Αρχειο

Ποιος είναι ο Dunny ?

Κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους της Αθήνας

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15761-42688.jpg

Ο Dunny είναι ένα pop-art ειδώλιο από βυνίλιο, κλασική φιγούρα της συλλογής Kidrobot – μίας αμερικάνικης εταιρίας που δημιουργεί designer παιχνίδια για φουτουριστές και, πιθανώς, και τα παιδάκια τους (και που μόλις πέρσι πάτησε το πόδι της στην Ευρώπη, ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα στο Λονδίνο.) Ο Dunny είναι ένα λευκό κουκλάκι-σαν-εξωγήινο-κουνέλι που δίνει τον «καμβά» σε γνωστούς καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο να τον διαμορφώσουν όπως θέλουν και να αποκτήσει έτσι, το κάθε μοντέλο, τη δική του συλλεκτική αξία.

Όταν ακούς «συλλεκτική αξία» και «pop art» να ξέρεις ότι κάπου εκεί γύρω βρίσκεται και η ελβετική εταιρία ρολογιών και κοσμημάτων Swatch που, μετά από ένα μεγάλο διάστημα mainstream κυκλοφοριών, ξαναμπαίνει στο παιχνίδι του design επιλέγοντας (μετά την περσινή συλλεκτική συλλογή με σχέδια των Bilal, Iván Navarro, Manish Arora και Cassette Playa) γνωστούς σχεδιαστές για να δημιουργήσουν μικρές, υπέροχες συλλογές τριών – τεσσάρων μοντέλων που διατίθενται αποκλειστικά, και για λίγο μόνο διάστημα, σε κάποιο high profile κατάστημα η κάθε μία, στις μητροπόλεις του κόσμου. Παράδειγμα, η «φτερωτή» συλλογή που σχεδίασε ο Αμερικάνος (λέγε με adidas) Jeremy Scott και ήταν διαθέσιμη μόνο για ένα μήνα, την περασμένη Άνοιξη, στo παρισινό concept store, Colette.

Τώρα, η Swatch κυκλοφόρησε –και στην Ελλάδα- τα οκτώ συλλεκτικά ρολόγια της (Gent) σε συνεργασία με την Kidrobot, το καθένα με ένα χαρακτηριστικό σχέδιο που συνοδεύεται και από τον αντίστοιχο Dunny (μεγέθους 7,6 εκατοστών.) Τα ρολόγια διατίθενται ξεχωριστά, ενώ οι συσκευασίες με τον Dunny κυκλοφορούν στον αυστηρά περιορισμένο αριθμό των 300 σετ ενώ ένας μεγάλος λευκός Dunny του Frank Kozik (μεγέθους 50,8 εκατοστών) συμπληρώνει την συλλογή.

image

Ο Frank Kozik, γνωστός για τις θεαματικές, ιερόσυλες μεταξοτυπίες - νεοψυχεδελικά posters που σχεδίαζε για rock συγκροτήματα στη δεκαετία του ’90, δημιούργησε έναν Dunny μουστακαλή, με το όνομα Swatch Ski Instructor.

To μοντέλο Swatch-The So Far Away είναι σχεδιασμένο από τον Jeremyville, έναν καλλιτέχνη που ζει ανάμεσα στο νεοϋορκέζικο SoHo και την Bondi Beach του Σύδνεϊ και κυνηγάει το μεγάλο του φετίχ: τα designer toys από βυνίλιο, για ποιητές χαμένους σε διαφορετικές χρονικές ζώνες που κυνηγούν το χρόνο. Ο Dunny Που Ουρλιάζει είναι το Swatch-Shout Out, ένα μοντέλο σαν παγκόσμια κραυγή που απελευθερώνει, σχεδιασμένο από τον αμερικάνο εικονογράφο και σχεδιαστή παιχνιδιών, MAD.

image     image

Το Τραγούδι της Αγάπης (Swatch-Love Song) είναι μία «εικονογράφηση» με έντονα χρώματα, στρογγυλές φόρμες και καμπύλες με θέμα την αγάπη για τις γυναίκες (θέμα βασισμένο στους στίχους ενός τραγουδιού των ‘80ς του rock συγκροτήματος από τη Γαλλία, Telephone) από τον επίσης Γάλλο Tilt, καλλιτέχνη γκράφιτι και street artist που ζει στη Νέα Υόρκη.

image       image

Ο Dunny Με Τα Τρία Μάτια είναι το μοντέλο Swatch-The Eyes are Watching, με την υπογραφή της ανατρεπτικής και με σουρεαλιστικό χιούμορ illustrator και poster artist, Tara McPherson από τη Νέα Υόρκη. Το σχέδιο αναπλάθει την Ψιψίνα-Με-Τα-Τρία-Μάτια, 3-Eyed Space Kitty, έναν από τους πιο cool χαρακτήρες της σειράς Gamma Mutant Space Friends της καλλιτέχνιδας.

image     image

Το Swatch-Tic Tic Boom είναι ένας μάχιμος Dunny με χρώματα παραλλαγής, έτοιμος να πολεμήσει «για υην υπευθυνότητα, την αξιοπρέπεια, την αποδοχή, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη στον κόσμο», αγαπημένα θέματα του –επίσης μάχιμου- αυτοδίδακτου Ρώσου designer SSUR© (πραγματικό όνομα Ruslan Karablin) που έχει κερδίσει τον σεβασμό της «δύσκολης», καλλιτεχνικής Νέας Υόρκης.

Από το ηλιόλουστο Los Angeles, ο Gary Baseman, designer που κινείται ανάμεσα στη μόδα, τα παιχνίδια, τα περιοδικά και την τηλεόραση, δίνει τον πιο Σκοτεινό Και Μυστηριώδη Dunny, τον Swatch-Midnight Magi. Κατάμαυρο και με χιούμορ σχέδιο, που κυκλοφορεί μόνο νύχτα και έρχεται να δημιουργήσει όνειρα εφιάλτες (αν προσέξετε όμως καλά, θα δείτε να φαίνεται το μισοκρυμένο του χαμόγελο).

                                              image

Επίσης από το L.A., o Joe Ledbetter δίνει έναν αξιαγάπητο, γραφίστικο Dunny-Σαν-Παλιό-Κόμικ, εμπνευσμένο από τα παλιά ασπρόμαυρα cartoons της τηλεόρασης, τις βόλτες στον ζωολογικό κήπο όταν ήταν μικρός, τα ντοκιμαντέρ για τη φύση και τα αγαπημένα του pets, τις γάτες. Το μοντέλο που σχεδίασε ονομάζεται Swatch-Bengali.

Ο Dunny κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους της Αθήνας.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ