Αρχειο

Athens Fringe Festival 2011

Το φεστιβάλ της αισιοδοξίας

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14857-41101.jpg

Ερώτηση: πώς μπορεί ένα φεστιβάλ μέσα στη δεδομένη αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα ραγδαία γεγονότα να «κυκλοφορήσει» στην Αθήνα την αισιοδοξία; Απάντηση: με άνοιγμα σε όλους τους καλλιτέχνες χωρίς αποκλεισμούς, κατάργηση απόστασης ανάμεσα σε καλλιτέχνη και θεατή, άμεσες δράσεις που κινητοποιούν τον κόσμο.

 

Το φετινό Athens Fringe Festival, από 20 ως 26/6 στην Τεχνόπολις και σε άλλους συνεργαζόμενους χώρους, έχει όλα τα παραπάνω και έχει τη διάθεση αφού το φετινό θέμα εργασίας είναι «Smile in The Mind» – σε ελεύθερη μετάφραση «χαμόγελα του μυαλού» ή «εγκεφαλικά χαμόγελα». Στην ουσία: μην αποκαρδιώνεσαι, βρες τι σε κάνει ευτυχισμένο και ύστερα βρες και τη δράση.

Στο πρόγραμμα (θα το βρείτε αναλυτικά στο επόμενο τεύχος της A.V.) έχουν βρει τη θέση τους 28 μουσικά συγκροτήματα, 45 εικαστικές δημιουργίες, 8 εγκαταστάσεις, 15 ΜΚΟ, 10 έργα video art, 15 θεατρικές ομάδες, 7 ομάδες χορού και 5 performance.

Είναι αρκετά αυτά που θα θέλαμε να δούμε… στην πράξη, όπως το αγγλικό, ανοιχτό διώροφο λεωφορείο από το οποίο θα ξεπηδάει σε «ευαίσθητες» γειτονιές της Αθήνας˙ η ομάδα Παρακούν με μια διαφορετική δράση-χορευτικό-αυτοσχεδιασμό κάθε μέρα ή η παράσταση «Όπως σας αρέσει» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου από την ομάδα Forplay, στο κτήριο του συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Και ακόμα τον Ιάπωνα performer Makoto Inoue, μια ομάδα πιτσιρικάδων να κάνει θεατρικό δρώμενο («Ομφαλία») βασισμένη στα κείμενα του νεαρού δημοσιογράφου Ευάγγελου Παπαδάκη ή τους Collazistas από το καλλιτεχνικό σχολείο Ash In Art με τα βραβευμένα στο εξωτερικό χαοτικά κολάζ τους.

Προσωπικά, βρίσκω άκρως συγκινητική και ενδιαφέρουσα τη δράση της ΜΚΟ «Δρω» για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εμποδιζόμενων ατόμων (άτομα με ειδικές ανάγκες ή με μειωμένες ικανότητες), όπου μια ομάδα κωφών και βαρήκοων θα αποδώσει στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα τραγούδια και ποιήματα με θέμα την Ευτυχία. Η ευτυχία να τους δούμε από κοντά θα είναι μάλλον όλη δική μας.


Καλλιτέχνες στο Athens fringe Festival 2011 μιλούν για τις δράσεις τους

n

Ελένη Θεοδωρίδου

Θα παρουσιάσει την performance σε δύο μέρη «Unroll/not to consume happiness without producing it».

Θα συμμετέχουμε και εμείς στην performance σου;

Φυσικά! Στο δεύτερο μέρος θα γίνω human doll και με τα αντικείμενα που θα σας δώσω μπορείτε να με ντύσετε και να με τοποθετήσετε όπως θέλετε στο χώρο, ορίζοντας τη δικιά σας ευτυχισμένη εικόνα.

Η εικόνα (από το φωτογράφο Θωμά Αρσένη) θα σας σταλεί πίσω, για να θυμάστε αφενός τη στιγμιαία τέχνη που φτιάξετε, αφετέρου ότι ο καθένας έχει τη δύναμη να ορίσει την ευτυχία του. Μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας!

n

Graviton

Εξαμελές μουσικό συγκρότημα (με μαντολίνο, βιολοντσέλο, βιολί, πιάνο κ.λ.π.). Παίζουν δικά τους τραγούδια δίνοντας έμφαση στο λόγο αλλά και τις μουσικές του κόσμου.

Η μουσική σας με τρεις λέξεις.

Αέρινη, ήπια δύναμη.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο φεστιβάλ;

«Έρωτας, ένα χαμογελαστό παραμύθι». Έτσι ονομάζουμε την ειδική μουσική διαδρομή μας.

n

Penny and the Swinging Cats & Ηirollers

2 συγκρότημα – 1 συναυλία (Fischer Swing Night) με Rock’n'Roll, Blues, Jazz και Charleston μουσικές. Μαζί τους και η χορευτική ομάδα swing The Rollin' Foxes.

Γιατί έχει γίνει το swing τάση;

Οι «δύσκολοι καιροί» είναι καιροί για swing! Επίσης ακούγεται και χορεύεται. Όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί απλά δεν μπορείς να του αντισταθείς.

n

Τσαφ!

Η ομάδα αποτελείται από δύο κορίτσια που θέλουν σύντομα να γίνουν Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Ε.Μ.Π. και φορούν μόνο φούστες και φουστάνια. Θα παρουσιάσουν τη δράση «Uups!».

Η ιδέα σας σε 20 λέξεις.

Πορτοκαλί κώνος σε μεταλλική βάση πάνω στις σχάρες εξαερισμού του μετρό προειδοποιεί κορίτσια με φούστες: «Μην περάσεις από εδώ! Κίνδυνος!».

Τι θέλετε να αισθανθεί ο κόσμος βλέποντας το έργο σας;

Χαρά και χαμόγελα. Τώρα αν τα κορίτσια αισθανθούν και λίγη ανακούφιση και τα αγόρια λίγη μελαγχολία που τους στερούμε μια μικρή χαρά της ζωής, αυτό είναι άλλο θέμα...


n

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΕΡΗΣ

Ο διοργανωτής του Athens Fringe Festival 2011 στην A.V.

Πώς είναι να διοργανώνεις ένα φεστιβάλ το φετινό καλοκαίρι;

Όπως το ψάρι στο νερό. Το Fringe γεννήθηκε μέσα στην κρίση και δημιουργήθηκε με προδιαγραφές επιβίωσης. Μηδενικό κόστος συμμετοχής για τους καλλιτέχνες, πάμφθηνο εισιτήριο για το κοινό, ένωση πολλών μικρών ομάδων σε έναν ευρύτερο σκοπό, φρέσκες απαντήσεις στα ερωτήματα των ημερών. Πιστεύουμε ότι η οργάνωση του δικτύου μας, η διάρθρωση των πολλών μικρών, ανεξάρτητων κοινοτήτων, αποτελεί μια μικρογραφία του τρόπου που θα μπορούσαμε να χτίσουμε την κοινωνία μας.

Τι σας έμαθαν η πρώτη και η δεύτερη διοργάνωση;

Nα μη θεωρούμε τίποτε δεδομένο. Ούτε ότι το κοινό θα εκμεταλλευτεί το κοινό ημερήσιο εισιτήριο για να ενδιαφερθεί να δει περισσότερες από μία παραστάσεις ή συναυλίες. Ούτε ότι οι καλλιτέχνες θα στηρίξουν ο ένας τον άλλον. Ούτε ότι τα media θα καταλάβουν τι προσπαθούμε να πετύχουμε. Όλα αυτά τα κερδίζουμε με προσπάθεια, λίγο-λίγο, μέρα με τη μέρα.

Πόσοι καλλιτέχνες δρουν τελικά σε αυτή την πόλη;

Πάρα πολλοί. Και ακόμα τόσοι είναι ενεργοί πολίτες, συμμετέχουν δηλαδή σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και προσπαθούν να βοηθήσουν την κατάσταση όπως μπορούν. Εμείς τους βλέπουμε όλους, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, εθελοντές, σαν ένα ενιαίο σύνολο. Μια ομάδα ανθρώπων, πολύ μεγάλη, που θέλει να αλλάξει τη ζωή της και τη ζωή των ανθρώπων γύρω της. Αυτός είναι ο πραγματικός μας στόχος, ένα δίκτυο ατόμων που γνωρίζονται, συντονίζουν τους στόχους τους και ενεργούν από κοινού. Γι' αυτό ονομάζουμε τη δράση μας «καλλιτεχνικό αντάρτικο πόλης».

Το φεστιβάλ (και οι καλλιτέχνες του) είναι αγανακτισμένο;

Όχι. Το φεστιβάλ είναι χαρούμενο για έναν πολύ απλό λόγο. Τώρα που κόπηκαν οι επιχορηγήσεις, δεν έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό από όλους αυτούς που εισέπρατταν τεράστια ποσά κάθε χρόνο για να κάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είμαστε όλοι στην ίδια αφετηρία.

Info: 20-26/6, 18.00-24.00, Τεχνόπολις, Βρυσάκι, Κτήριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Χώρος Πολιτισμού @Rouf, Eliart, Athens House of Photography. Εισιτ. € 7 και € 5 (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι). Το εισιτήριο είναι ημερήσιο και ισχύει για όλους τους χώρους, ενώ την Τετάρτη 22/6 εξασφαλίζει και δωρεάν είσοδο σε 21 Μουσεία του «Δικτύου Μουσείων του Ιστορικού Κέντρου». Χορηγός επικοινωνίας η Athens Voice.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ