Αρχειο

Το 12ο Hydra School Projects ξεκίνησε

“Mash-Up” ονομάζεται το εικαστικό Project που θα πραγματοποιηθεί στην Ύδρα 17/6 με 18/9

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Hydra School Projects και ο Δημήτρης Αντωνίτσης παρουσιάζουν για δωδέκατη συνεχή χρονιά την έκθεση Mash-Up στα πλαίσια του εορτασμού των Μιαουλείων 2011. Ο τίτλος αποτελεί αναφορά στον William Burroughs, ο οποίος πρώτος πειραματίσθηκε με τον τεμαχισμό ετερόκλητων λογοτεχνικών κειμένων διαφορετικού ύφους και το ανακάτεμα/μιξάρισμα αυτών, κάτι που σήμερα απαντούμε συχνά στην κουλτούρα των ράπερς και των dj's. Το πείραμα που επιχειρεί φέτος ο επιμελητής και εικαστικός Δημήτρης Αντωνίτσης έχει τις ακόλουθες συνιστώσες: φωτογραφία και κόσμημα.

Συγκεκριμένα στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Κωνσταντίνος Αθανασίου, Jeffrey Apoian, Mark Borthwick, Anthony Goicolea, Dirk Peuker, Juergen Teller και η Νατάσσα Παπαδοπούλου και οι παρακάτω κοσμηματοποιοί: Έλενα Βότση, House of Waris, YATUZ, Christophe Graber, Persephoni και Κωνσταντινος Σκαρμούτσος.

Οι καλλιτέχνες της Mash-Up έχουν επιλεχθεί σε κοινούς άξονες σχολιασμού έτσι ώστε να υπάρχουν ευκρινείς διάλογοι/συσχετισμοί μεταξύ αντικειμένων και εικόνας. Πχ: στην αίθουσα με τα έργα του Juergen Teller και της Ελενας Βότση, ο Γερμανός φωτογράφος εκθέτει μια σειρά από φωτογραφίες με σκληρό ερωτισμό ενώ η Υδραία designer ένα φίδι από καουτσούκ που φέρει χρυσό τσόκερ με ένα τεράστιο μαργαριτάρι: και οι δύο εκφάνσεις του ίδιου υπαρξιακού angst.

Αντίστοιχα, ο Anthony Goicolea με τις έξοχα σκηνοθετημένες εικόνες από σκοτεινούς και παγερούς χειμώνες δένει με τα γούνινα κολλάρα και γούνινες καρφίτσες της πρωτοεμφανιζόμενης Πένυ Γιαννάκης (Persephoni).

Ο Jeffrey Apoian πάλι, σταματά το χρόνο με τη σειρά Splash and Bling, 2011, απεικονίσεις από μπιχλιμπίδια ποπ αισθητικής την ώρα που βυθίζονται σε υγρό στοιχείο, ενώ ο Κωνσταντίνος Σκαρμούτσος παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο παντατίφ από απολιθωμένο δόντι καρχαρία και ασήμι.

Σε άλλη αίθουσα ο Dirk Peuker μάς ταξιδεύει σε περασμένες δεκαετίες με κυριολεκτικά μουχλιασμένες φωτογραφίες (Great Vacation, 2011), όπως και οι YATUZ (Yumiko Saito + Angela Dorazio) με παλαιομοδίτικες καρφίτσες cameo, μόνο που τη θεματολογία τους χαρακτηρίζει μια πρωτόγνωρη φροϋδική δυναμική.

Άλλοτε πάλι, η ιστορικότητα εικόνας και αντικειμένου συμβάλλει στην ομαδοποίηση των καλλιτεχνών όπως στην αίθουσα που παρουσιάζονται ιστορικές απόψεις της Αθήνας του 1880 από τον Κωνσταντίνο Αθανασίου και το έργο του Ελβετού Christophe Graber, μια καρφίτσα/σύνθεση με νταγγεροτυπία, λευκόχρυσο και μαύρα μαργαριτάρια.

Η φωτογράφος Νατάσσα Παπαδοπούλου θα κοσμήσει το προαύλιο του σχολείου με μοναδικό φωτόγραμμα τριάντα μέτρων του οποίου η υφή και το χρώμα θα μεταβληθεί από την έκθεσή του στον καλοκαιρινό ήλιο.

Τέλος, έχοντας επεκτείνει τη δράση του HSP δημιουργώντας το Hydra School Projects Residency Program, ο φετινός artist-in-residence, Mark Borthwick, θα παρουσιάσει την εγκατασταση Ode to Donkey, 2011. Ετσι και φέτος, ο επισκέπτης θα χει τη δυνατότητα να απολαύσει τους καρπούς του προγράμματος αυτού με έργα που εμπνεύσθηκαν και φιλοτεχνήθηκαν κατά την παραμονή του γνωστού καλλιτέχνη στην Υδρα τον Ιούλιο 2010.

Την έκθεση Mash-Up θα συνοδεύσει ο καθιερωμένος κατάλογος στη μορφή σχολικού τετραδίου σχεδιασμένος από τον art-director, Σταύρο Κούλα.

INFO: HYDRA SCHOOL PROJECTS, 17/6- 18/9

Ώρες λειτουργίας:

Tρίτη–Κυριακή 11:30-13:30, και 19:30-22:00

Τ: 693 8024554