Αρχειο

Αυτή είναι η νικήτρια του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2011

Η κριτική επιτροπή κατέληξε στο νικητή των € 10.000.

Δήμητρα Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Κατόπιν προσεκτικής μελέτης και μακράς συζήτησης, το φετινό Βραβείο ΔΕΣΤΕ απονέμεται στην Αναστασία Δούκα για το συνολικό έργο της. Τα γλυπτά και οι εγκαταστάσεις της αντλούν στοιχεία από πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής, των βιομηχανικών προϊόντων και κάθε μοντέλου γνώσης ή αναμετάδοσης πληροφορίας, τα οποία αναπτύσσει εκ νέου αποκαλύπτοντας ανεξαρτησία πνεύματος».

n

Η Αναστασία Δούκα έπαιξε και κέρδισε. Για το φετινό βραβείο η νεαρή εικαστικός διαγωνίστηκε μαζί με τους: Γιάννη Βαρελά, Ειρήνη Μίγα, Αλεξάνδρα Μπαχζετσή, Ευτύχη Πατσουράκη και Θεόδωρο Σταματόγιαννη.

Γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα κι ανάμεσα στις περγαμηνές της είναι το πτυχίο από την ΑΣ.Κ.Τ (εργαστήριο Γιώργου Λάππα), το μεταπτυχιακό στις «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» στην ίδια σχολή και δύο υποτροφίες (από το ίδρυμα Ωνάση και το Ίδρυμα Μιχελή). Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στην Loraini Alimantiri Gazonrouge και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές-στο Βερολίνο, στη Μπιενάλε της Αθήνας, στο Ρέκιαβικ, την Λευκωσία, την Art Athin κ.α

Το έργο με το οποίο συμμετείχε, το ‘Lazy Suzan Not’ (2011) «διαβάζεται» ως ένα μνημείο της προσπάθειας, μόνιμης ή προσωρινής, όταν όλο το σώμα του τυχοδιώκτη εργάζεται πυρετωδώς για ν’ αντλήσει χρυσό από το εσωτερικό της γης. Πρόκειται για μία σκηνοθετημένη φέτα πλατφόρμας πετρελαίου όπου τα πράγματα τέμνονται χιαστί και κυκλώνονται. Νιπτήρες πατάνε σε σωληνώσεις και ξεβράζουν το νερό.

* Η έκθεση των φετινών υποψηφίων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα διαρκέσει ως τις 30/10