Διαγωνισμός φωτογραφίας των Γιατρών του Κόσμου
«Ελλάδα, μια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση» είναι το θέμα της 1ης φωτογραφικής έκθεσης «Γιώργος Κοίλιαρης», που διοργανώνουν οι Γιατροί του Κόσμου. Η έκθεση, η οποία ονομάστηκε «Γιώργος Κοίλιαρης» στη μνήμη του δημοσιογράφου που σκοτώθηκε σε αποστολή στο Αφγανιστάν το 2008, έχει σκοπό να αναδείξει, μέσω της εικόνας, την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα, την οποία οι ΓτΚ παρομοιάζουν με αυτό που είχε περιγράψει πριν από 10 χρόνια ο Καναδός καθηγητής κοινωνιολογίας, Ντέιβιντ Τσιλ, στο βιβλίο του Νέα φτώχεια: «Τρομακτική ελεύθερη πτώση μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης χώρας, χωρίς αλεξίπτωτο και χωρίς προστατευτικό δίχτυ από κάτω». Στην έκθεση μπορούν να συμμετάσχουν μόνο επαγγελματίες φωτορεπόρτερ και φωτογράφοι, ενώ η προθεσμία για δήλωση συμμετοχής λήγει στις 31/10. Πληροφορίες στο www.mdmgreece.gr.
Πάμε πλατεία
Περισσότερες από 500 κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις του κόσμου έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου, ύστερα από κάλεσμα των Ισπανών «Αγανακτισμένων» απέναντι στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν τα κράτη. Στην Ελλάδα, η Λαϊκή Συνέλευση της πλατείας Συντάγματος καλεί σε ειρηνική συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα εκείνης της ημέρας στο Σύνταγμα, όπου θα ακολουθήσει συναυλία.
Το ΚΕΘΕΑ για το νέο νόμο
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ναρκωτικά «μπορεί να αποτελέσει ένα πλαίσιο για την καλύτερη αντιμετώπιση των εξαρτημένων από το σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, καθώς έχει διαμορφωθεί στη βάση της αρχής “θεραπεία και όχι εγκλεισμός”, σχολιάζει το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Αναφορικά με την αποποινικοποίηση, το ΚΕΘΕΑ «συμφωνεί ότι η χρήση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μέσω της φυλάκισης που ενισχύει τον κοινωνικό στιγματισμό και αναπαράγει το πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά, συμμερίζεται την άποψη ότι, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο της διάδοσης των ναρκωτικών, η νομοθεσία πρέπει να δίνει το μήνυμα της αποδοκιμασίας της χρήσης. Ενδεχομένως, η καθιέρωση ως πταισμάτων (ποινή έως τρεις μήνες που δεν οδηγεί σε φυλάκιση και δεν εγγράφεται στο ποινικό μητρώο) της προμήθειας και της κατοχής ναρκωτικών για προσωπική χρήση αφενός θα έστελνε το μήνυμα αυτό και αφετέρου θα διευκόλυνε τον έλεγχο της διακίνησης. Σε κάθε περίπτωση ο νομοθέτης πρέπει να προβλέψει μέτρα πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης, ώστε να αποτραπεί η διάδοση της χρήσης, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους». www.kethea.gr.
Η απολογία της «αυγοβόλου»
Σε 5μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε στις 10/10 η 33χρονη Μαρίνα Δημητριάδου, η οποία είχε «επιτεθεί» με δύο αυγά εναντίον του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, τον Σεπτέμβριο στο Ρέθυμνο. Μετά τη δίκη η κ. Δημητριάδου υποστήριξε ότι το δικαστήριο δεν της επέτρεψε να διαβάσει την απολογία που είχε ετοιμάσει και γι’ αυτό την ανάρτησε στο blog της. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ augobolos.blogspot.gr.
Ιντιφάντα
Με δύο προσαγωγές στο Α. Τ. Ακροπόλεως έληξε η διαμαρτυρία του Συλλόγου Ιντιφάντα, σε εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα, στις 11/10, παρουσία του Ισραηλινού πρέσβη Άριελ Μέκελ. «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Σταματήστε τα βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές», ήταν τα συνθήματα που πρόλαβαν να φωνάξουν τα μέλη της Ιντιφάντα, η οποία καλεί σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ. Θα το επιτρέψουμε;», στις 20/10, 19.30, στο κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου. Εισηγητές θα είναι οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης, ο Βαγγέλης Πισσίας από την Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου. www.intifada.gr.