Αρχειο

Ρεκόρ Γκίνες 2012: Χάνεις το μέτρο

Ήρθε στα βιβλιοπωλεία του κόσμου

Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η εγκυκλοπαίδεια του ακραίου, το σοκαριστικού, του υπερθετικού βαθμού και της μεγεθυσμένης πραγματικότητας κυκλοφορεί με νέα και παλιά ρεκόρ αλλά και μια πρωτοφανή καινοτομία για τους κατόχους του βιβλίου.

Πηγαίνοντας στην διεύθυνση www.guinessworldrecords.com και αν έχεις webcam και το βιβλίο στο χέρι θα δεις να ζωντανεύουν εντυπωσιακά βίντεο από τις σελίδες του. Κι αυτό γίνεται διότι το βιβλίο των ρεκόρ είναι εξοπλισμένο με τη νέα τεχνολογία αναγνώρισης εικόνων.

Μαζί με τα καταπληκτικά βίντεο το βιβλίο περιλαμβάνει έως και 1000 νέα και κλασικά ρεκόρ από όλο τον κόσμο.

Διαλέξαμε μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά ρεκόρ που κατερρίφθησαν μέσα στο 2011.

Ο Συλλέκτης ή αλλιώς ο «κύριος κινηματογραφική μηχανή» είναι Έλληνας. Ο Χρήστος Ψαθάς ξεκίνησε από μαθητής και φέτος στις 29 Ιουλίου έγινε ο μεγαλύτερος συλλέκτης παλιών και σπάνιων μηχανών προβολής στον κόσμο. Το ιδιωτικό του μουσείο αριθμεί πλέον 1919 κινηματογραφικές μηχανές και δε σκοπεύει να σταματήσει εδώ. Η Σάντρα Οντέτ – Κυπριωτάκη είχε εντοπίσει τον Χρήστο Ψαθά πριν μπει στο βιβλίο των ρεκόρ.

Εις υγείαν με 56,25 λίτρα αφρώδους οίνου. Στις 6 Αυγούστου το οινοποιείο Agrofirm Zolotaia Balka Ltd της Ουκρανίας γέμισε το μεγαλύτερο κρασοπότηρο (ύψος 1,34 μ, 54 εκ. βάση και 42 εκ πλάτος) με 56,25 λίτρα αφρώδους οίνου, όσο, δηλαδή 75 μπουκάλια χωρητικότητας 70cl.

Το ποτήρι είναι χειροποίητο και φτιάχτηκε μέσα σε τρεις ημέρες από την ομάδα του ARTglass στο Κίεβο.

Το τυχερό «21»: είναι ο τίτλος του άλμπουμ που οδήγησε τη νεαρή τραγουδίστρία Adele στην επιτυχία και στα ρεκόρ. Η Adele κατόρθωσε με το άλμπουμ “21” να γίνει η πρώτη σόλο τραγουδίστρια που βρέθηκε στο νούμερο 1 των βρετανικών charts τις περισσότερες συνεχόμενες εβδομάδες (11) και τις περισσότερες εβδομάδες σε σύνολο (21). Ακόμη, έγινε η πρώτη τραγουδίστρια που είχε δύο singles και δύο άλμπουμ ταυτόχρονα στο βρετανικό top 5. Οι μόνοι που είχαν κατορθώσει κάτι παρόμοιο ήταν οι Beatles το 1963. Άλλες πρωτιές καλλιτεχνών:

Black Eyed Peas: το τραγούδι "I Gotta Feeling" κυκλοφόρησε μόνο στο ίντερνετ και το κατέβασαν με την μία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες.

Rihanna: Η μόνη που έχει κατακτήσει το νούμερο 1 των βρετανικών charts για πέντε συνεχόμενα χρόνια (2007-2011). Την ξεπερνούν μόνο ο βασιλιάς Έλβις και τα Σκαθάρια.

The Chelsea Pensioners: μέσος όρος ηλικίας 78 ετών. Είναι παλαιότερη χορωδία αρρένων με καινούργιο άλμπουμ. Ο τίτλος του είναι Men in Scarlet (σε ελεύθερη απόδοση: Άντρες στα Κόκκινα).

U2: για την πιο προσοδοφόρα περιοδεία. Το 360° Tour έφερε στο ταμείο του συγκροτήματος 341 εκατομμύρια δολάρια. Κι ας είχαν φωνάξει στην Αθήνα «Είμαστε όλοι Έλληνες». Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχαν οι Rolling Stones με 226 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της περιοδείας «A Bigger Bang».

Έσκισαν στην τηλεόραση: Το βασιλικό ζεύγος Κέιτ και Γουίλιαμ με τα περισσότερα live streams για μία εκδήλωση. Και ο δύστροπος Dr. House, Hugh Laurie είναι πιο δημοφιλής τηλεοπτικός πρωταγωνιστής στον κόσμο με 88 εκατομμύρια ανθρώπους σε 66 χώρες να μην χάνουν επεισόδιο. Το House πέταξε έξω από τα ρεκόρ Γκίνες το CSI: Miami.

Νουγκά από την Σικελία: στο αρχαιολογικό χώρο του Ακριτζέντο στη Σικελία οι ζαχαροπλάστες της περιοχής έφτιαξαν το μεγαλύτερο νουγκά στον κόσμο. Δες το σε βίντεο.

Η ιστορία των ρεκόρ: Ο θεσμός καθιερώθηκε το 1955 στη Βρετανία. Η πρώτη έκδοση «Guinness Book of Records» ήταν επί της ουσίας ένα εργαλείο μάρκετινγκ για την προώθηση της ομώνυμης ιρλανδέζικης μαύρης μπύρας. Για αυτό η διανομή του βιβλίου γινόταν μόνο στους ιδιοκτήτες παμπ. Σήμερα η εγκυκλοπαίδεια των άκρων είναι η πιο δημοφιλής έκδοση με 120 εκατομμύρια πωλήσεις σε 100 χώρες (χωρίς να υπολογίζονται οι πωλήσεις της Βίβλου και του Κορανίου). Έχασε σε δημοτικότητα με την εμφάνιση του wikipedia.