνησης με το κάθε μέσο, απόστασης και διάρκειας περπατήματος προς κάποια στάση ή σταθμό καθώς και εικόνα συνολικού χρόνου μετακίνησης προς τον επιλεγμένο προορισμό. Μπορεί ακόμα να επιλέξει στάσεις λεωφορείων, τρόλεϊ, μετρό, τραμ, προαστιακού και να ενημερωθεί για τα διερχόμενα οχήματα - συρμούς.