- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι Frown tails σε κερνούν ρακή και μαθήματα σταυροβελονιάς
Το Remap 3 συνεχίζει το ταξίδι του στον Κεραμεικό
H Μαρία Βαρελά, η Μαριάννα Χριστοφή και η Κωνσταντία Βαφειάδου είναι οι Frown Tails. Η ομάδα τους (frowntails.com) δραστηριοποιείται στον Κεραμεικό διοργανώνοντας εκδηλώσεις interactive media art, περφόρμανς και καλλιτεχνικά εργαστήρια με καινοτόμο χαρακτήρα. Και φυσικά παίρνουν και αυτές μέρος στο Remap 3 γι’ αυτό και τους ζητήσαμε όλες τις λεπτομέρειες για τα εργαστήρια που διοργανώνουν αλλά και την γνώμη τους για την γειτονιά του Κεραμεικού.
Σημειώστε ότι σήμερα, 22/9 στις 20:30 παρουσιάζουν μια περφόρμανς εμπνευσμένη από την καθημερινότητα και στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στο σώμα, τον χώρο και τον χρόνο. Την Κυριακή 24/9 διοργανώνουν το διαδικτυακό ‘Nauru Project’ με θέμα το νησί Ναουρού, το υπο-πτώχευση μικρότερο νησί-κράτος στον κόσμο. Την ίδια μέρα στις 18:00 η κυρία Ελένη από τον Κεραμεικό θα διδάξει στον κόσμο τα καλά κρυμμένα μυστικά της σταυροβελονιάς και του κομπλέν στο κέντημα (είσοδος ελεύθερη). Επίσης, σήμερα κι αύριο από τις 17:30 μέχρι τις 19:30 και την Κυριακή 24/9, 17:30-20:30 οι Frowntails θα σερβίρουν στο εργαστήριό τους στο Κεραμεικό στην Παραμυθιάς 6 φυσικούς χυμούς, γλυκά του κουταλιού και πολύ ρακή.
Πως επιλέξατε τους κύκλους εργαστηρίων;
Μας ενδιέφερε να καλύψουμε το κενό πουότι υπάρχει στα ελληνικά φεστιβάλ ως προς την άμεση εμπλοκή του θεατή στην καλλιτεχνική παραγωγή. Ο πρώτος κύκλος έχει να κάνει με διαφορετικές εφαρμογές της τεχνολογίας στην τέχνη και καλούμε έναν media artist να ηγηθεί ένα εργαστήριο κάθε εβδομάδα, με σκοπό ένα συμμετοχικό πρότζεκτ. Από την άλλη , το Remap πραγματοποιείται σε μια πολυπολιτισμική γειτονιά. Δε μπορούμε να παραβλέψουμε τους κατοίκους σε ένα τέτοιο θεσμό, ανοίγοντας ένα παράθυρο σε ό,τι αυτοί μπορούν να προσφέρουν. Πάνω σε αυτήν την ιδέα γεννήθηκε το παιδικό εργαστήριο «Η Γειτονιά μου» και το «Μάθε Τέχνη κι Άσ’ τηνα».
Τι ευελπιστείτε να προκύψει;
Τα περισσότερα workshop στην Ελλάδα τείνουν να έχουν διδακτικό χαρακτήρα ή να συμβαίνουν σε ακαδημαϊκό πλαίσιο. Η δική μας προσπάθεια είναι να συν-δημιουργήσουμε με όσους έχουν ιδέες και ανεξαρτήτως της κατάρτισής τους ενδιαφέροντα πρότζεκτς που συνδέουν το σύγχρονο κοινό με την τέχνη, την τεχνολογία και την κοινότητα.
Ποια είναι το στίγμα σας σε αυτή την γειτονιά;
Ο Κεραμεικός έχει υποστεί πολλές αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να παρατηρείται ένα «μούδιασμα». Μας ενδιαφέρει να αποτρέψουμε την νωχελικότητα και την παραίτηση, συμπεριλαμβάνοντας κοινωνικά αποκλεισμένους κατοίκους.
Ποια είναι τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να γίνουν για να αλλάξει η εικόνα του Κεραμεικού προς το καλύτερο;
Θα ήταν ωραίο να δούμε τον κόσμο να βγαίνει έξω, να γνωρίζεται καλύτερα, να αναλαμβάνει δράση και να μη φοβάται. Η γειτονιά έχει γίνει το σπίτι πολλών καλλιτεχνών και εικαστικών χώρων. Είναι σημαντικό να μην συμπεριφέρονται μόνο ως επισκέπτες αλλά να αναπτύξουν διάλογο με την κοινότητα.