Αρχειο

Σταρ Τρεκ ετών 45

Τα εξωφρενικά γκάτζετ που έγιναν πραγματικότητα

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16081-43183.jpg

Στις 6 Σεπτεμβρίου πριν από 45 χρόνια στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC η «Ενωμένη Ομοσπονδία Πλανητών» ξεκινάει το πρώτο της ταξίδι με το διαστημικό σκάφος, Enterprise. Το ταξίδι ολοκληρώθηκε μετά από έξι τηλεοπτικές σεζόν και 11 κινηματογραφικές παραγωγές.

Μπορεί ακόμα να απέχουμε από το να κάνουμε παρέα με Βουλκάνιους, όπως ο Δρ. Σποκ και με ανδροειδή όπως ο Ντέιτα. Ωστόσο, κάποιες από τις τεχνολογικές πρωτοπορίες του στόλου έπαψαν σήμερα να φαντάζουν τόσο φουτουριστικές. Για τα 45α της σειράς οι φανατικοί Trekkies έψαξαν επεισόδιο προς επεισόδιο για να εντοπίσουν όλα τα τεχνολογικά γκάτζετ του στόλου που σήμερα δεν βρίσκονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Κινητό τύπου flip: Στις αποστολές εκτός διαστημικού πλοίου το πλήρωμα του «Σταρ Τρεκ» επικοινωνεί με φορητά επικοινωνιακά συστήματα τύπου walkie talkie. Η ομοιότητα με τα κινητά τύπου flip βγάζει μάτια. Εξ ου και το 1996 η Motorola ονόμασε την πρώτη της flip συσκευή «StarTac». Στο βίντεο Κάπτεν Κερκ και Δρ. Σποκ επικοινωνούν με...κινητό

PADDs όπως iPad: Στο «Σταρ Τρεκ: Η επόμενη γενιά» το πλήρωμα χρησιμοποιεί πολύ συχνά τις συσκευές PADDS (Personal Access Display Devices). Σε πολύ ελεύθερη απόδοση: ΠΟΔ (Προσωπική Οθόνη Δεδομένων). Ό,τι πιο κοντινό στους σημερινούς tablet υπολογιστές

Tricorder: φορητές συσκευές για ανάλυση δεδομένων, σκανάρισμα αισθητήρων και ηχογράφηση δεδομένων. Η εταιρεία Vital Technologies αναπαρήγαγε την ίδια συσκευή στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και την ονόμασε TR-107 Mark 1. Πιστό στο μυθοπλαστικό του αδελφάκι το TR-107 Mark1 λειτουργούσε ως μετρητής ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, θερμόμετρο, βαρόμετρο και φωτομετρητής.

Περισσότερα γκάτζετ έχει συγκεντρώσει η σελίδα Marshable

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ