Αρχειο

Ένας αστροναύτης στον πλανήτη Αθήνα

Ο James Newman προσεδαφίζεται στο Πλανητάριο (που αλλού;)

Δήμητρα Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις αρχές Μαρτίου του 2002 ο αστροναύτης της NASA James Newman επιβιβάστηκε μαζί με έξι συναδέλφους του στο διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια». Η αποστολή τους στο αχανές διάστημα ήταν να επιδιορθώσουν το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» για τέταρτη φορά.

Αφού έκαναν πέντε διαφορετικούς περίπατους και αντικατέστησαν τις ηλιακές κυψελίδες του Χαμπλ τοποθέτησαν στο τηλεσκόπιο και μια πιο σύγχρονη φωτογραφική μηχανή ACS - στην ουσία «πρόκειται» για τρεις μηχανές σε μία, η οποία μας έχει προσφέρει πολύ καλύτερες και μεγαλύτερης ευκρίνειας φωτογραφίες του Σύμπαντος, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του Χαμπλ κατά δέκα φορές.

Σε μια εβδομάδα από τώρα (στις 19/9 στις 19:30) ο άνθρωπος που βγήκε σε αποστολή στο διάστημα τέσσερις φορές (με το Discovery το 1993, με το Endeavour το 1995 και το 1998 και με το Columbia το 2002), παρέμεινε συνολικά 43 ημέρες στο Διάστημα, πραγματοποίησε 6 διαστημικούς περιπάτους συνολικής διάρκειας 43 ωρών και 13 λεπτών θα…προσεδαφιστεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου για μια ομιλία (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά) με τίτλο «Aναμνήσεις ενός Αστροναύτη: Στοχασμοί για τις Επανδρωμένες Πτήσεις στο Διάστημα»

Η εμπειρία του Dr. Newman (σήμερα καθηγητής Διαστημικών Συστημάτων) από τις αποστολές στις οποίες έλαβε μέρος έχει αλλάξει κατά πολύ την αντίληψη μας για το Σύμπαν. Οπότε, κάτι θα βρεις να τον ρωτήσεις.

Την ερώτηση: «κύριε Newman μήπως μπορείτε να μας εκτοξεύσετε σε ένα φιλικό σημείο στο διάστημα για να αρχίσουμε εκεί τη ζωή μας από την αρχή» θα την κάνουμε εμείς, βρες μια άλλη.

Info: Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται την ημέρα της εκδήλωσης, από τις 18:30. Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο.