Αρχειο

NYC: In memoriam

Το λεξικό των αλλαγών 10 χρόνια μετά το μεγαλύτερο γεγονός του 21ου αιώνα

Λένα Χουρμούζη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το λεξικό των αλλαγών 10 χρόνια μετά το μεγαλύτερο γεγονός του 21ου αιώνα

Απαγορευμένα: Οτιδήποτε υγρό πάνω από 100ml δεν μπαίνει στη χειραποσκευή. Υγρά προϊόντα θεωρούνται ακόμη και απλά προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως: νερό, ποτά και αναψυκτικά, ζελέ, κρέμες, αλοιφές, κόλλα, λοσιόν, αρώματα, σαμπουάν, λακ μαλλιών, μάσκαρα, λιπ-γκλος, οδοντόπαστα, αποσμητικό σε υγρή μορφή ή σπρέι, αφρός ξυρίσματος, σπρέι, υγρό φακών επαφής, μέλι, μαρμελάδα, λάδι κ.α. Δεν θεωρούνται υγρά προϊόντα: οι πούδρες, τα ρουζ, τα κραγιόν σε στερεά μορφή, τα σκληρά τυριά, το ταλκ. Δεν θα έχετε πρόβλημα με τα αντικείμενα αυτά στις χειραποσκευές σας.

Αποτέλεσμα: Μετά την 11/09 οι πωλήσεις των duty free έπεσαν κατακόρυφα.

Αστόρια: «Malaka xtipisan ta Didima», τηλεφωνική συνομιλία ομογενών από το Μπρούκλιν.

Αυτολογοκρισία: αμερικανικά συγκροτήματα άλλαξαν τίτλους τραγουδιών ή στίχους γιατί θύμιζαν ή παρέπεμπαν στα γεγονότα. Όπως το «New York City Cops, they ain’t too smart» των The Strokes και ο Jimmy Eat World άλλαξε τον τίτλο του τρίτου του άλμπουμ «Bleed American».

Βαλίτσες ποτέ μόνες: «Don’t leave your luggage unattended». Ηχητικό μήνυμα που ακούγεται σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια, μετρό και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ευρώπης. Αν κάνεις το λάθος να αφήσεις τη βαλίτσα σου μόνη, θα τύχει ελεγχόμενης έκρηξης και τα ρούχα θα γίνουν κάρβουνο.

Διαβατήρια: Από το 2006 η έκδοση των διαβατηρίων πέρασε στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ουρές σχηματίζονταν από τα ξημερώματα στα αστυνομικά τμήματα. Άλλαξε τελείως η φωτογραφία. Οι φωτογράφοι χρειάστηκαν ειδικά σεμινάρια για να εξοικειωθούν με τις νέες προδιαγραφές. Όπως:

Διαστάσεις φωτογραφίας στα 40mm X 60mm (τεράστιο κεφάλι). Εμφάνιση με χημικό τρόπο σε φωτογραφικό χαρτί υψηλής ποιότητας και όχι σε κοινό χαρτί με κοινούς εκτυπωτές (σα να πέρασες από photoshop).

Ενσωματωμένοι Δημοσιογράφοι (embedded): οι πολεμικοί ανταποκριτές του 21ου αιώνα. Δημοσιογράφοι στο πεδίο των μαχών – εγκεκριμένοι από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Θεωρίες συνωμοσίας: Το κλασικό: για όλα φταίει το εβραϊκό λόμπι. Προέκυψαν, μάλιστα, ομάδες συνωμοσιολόγων. Όπως οι «Μελετητές της 11ης Σεπτεμβρίου - Αλήθεια και Δικαιοσύνη» και οι «Αρχιτέκτονες και Μηχανικοί για την 11η Σεπτεμβρίου Αλήθεια». Από τις πιο γνωστές θεωρίες είναι ότι

- Το Πεντάγωνο επλήγη από αμερικανικό πύραυλο και όχι από πτήση της American Airlines.

- Η πτήση 93 της United Airlines δεν συνετρίβη σε έδαφος της Πενσυλβάνια, αλλά κατερρίφθη από πολεμικό αεροσκάφος.

- Οι φωτογραφίες του αεροπλάνου που προσέκρουσε στο αμερικανικό Πεντάγωνο, φαίνονται επεξεργασμένες, με απουσία καθισμάτων επιβατών.

- Απουσία πολλών στελεχών της εβραϊκής κοινότητας από τα γραφεία τους στους Δίδυμους Πύργους.

Μπιν Λάντεν: Έγινε σύνθημα στα ελληνικά γήπεδα «Βρε Μπιν Λάντεν τι να κάνω που δεν ξέρω να οδηγώ αεροπλάνο…». Έμπνευση οπαδών της ΑΕΚ.

Πολιτικοποιημένο Χόλιγουντ: Γυρίστηκαν, γυρίζονται και θα γυριστούν πολλές κινηματογραφικές ταινίες με θέμα τις δολοφονικές επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον. Κάτι σαν τον δικό μας εμφύλιο.

Μερικές από τις ταινίες είναι:

«Zeitgeist» (Το πνεύμα της εποχής, 2007) διαδικτυακή ταινία, ένα patchwork όλων των συνωμοσιών που έχουν κατά καιρούς γραφτεί για την 11η Σεπτεμβρίου.

«Πτήση 93» του Πολ Γκρίνγρας. Ανατριχιαστικά ρεαλιστική, ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση της τέταρτης πτήσης που κατέπεσε στην Πενσυλβάνια.

«Δίδυμοι Πύργοι» του Όλιβερ Στόουν. Μια ακόμα ευκαιρία να δείξει πόσο ήρωας είναι ο Νίκολας Κέιτζ.

«Μέρες Σεπτεμβρίου» του Σαντιάγο Αμιγορένα. Ταινία με κατασκόπους, λίγες ημέρες πριν από τις επιθέσεις.

«Οι πυροσβέστες της Νέας Υόρκης» του Τζιμ Σίμπσον. Μεταφορά στον κινηματογράφο πετυχημένης θεατρικής παράστασης με τον ομώνυμο τίτλο.

«Φαρενάιτ 9/11» του Μάικλ Μουρ. Απολαυστικός, καυστικός, ο εφιάλτης του Μπους του νεώτερου.

Επίσης ξαναγυρίστηκαν σκηνές παλιότερων ταινιών και τηλεοπτικών σειρών για να φύγουν από τα πλάνα οι Δίδυμοι. Οι Αμερικανοί δεν πρέπει με τίποτα να ξαναζούν τις μέρες του Σεπτέμβρη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα νεοϋορκέζικης σειράς που αφαίρεσε τους Δίδυμους είναι το Friends και το "The City of New York vs. Homer Simpson," επεισόδιο της ομώνυμης σειράς κινουμένων σχεδίων. Οι Δίδυμοι έμειναν στο Sex & The City.

Σημείο Μηδέν: Έκφραση για την απόλυτη καταστροφή. Και στο βίντεο, ο έξαλλος, θυμωμένος, αρπαγμένος Έντουαρτ Νόρτον από την ταινία «25η ώρα».

«Σοκ και Δέος»: Έγινε ένας από τους αγαπημένους τίτλους στα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου. Κολλάει σε όλες τις θεματικές ενότητες παίζει τώρα πολύ με τα οικονομικά μέτρα.

Ταλεμπάν: Κάποιοι τους προφέρουν και τους γράφουν Ταλιμπάν. Ποιοι είναι; Μαθητές του κορανίου, οι οποίοι ερμηνεύουν με τον πλέον αυστηρό τρόπο τη Σαρία, τον ισλαμικό ιερό νόμο, και στηρίζουν την «ισλαμική επανάσταση» του Αφγανιστάν. Ιδρύθηκαν το 1994 και φυσικά χαίρουν της υποστήριξης της ισλαμικής οργάνωσης, Αλ Κάιντα.

Ύποπτος στο Αεροδρόμιο: αν φέρεις γενειάδα (εξαιρούνται ιερείς και μοναχοί) και φοράς παλαιστινιακό φουλάρι. Ύποπτη και η μαυροντυμένη γιαγιά με το τσεμπέρι.

Φαινόμενο 11: Αριθμητικές πράξεις, υπολογισμοί θεωρίες και συμπτώσεις «Ημερομηνία επίθεσης: 9/11 δηλαδή: 9 + 1 + 1 = 11. Η 11η Σεπτεμβρίου είναι η 254η μέρα του χρόνου: 2+5+4 = 11. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου μένουν 111 μέρες για το τέλος του χρόνου. Δίδυμοι Πύργοι - δίπλα δίπλα φαίνονται σαν τον αριθμό 11.Το πρώτο αεροπλάνο που χτύπησε τους πύργους ήταν η Πτήση 11 από τις American Airlines ή AA - A=το πρώτο γράμμα της αλφαβήτου οπότε ξανά έχουμε 11:11. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι 11η που προστέθηκε στην ένωση. Το Afghanistan (Αφγανιστάν) έχει 11 γράμματα. Το ίδιο και το Πεντάγωνο (The Pentagon) Πτήση 11 και 92 επιβαίνοντες, δηλαδή: - 9 + 2 = 11. Πτήση 77 και 65 επιβαίνοντες - 6 + 5 = 11. Ο ταχυδρομικός κώδικας για τη Νέα Υόρκη είναι 10001».

Φάρσες: Με άνθρακα. Σε γραφεία πολυεθνικών εταιρειών καταφθάνουν «απειλητικές επιστολές με τη λευκή σκόνη».(συνήθως ταλκ ή άχνη ζάχαρη) Το μικρόβιο του άνθρακα εισέρχεται στον οργανισμό από την επιδερμίδα, τον γαστρεντερικό σωλήνα και τους πνεύμονες. Η εισπνοή σπόρων προκαλεί βαριά πνευμονική λοίμωξη και οδηγεί σχεδόν πάντα στον θάνατο.

DIY σύμπτωση: Πληκτρολόγησε στο word Q33NY. Είναι ο αριθμός του πρώτου αεροπλάνου που έπεσε στους Δίδυμους Πύργους. Επισήμανε το και άλλαξε τη γραμματοσειρά σε windings και το μέγεθος 48.

CCTV: Κάμερες παρακολούθησης παντού.



 Ήταν εκεί

n

Νίκη Γουρζουλίδου Τότε φοιτήτρια μουσικολογίας στη Νέα Υόρκη, σήμερα ντράμερ των Blues Wire : «Όταν την επόμενη μέρα πήγα στο "σημείο 0" νόμιζα ότι βρισκόμουν σε άλλη πόλη. Είχε χαθεί αυτή η μοναδική ενέργεια που έχει το Μανχάταν και ήταν όλα παγωμένα. Οι άνθρωποι μιλούσαν χαμηλόφωνα. Τα αυτοκίνητα αθόρυβα. Το απόλυτο πένθος. Αρρώστησα από το σύννεφο σκόνης που υπήρχε παντού. Ήμουν άρρωστη στο κρεβάτι με φοβερούς εφιάλτες. Έβλεπα ότι βρισκόμουν στο αεροπλάνο ενώ άλλες φορές ονειρευόμουν ότι το αεροπλάνο έπεφτε πάνω μου».